Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Свърши ли пандемията от COVID-19 или не?

Как ще разберем кога свършва пандемията – и има ли значение?

пандемията

Мина много време от началото на пандемията – поне толкова, колкото не сме предполагали, че ще измине. И сега, тъй като голяма част от живота ни изглежда така, както преди нея, нормално е да се чудим: свърши ли или не? Със сигурност изглежда, че е свършила – предпазните мерки срещу COVID-19 вече почти не се усещат на някои места.

Въпреки това все още има нови инфекции и свързаните с коронавируса смъртни случаи. И така, наистина ли можем да кажем край на пандемията? И какво ще се промени, ако това решение бъде взето официално?

Дефинирането на началото на пандемията е трудно; същото важи и за края ѝ

Когато пандемията започна, мислехме, че обявяването на края ще бъде лесно: експертите ще преброят условията, които маркират началната линия, и след като тези условия се изпарят, пандемията официално ще приключи.

За съжаление не е толкова лесно.

Колкото и странно да изглежда, няма единна, съгласувана дефиниция на пандемия, която да използват всички държави, обществени здравни агенции и световни лидери.

Пандемия идва от гръцките думи pan (което означава всички) и demos (което означава хора), което има смисъл: ключова характеристика на пандемията е, че тя може да засегне почти всеки. По-често срещаните определения включват:

• огнище на заболяване, което се появява в широка географска област (няколко държави или континенти) и обикновено засяга значителна част от населението (Merriam-Webster Medical Dictionary);

• внезапно огнище, което става широко разпространено и засяга цял регион, континент или света, поради чувствително население (MedicineNet.com);

• болест, разпространена в цяла страна, континент или в целия свят (dictionary.com).

Тези стандартни дефиниции не са особено специфични; какво точно означава „няколко държави“ или „цял регион“? Колко широко разпространено трябва да бъде дадено заболяване, за да се счита за пандемия?

И дори ако всички можем да се съгласим с нейното определение, нито едно лице, правителствена агенция или обществена здравна организация няма правомощието да обяви, че пандемията е започнала или приключила.

Преход от пандемична паника към ендемично приемане

Някои хора предполагат, че пандемията е приключила , когато всички се държат така, сякаш наистина е: няма повече предпазни мерки, ограничения или промени в поведението, в сравнение с периода от време преди началото. Но ако това е вярно, хората, които се уморяват от ограниченията или онези, които са скептични относно тяхната ефикасност, биха могли да пренебрегнат препоръките и да създадат впечатлението, че пандемията е приключила – дори когато значителен брой ежедневно заболели и смъртни случаи са факт по света и у нас.

Много пандемии в крайна сметка стават ендемични, което означава, че инфекцията все още присъства в даден регион или население, но нейното поведение е предвидимо. Броят на заболелите, както и смъртните случаи вече не нараства. Да се ​​научим да живеем с вирус е ключова характеристика на ендемичната обстановка; помислете за грипа или дори за обикновената настинка. Но вероятно е вярно, че преходът от пандемия към ендемия може да бъде разпознат едва след като се случи.

Какво да правим, докато пандемията, предизвикана от новия коронавирус, явно не е зад гърба ни?

Може би определянето на твърда крайна дата за тази пандемия все пак няма значение. Най-важен е броят на текущите инфекции, страданията, смъртта и мерките, които трябва да се предприемат, за да избегнем заразяването. Никой не може да каже дали предстоящите зимни месеци ще доведат до спад на инфекциите. Дали с продължаване на настоящата ситуация (със стотици смъртни случаи и хиляди нови инфекции всеки ден) или със скок в заболяванията и смъртта, тъй като предпазните мерки са крайно облекчени.

Предпазните мерки, които все още имат смисъл, са:

• Ваксинирайте се и спазвайте всички препоръки във връзка с това.

• Преместете дейностите от закрито на открито, ако е възможно, и избягвайте тълпите на закрито, особено ако живеете на място с висок или нарастващ брой случаи на COVID-19.

• Носете добре поставена маска в среда с по-висок риск (като пътуване в пренаселени места, претъпкани закрити помещения или в обществения транспорт). Само защото носенето на маска вече не е необходимо, не прави изхвърлянето ѝ добра идея.

• Изолирайте се, ако тестът ви за COVID-19 е положителен (или ако имате симптоми на COVID-19 и все още не сте се тествали). Свържете се с лекар, за да решите дали трябва да приемате антивирусно лечение, ако тестът ви за COVID-19 е положителен.

Вместо заключение

Възможно е един ден експертите да се споразумеят за стандартна дефиниция на „пандемия“ и как да се отбелязва нейното начало и край. Политиките по отношение на пандемията (включително финансова помощ) и усилията за увеличаване на ваксинацията вече са усложнени от внушенията, че сме преминали пандемията, докато всъщност не сме.

Днес има много несигурност относно пандемията от COVID-19. За съжаление, едно нещо изглежда ясно: все още не можем да кажем, че е приключила нацяло.

Източник: www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *