ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да разпознаем началните симптоми на менингита?

Аз съм бременна в четвъртия месец и се надявам да рода здраво и жизнено дете. Но се притеснявам да не би да се разболея от някакво простудно заболяване. Много се страхувам от пневмония и менингит. Към менингита обаче имам особено отноше­ние. Майка ми е разказвала колко мъчително е починало малкото й братче от това заболяване. Вярно е. сега не съм чула някой от познатите ми да се разболее от тази болест, но за сметка на това от пневмония боледуват много хора. Още повече ме притесниха предаванията и публикациите в почти всички вестници за смъртта на 19-годишната родилка, която почина наскоро. За това, че момичето не си е избрало екип за раждане, лекарите са допуснали то да развие сепсис. Как е възможна при възможностите на умре от такова заболяване?! Та по този повод искам да ви помоля да разкажете нещо повече за него.

Невена Колева – Шумен

Симптомите на всички видове менингит си приличат: температура, главоболие, ускорено дишане и загуба на съзнание. В повечето случаи се появяват и обриви по кожата, а дланите са непрекъснато изпотени. Всъщност има пет вида менингит, обяснява д-р Костадин Костов от Инфекциозната болница в София, но само менингококовият може да убие.

КАК СТАВА ТОВА?

Попадналата в организма бактерия тръгва по кръвта и засяга важни органи: сърце, бъбреци, ста­ви, мозък. В такива случаи изключително важно е в какво състояние е имунната система на пациента. В момента статистиката сочи, че в България на 200 болни от менингит само един умира от най-тежката форма на менингита – сепсис. Заразата се предава по въздушно-капков път. Няма опасност човек да се зарази от предмети, защото бактерия­та живее извън човека не повече от една минута.

Другата опасна форма на заболяването е знойният сепсис, което всъщност е инфекция на кръвта. Характеризира се с бързото размножаване на бактериите и наличието на токсини в кръвния поток. Ето защо това заболяване се нарича още отравяне на кръвта. Наличието на голямо коли­чество токсини в кръвта, които са образувани от бактерии, може да доведе до септичен шок. Говорим за изключително опасно състояние, при което се увреждат телесните тъкани. Кръвното налягане се понижава, а в тялото има прекалено количество токсини, което уврежда клетките и тъканите. Малките кръвоносни съдове (вените) се запушват, нарушава се нормалната циркулация на кръвта, което води до увреждане на бъбреците, сърцето и белите дробове. Когато бактериите, от която и да е част от тялото, се пренесат в кръвния поток, се стига до появата на абсцес, чревна инфекция и пневмония. Това заболяване лесно атакува хората със слаба имунна система.

ВПРОЧЕМ!

Първото нещо, което трябва да направите при посочени­те по-горе симптоми, е да потърсите лекар и да следвате неговите препоръки. Много е важно да се ликвидира огнище­то на инфекцията, затова понякога се налага оперативна намеса.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *