ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

10 признака, че се опитвате твърде много да угодите на другите

За мнозина желанието да се харесат произтича от проблем със самочувствието

Такива хора се надяват, че като се съгласяват с всичко, което другите искат от тях, ще могат да се почувстват приети и обичани.

Ейми Морин

Ейми Морин е психотерапевт, позната на българските читатели с двете книги, издадени у нас: „13 неща, които психически силните хора не правят“ и „13 неща, които психически силните родители не правят“. В статията, която ви предлагаме днес, терапевтката изброява 10 признака, с помощта на които ще разберете дали не се престаравате в желанието си да угодите на всички други, но не и на себе си.

***

През годините към мен са се обръщали безброй хора, които искат да угодят на другите. Но още по-често такива хора изобщо не страдат от това. Желанието им да направят другите щастливи обикновено е симптом на по-дълбок проблем. Някои угодници имат история на малтретиране в детството. В един момент те са решили, че най-добрата надежда за добро отношение ще бъде опитът да угодят на хората, които ги тормозят вербално и малтретират физически. С времето това поведение се превръща в техен начин на живот. Много хора, които угаждат на другите, бъркат желанието да се харесат на обкръжението си с доброта. Когато обсъждат нежеланието си да откажат нечия молба за услуга, те изразяват извинения от рода на: „Не искам да бъда егоист“ или „Просто искам да бъда мил“. И оставят другите да ги използват.

 

Угаждате ли на хората?

Навикът да угаждате на другите може да бъде сериозен проблем. Това е привичка, която трудно може да бъде изкоренена.

1. Преструвате се, че сте съгласни с всички

Учтивото изслушване на мненията на други хора – дори когато не сте съгласни с тях – е добро социално умение. Но преструването, че сте съгласни, защото искате да угодите на другите, може да доведе до поведение, което противоречи на вашите принципи и ценности.

2. Чувствате се отговорни за това как се чувстват другите хора.

Полезно е да разберете как вашето поведение влияе на другите. Но да мислите, че имате силата да направите някого щастлив, е проблематично. Всеки сам трябва да поеме отговорност за собствените си емоции.

3. Често се извинявате.

Обвинявате се за всичко или се страхувате, че другите ще ви обвинят. Във всеки случай честите извинения са сигнал за големи проблеми. Не е нужно да се извинявате непрекъснато, че сте такъв какъвто сте.

4. Чувствате се сякаш сте длъжник на всички.

Вие решавате как да прекарате времето си. Но ако обичате да угаждате на хората, има голям шанс графикът ви да бъде изпълнен с неща, които другите хора очакват или направо искат от вас да правите.

5. Не можете да кажете „не“

Или казвате „да“ и продължавате докрай, или по-късно се оправдавате, преструвате се и бягате, за да избегнете ангажиментите си, но така или иначе не постигате целите си.

6. Чувствате се неудобно, ако някой ви е ядосан.

Това, че някой е извън себе си, не означава непременно, че сте направили нещо нередно. Но ако не можете да се примирите с идеята, че някой не е доволен от вас, твърде често правите компромис с ценностите си.

7. Държите се по начин, който ви кара да изглеждате като другите.

Нормално е човек да показва различни страни от личността си. Но вечно угаждащите жертват целите си. Изследванията показват, че такива хора са по-склонни да участват в саморазрушително поведение, ако вярват, че това ще помогне на другите да се чувстват по-комфортно в социални ситуации. В този смисъл такива хора са склонни да се включат във футболни агитки и да се държат агресивно, без дори да имат най-малка представа за правилата на играта или за историята на отбора, който „подкрепят“.

8. Имате нужда от похвала, за да се чувствате добре.

Въпреки че похвалите и милите думи могат да се харесат на всеки, хората, които непрекъснато угаждат, зависят от оценките на другите. Ако вашето самоуважение се основава единствено на това, което другите мислят за вас, ще се чувствате добре само когато другите ви обсипват с комплименти.

9. Полагате големи усилия, за да избегнете конфликт.

Едно е да не започвате конфликт. Но избягването на конфликт на всяка цена означава, че не можете да отстоявате себе си, идеите, в които вярвате, и хората, на които държите.

10. Не признавате, че чувствата ви са наранени

Не можете да създадете истински отношения с хората, докато не сте готови да говорите и да признаете, че чувствата ви са наранени. Отричането, че сте ядосани, тъжни, смутени или разочаровани – дори когато сте дълбоко емоционално наранени – обрича връзката с другите да остане повърхностна.

Как да се отървете от прекаленото угаждане

Въпреки че е важно да впечатлите шефа си и да покажете, че сте добър и ефективен служител, раболепното поведение може да има отрицателни последици. Никога няма да достигнете потенциала си, ако се опитвате да угодите на всички хора, с които сте свързани по един или друг начин.

• Започнете да се освобождавате от навика да угаждате на другите, като се опитате да кажете „не“ първо на дребните искания.
• Изразете мнението си за нещо просто и очевидно.
• Заемете твърда позиция спрямо това, в което вярвате.

Всяка една от тези стъпки ще ви помогне да придобиете повече увереност в способността си да бъдете себе си. И да не угаждате чак толкова много на другите…

Източник: amymorinlcsw.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *