ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Соматизация и коронавирус: симптоми има, заболяване няма

Човек, в състояние на соматизация, може да има кашлица и задух, без да е заразен с коронавирус

соматизация
Соматизация е един наистина интересен психологически феномен. Състои се в проява на телесни симптоми без наличие на патология. По-конкретно – това е следствие от чувството ни на страх от дадено заболяване.

Понастоящем пандемията от COVID-19 се води утихнала заради свалянето на почти всички пандемични мерки. Въпреки това, новият коронавирус все още е тук, с притеснително голям брой заразени. Не е изчезнало и разпространението на чувство на страх по цялата планета. А есенно-зимния сезон е утежнен допълнително и заради новите грипни щамове, които са причина за стотици заболели.

Всъщност, коронавирусите са едно доста голямо семейство вируси. Припомняме, че новият коронавирус се появи в Ухан през декември 2019 г. Този вирус, тъй като е нов щам, все още се изучава. Науката не познава всички негови характеристики и аспекти, въпреки че вече има налични ваксини.

Вече е известно, че освен доказано заразените хора, има и случаи, когато това е просто проблем на соматизацията. Затова има случаи на хора, които съобщават за симптоми и неразположение, но в едно с това направените тестове не отчитат зараза. Какъв е този механизъм, ще обясним в статията, която сме ви подготвили днес.

Какво е соматизация?

Соматизация е разстройство, което включва неволната трансформация на психологически проблем във физически симптом. Тоест, физическите симптоми на дадено заболяване възникват без наличието на самата патология, която да ги причини и обясни.

Преди се смяташе, че тялото и умът са две отделни единици. Днес обаче е известно, че всичко в нашето тяло е тясно свързано, и че човешкото тяло и ум могат да си влияят.

В повечето случаи соматизация възниква, тъй като човек изпитва интензивна тревожност или страх. Именно страхът от разболяване предизвиква симптомите на болестта. В този случай човекът всъщност не е болен.

Това разстройство често се бърка с хипохондрия. Но разликата е, че хипохондрикът изпитва прекомерен страх да не се разболее като цяло (а не от някаква конкретна болест). Той не трябва да има действителен външен фактор пред очите си (или да чуе), за да изпита симптомите.

В случай на соматизация често е налице ситуация , която постоянно подхранва този страх

Например, настоящият случай на пандемията от COVID-19. Изобилието от информация за разпространението на вируса и броя на жертвите, както и страхът от нова извънредна ситуация за общественото здраве, са мощни тригери.

Соматизация: какви са нейните основни характеристики

Според експертите, за да се установи наличието на този механизъм, е важно да се обърне внимание на няколко аспекта.

На първо място е необходимо да се изключи възможността патологията наистина да съществува. Освен това трябва да сте внимателни към общото здравословно състояние ( вашето или на лицето, което има съмнение за соматизация).

Хората, които соматизират заболяване, често изпитват повишена тревожност и безпокойство

Повечето казват, че почти непрекъснато мислят за болестта и се страхуват да се изправят пред нея. Те обикновено разполагат с много актуална информация за ситуацията.

Обикновено човек има повече от един симптом на конкретното заболяване. Всъщност, появата на симптомите и тревожността пречат на хората да водят нормален живот. А това от своя страна допълнително засилва тревожността им.

Как се соматизира коронавирусната инфекция?

Новият коронавирус причинява редица доста неспецифични симптоми, които могат да бъдат сбъркани с признаци на други заболявания. Повечето заразени страдат от висока температура, задух и кашлица.

Има също много докладвани случаи, при които заразен човек е загубил усещането си за вкус и обоняние. По същия начин, тъй като това е вирусна инфекция, към симптомите може да се добави обща умора и мускулна болка.

Соматизирането на коронавирусната инфекция се проявява от факта, че много хора започват да изпитват всички тези симптоми, без всъщност да са заразени . Внезапно получават кашлица, главоболие… Дори си мислят, че имат температура (и физически я усещат).

Но когато човек вземе термометър, температурата най-често се оказва нормална. Останалите симптоми са по-трудни за обективно „измерване“ и следователно е почти невъзможно да се докаже, че не са свързани с инфекция.

Трябва да е ясно, че в периоди на криза соматизиращите разстройства са доста чести. Поради тази причина не изключвайте факта, че състоянието ви може просто да е резултат от тревожност. Но каквото и да е, в случай на някакви симптоми е важно да се консултирате с лекар, за да потвърдите или изключите налична инфекция. Бъдете здрави!

Източник: www.thelancet.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *