ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Инхибитори на протонната помпа: Колко дълго трябва да се взимат?

Решението да намалите или да спрете приема на инхибитори на протонната помпа е сложно решение, което трябва да обсъдите с лекар

инхибитори на протонната помпа

Инхибитори на протонната помпа (ИПП) са често срещан тип лекарства против киселини. Предлагат както с рецепта, така и без рецепта. Омепразол и пантопразол са класически примери за ИПП. Те са най-чест избор за лечение на няколко стомашно-чревни разстройства, като пептична язва, езофагит, гастроезофагеална рефлуксна болест и инфекция с H. pylori.

Нови насоки на Американската гастроентерологична асоциация подчерта необходимостта да се обърне внимание на подходящата употреба на ИПП. Асоциацията препоръчва тези лекарствени средства да се приемат в най-ниска доза и с най-кратка продължителност. ИПП обаче често се използват прекомерно и могат да се приемат по-дълго от необходимото. Това може да се случи неволно; например, ако лекарството е започнато, докато пациентът е бил хоспитализиран, или е започнато като опит, за да се види дали симптомите ще се подобрят. Приемът на ИПП е продължен доста след необходимата времева рамка.

Кой трябва да използва инхибитори на протонната помпа в краткосрочен план?

Има различни причини за краткосрочна употреба на ИПП. Например, предписват се обикновено за една до две седмици за лечение на инфекция с H. pylori , в допълнение към антибиотиците. Курс на ИПП от четири до 12 седмици може да бъде предписан на хора с язви в стомаха или тънките черва или при възпаление на хранопровода.

Възможно е да бъде предписан кратък курс с ИПП при киселинен рефлукс или симптоми на коремна болка (диспепсия) и за облекчаване на симптомите, докато лекарите извършват изследвания, за да определят причината за коремната болка. Хората може да са в състояние да преминат към по-ниска доза ИПП или да ги спрат напълно, ако симптомите им се подобрят или са завършили курса на лечение.

Кой трябва да бъде на ИПП в дългосрочен план?

Някои пациенти със специфични състояния може да се наложи да бъдат на ИПП в дългосрочен план. Те трябва да обсъдят състоянието си и план за лечение със своя лекар.

Състоянията, които може да изискват по-дългосрочна употреба на ИПП, включват:

• тежък езофагит;
• еозинофилен езофагит;
• хранопровод на Барет;
• стриктури на хранопровода или идиопатична белодробна фиброза;
• киселинен рефлукс;
• диспепсия или симптоми на горните дихателни пътища, които се подобряват при употреба на ИПП, но и се влошават при спиране на ИПП;
• хора с анамнеза за кървене от горната част на стомашно-чревния тракт заради стомашни и дуоденални пептични язви.

Последните може да се наложи да бъдат на ИПП в дългосрочен план, за да се предотврати рецидив.

Какви са някои от най-често срещаните странични ефекти от приема на на ИПП?

Всяко лекарство може да предизвика странични ефекти. За щастие, неблагоприятните усещания от приема на ИПП обикновено са редки. Въпреки това, тези лекарства са свързани с повишен риск от определени инфекции (като пневмония и C. difficile – микроб, който причинява диария и колит). Преди това имаше опасения, че употребата на инхибитори на протонната помпа е свързана с деменция, но по-нови проучвания отрекоха тази връзка .

Освен това, макар и рядко, ИПП могат също да причинят лекарствени взаимодействия с други лекарства. Например, могат да повлияят на нивата и ефикасността на някои лекарства, като Клопидогрел, Варфарин, лекарства за епилепсия и ХИВ, което понякога налага коригиране на дозата на тези лекарства. Ето защо е важно да уведомите лекарите, когато към списъка ви е добавено ново или ако сте спрели приема на дадено лекарство.

Мога ли от раз да се откажа от приема на инхибитори на протонната помпа?

На някои пациенти при остра ситуация се предписват ИПП два пъти на ден, като например за предотвратяване на повторно кървене от стомашни язви или ако пациентът има тежки симптоми на киселинен рефлукс. Ако вече няма причина да приемате ИПП два пъти на ден, дозата може да бъде намалена до веднъж на ден.

Ако вие сте решили изобщо да прекратите приема на ИПП, вашият лекар може да реши само да намали дозата на лекарството – например наполовина всяка седмица до спиране. Тези лекарствени средства се спират постепенно. Прекратяването на приема не се препоръчва заради начина, по който тялото може да реагира.

Какво мога да изпитам, ако лекарят ми препоръча да спра приема на ИПП?

Проучванията показват, че при пациенти с дългосрочна употреба на ИПП може да има рикошет секреция на стомашна киселина и засилване на симптомите в горната част на стомашно-чревния тракт. Въпреки това, различен тип антиацидно лекарство (H2 антагонист като Фамотидин или контактно антиацидно лекарство, съдържащо калциев карбонат) може да се използва за временно облекчение. Ако пациентът изпитва повече от два месеца тежки персистиращи симптоми след спиране на ИПП, това може да е причина за възобновяване на терапията с ИПП.

Какви стъпки трябва да предприема по-нататък?

Д-р Лорен Рабиновиц

Важно е редовно да обсъждате лекарства и опасенията си с вашия лекар. Решението да се намали или да се прекрати приема на ИПП е сложно. За ваша безопасност трябва да се консултирате със специалист, преди да самостоятелно да коригирате дозата на лекарството. В крайна сметка целта е да се уверите, че приемате само лекарства, които са необходими, за да увеличите максимално ползата и да сведете до минимум страничните ефекти.

Източник: www.health.harvard.edu

Автор на статията: Д-р Лорен Рабиновиц, лекар в Центъра за възпалителни заболявания на червата Beth Israel Deaconess Medical Center. Нейните клинични изследвания са фокусирани върху пресечната точка на възпалителните заболявания на червата и здравето на жените.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

От първия до “Инхибитори на протонната помпа: Колко дълго трябва да се взимат?

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *