Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Случаите на респираторно-синцитиален вирус вървят нагоре: Какво трябва да знаят родителите

Респираторно-синцитиален вирус (RSV) е един от няколкото вируса, които могат да причинят респираторен дистрес при някои деца и възрастни


Респираторно-синцитиален вирус (RSV) е често срещан вирус, който стана още по-агресивен през последните години – и причинява много повече проблеми, отколкото е причинявал преди.

Случаите на RSV нарастваха предсказуемо през есента и зимата, но по същество се случват целогодишно след пандемията.

Какви са симптомите на RSV?

Вирусът причинява симптоми на настинка като треска, хрема, задръствания в гърдите и кашлица. Но симптомите на респираторно-синцитиален вирус обикновено са малко по-лоши и продължават малко по-дълго от тези на повечето вируси и настинки. А при някои хора, особено при кърмачета, може да причини по-сериозни проблеми. Всъщност, това е водещата причина за бронхиолит и пневмония при деца под една година.

Деца, тийнейджъри и дори възрастни, които имат астма или други белодробни заболявания, също могат да бъдат тежко засегнати, когато хванат RSV. Същото може да се случи и при хората с вродено сърдечно заболяване, невромускулни заболявания като множествена склероза или мускулна дистрофия и отслабена имунна система. Ето защо увеличаването на случаите и фактът, че RSV вече не е сезонно заболяване, е наистина тревожно.

Може ли респираторно-синцитиалния вирус да бъде предотвратен?

Месечно инжектиране на лекарство, наречено паливизумаб, може да помогне за предотвратяване на заболяването. Само някои малки деца отговарят на условията за това. Лекарството се прилага особено тези, които са родени преждевременно или имат белодробно, невромускулно, сърдечно заболяване или отслабена имунна система. Говорете с вашия лекар, ако смятате, че детето ви може да отговаря на условията.

Докато паливизумаб обикновено се прилага между септември и март или април (месеците, в които традиционно се появяват случаи на RSV), Американската академия по педиатрия (AAP) насърчава даването му и в месеците между тях, поради нарастването на случаите извън тези месеци.

Как се лекува респираторно-синцитиален вирус?

Няма ефективни лекарства за RSV инфекции. Всичко, което можем да направим, е да помогнем на хората да го преодолеят. През повечето време това означава да използваме спрейове с физиологичен разтвор, овлажнител, парацетамол или ибупрофен и други неща, които правим при обикновена настинка. Но някои деца трябва да бъдат приети в болница, обикновено поради затруднено дишане, известно като респираторен дистрес.

Какви са симптомите на респираторен дистрес?

Родителите трябва да внимават, когато децата развият симптоми на настинка. Това е особено важно за хлапета, които имат някой от горепосочените здравословни проблеми.

Следете за признаци на проблеми с дишането, като например:

• много честа кашлица;
• звучни хрипове;
• засмукване около ребрата при дишане;
• разширение на ноздрите;
• затруднено говорене или слаб плач;
• бледност или син оттенък на кожата;
• необичайна сънливост или слабост.

Ако се случи някое от тях, незабавно потърсете медицинска помощ. Ако нищо от това не се случи, но детето има силна кашлица или висока температура, струва си да се обадите на лекар, за да се извърши преглед и за да се назначат лекарства, след направени изследвания и поставяне на точна диагноза, а не на база предположения.

Д-р Клеър Маккарти

Междувременно се уверете, че вие ​​и вашето семейство покривате кашлицата (с лакът или кърпичка, а не с ръка) и мийте често ръцете със сапун и вода или дезинфектант за ръце. Въпреки че много хора са спрели да носят маски, добре поставената маска може да помогне за предотвратяване на RSV и други респираторни заболявания. Говорете с вашия лекар относно случаи на хора, които са заболели едновременно от RSV и COVID-19, за да можете да вземете най-доброто решение за вас и вашето семейство.

Автор на статията: д-р Клеър Маккарти, педиатър в Бостънската детска болница и асистент по педиатрия.

Източник: www.health.harvard.edu

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *