Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Сърбеж в интимната област: кремове и песари за лечение

Сърбеж в интимната област е причина да посетите лекар. В тази статия ще ви разкажем за някои кремове, които могат да се справят с проблема, докато си уредите час при подходящ специалист

интимната областМного хора изпитват сърбеж в интимната област от време на време. Това почти винаги е временно и изчезва в рамките на няколко дни. В някои случаи обаче може да е клинична проява на инфекция или да алармира за по-сериозен проблем.

Следователно, това е симптом, който е причина за посещение при лекар. Специалистът ще назначи необходимите изследвания, ще постави точна диагноза и ще предпише подходящо лечение. Понякога един крем е достатъчен. Какви са вариантите? Ще говорим за тях по-долу.

Сърбеж в интимната зона: причини

В повечето случаи сърбежът в интимната област се дължи на кандидоза. Това е инфекция, причинена от гъбичката Candida albicans, която засяга мъже и жени от всички възрасти. В допълнение към сърбежа, причинява дразнене, зачервяване, възпаление на гениталните органи и промяна в естеството на секретите, които изтичат от влагалището и от мъжкия полов орган.

Има и други инфекции, които може да ви докарат този симптом, като хламидия или гонорея. Те често са придружени от дискомфорт като болезнено уриниране, болка по време на полов акт и неприятна миризма на вагиналното течение.

Други възможни причини са:

Сухота на влагалището. Възниква при липса на смазка във влагалището, което причинява сърбеж.

Дерматит. Това е алергична реакция към перилни препарати, сапуни и др. Среща се както при мъже, така и при жени.

Паразити по кожата. Най-често срещаната е крастата.

Паразити. В повечето случаи това са срамни въшки, които се предават по полов път.

Псориазис. Кожно заболяване, което може да се разпространи в интимната област.

Кремове и песари за лечение на сърбеж в интимната област

Кремовете за лечение на сърбеж в интимната зона обикновено са ефективно решение, глобулите – също. Кремовете могат да се прилагат както от жени, така и от мъже, докато песарите са предназначени за употреба само от жени. Много от тях се продават без рецепта. Във всеки случай, тъй като причините за този симптом са различни, най-добре е да се консултирате с лекар, за да ви се предпише подходящ вариант.

Клотримазол

Клотримазол е крем, който инхибира растежа на гъбичката Candida albicans. Поради това е показан при кандидоза. Облекчава сърбежа в интимната зона и премахва други симптоми, като зачервяване и необичайно вагинално течение.

Кремът трябва да се прилага веднъж дневно в продължение на 3 до 6 дни (освен ако не е предписано друго от лекар). Жените трябва да го поставят дълбоко във влагалището. По време на лечението се препоръчва да се въздържате от полов акт. В допълнение към факта, че кандидозата е заразна, клотримазолът намалява ефективността на бариерните контрацептиви.

Нистатин

Нистатин е един от противогъбичните кремове, използвани за лечение на кандидоза или други гъбични инфекции в гениталната област. Действието му спира размножаването на опасните микроорганизми.

Трябва да се използва веднъж дневно в продължение на 10-14 дни. Прилага се по същия начин като клотримазол. Тези кремове обикновено имат апликатор, за да се улесни нанасянето. Те не трябва да се използват по време на менструация.

Гиназол

Гиназол е вагинален крем, показан за локално лечение на вулвовагинални инфекции от гъбичен произход, причинени от Candida albicans и други видове Candida. Активното вещество на крема Гиназол е бутоконазол. Слага се веднъж дневно с помощта на еднодозов апликатор, който събира приблизително около 5 грама крем.

Гино-Певарил, 150 mg вагинални песари

Всеки един вагинален песар Гино-Певарил съдържа 150 мг. еконазолов нитрат. Терапевтичните показания, при които се прилага Гино-Певарил, са вагинит, дължащ се на Candida albicans и други гъбички. Песарите облекчават сърбежа в интимната зона и спират размножаването на гъбичките. Поставят се високо във влагалището всяка вечер в продължение на три последователни дни.

Гел лубрикант

Лубрикантните гелове често се използват, когато жените изпитват вагинална сухота след раждането или по време на менопаузата. Това обикновено се дължи на хормонални промени. Използва се при дискомфорт или преди полов акт. Употребата на лубриканти може да предпази влагалището на жената от гъбички. Освен това някои от тези средства имат лек антисептичен ефект.

Странични ефекти и противопоказания

Някои хора може да получат нежелана реакция след употребата на тези кремове. В такъв случай сърбежът в интимната област се увеличава. Могат да се появят и други вторични симптоми, като например:

• парене;
• зачервяване;
• подуване;
• кървене;
• болка в корема.

Като общо правило, тези лекарства не трябва да се използват от хора, които са алергични към някоя от техните съставки . Клотримазол крем също не трябва да се използва от хора, които са алергични към цетостеарилов алкохол.

Употребата на тези продукти не се препоръчва, ако се появят други симптоми като температура, болка в гърба, коремна болка, гадене или вагинално кървене. В този случай лечението трябва да бъде предписано от гинеколог.

Сърбеж в интимната зона: съвети за използване на кремовете и песарите

Измийте старателно ръцете и гениталната област, преди да нанесете крем или да сложите песар. По време и след лечението е необходимо да се спазва добра интимна хигиена. Третираната зона трябва да остане суха.

За да намалите дискомфорта и да предотвратите развитието на нови инфекции, по-добре е да носите памучно бельо.

Използването на тампони, спермициди или вагинални душове трябва да се избягва. Ако сте бременна или кърмите, лечението с тези кремове не се препоръчва.

Мъжете трябва да нанасят крема върху главичката на пениса и препуциума 2-3 пъти на ден в продължение на 3 седмици, дори и да нямат симптоми.

Преди да приложите крема за успокояване на сърбежа в интимната зона, е важно да спазвате правилата за хигиена. Употребата на лекарствени средства без рецепта също изисква консултация с лекар.

Окончателни препоръки

По време на лечението се препоръчва да се пие много вода и да се избягват алкохол, мазни и сладки храни. Това ще помогне на лекарствата да действат по-ефективно и бързо да облекчат сърбежа в интимната зона.

Като цяло трябва да се спазва диета с ниско съдържание на захар. Това помага за предотвратяване на всякакви гъбични инфекции. Някои лекари препоръчват допълване на лечението с пробиотици, тъй като те засилват ефекта на кремовете и пeсарите.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *