Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Лекарите не откриха вреда за здравето от пържените картофи

На американците им отне повече от половин век, за да реабилитират най-накрая пържените картофи и да премахнат стигмата от „вредния зеленчук“

пържените картофи

Пържените картофи повишават нивата на кръвната захар и заради това се развива диабет тип 2. От тях човек може да стане дебел и летаргичен. Редовната консумация на картофи води до хипертония и метаболитни нарушения, което причинява атеросклероза, а по стените на кръвоносните съдове се образуват холестеролни плаки. С една дума, има достатъчно вреда от този със сигурност вкусен зеленчук. Особено ако се консумира пържен, което е често срещано. Така до неотдавна смятаха образованите хора на запад от нашата граница.

Не много отдавна обаче ендокринолозите започнаха да позволяват малки глезотии – можело да се хапват печени картофи, тъй като те все пак са богати на полезни за организма вещества и витамини. Но новината, че „вредният зеленчук“ е напълно реабилитиран, дори и когато е изпържен в тигана, дойде едва преди дни.

Присъдата е „невинен“ и е „произнесена“ от Медицинския факултет на Бостънския университет. След това беше официално съобщена в Journal of Nutritional Science.

Проучването на лекарите е отнело общо повече от 50 години

Те са наблюдавали здравословното състояние на няколко хиляди доброволци от 1971 г. насам. На участниците било казано, че могат да ядат картофи без никакви ограничения и под различни форми, включително, разбира се, печени картофи, картофено пюре с масло и мляко и дори пържени картофки. Оказало се, че от картофите, приготвени по различен начин, нямало никаква вреда. С едно уточнение – всички картофени ястия и яденето на картофи под всякаква форма да се случва само у дома. Пържените картофи трябвало да се приготвят собственоръчно, а не да се поръчват от Макдоналдс или от Кентъки Фрайд Чикън. И да не се прекалява – не повече от 7-8 пъти в месеца.

В допълнение към ползите: рискът от получаване на диабет тип II е намален с 24 процента. Оказа се още, че любителите на картофи страдат по-рядко от атеросклероза. С две уговорки, обаче, които американците направиха: физически активните хора станаха по-здрави. Ако болен от диабет яде картофи, няма да се излекува. Ако човек, който прекарва по-голямата част на дивана или пред компютъра яде пържени картофи макар и само веднъж седмично в неразумни дози, те ще му навредят. И да не се комбинират с червено месо. Последното трябва да се разбира по следния начин: пържолата не върви добре с картофена гарнитура. Кюфтетата е по-добре да се ядат с шопска салата само, без пържени картофи.

Заключението на изследователите: „практически здравите“ хора могат да ядат картофи без ограничения и без страх

За диабетиците и хипертониците също не са забранени, стига да няма сериозни отклонения от нормите на диетичното хранене. Но и с тях не трябва да се злоупотребява. Около 300 грама на ден не трябва да предизвикват угризения, казват специалистите, без да се допуска пренебрегване на общоприетите норми на диетичното хранене.

От „смъртоносна храна“ до пълна реабилитация, но с едно на ум

Трябва ли да се откажем от пържените картофи завинаги или да ги ядем когато ни хрумне? Отговорът на първия въпрос е отрицателен, а за втория има някои уговорки:

• По-висок риск от смърт е отбелязан сред онези хора, които ядат пържени картофи повече от два пъти седмично. Яденето им 4-5 пъти в месеца или по-рядко вероятно ще има незначителен ефект върху здравето.

• Размерът на порцията също има значение. Новото проучване не предостави подробности за това колко пържени картофи участниците в проучването са яли наведнъж, но „официалната“ порция е само 10 до 15 резенчета (130–150 калории). Повечето заведения за бързо хранене сервират три до четири пъти повече! Затова: придържайте се към една порция или споделете сервираната в ресторанта с още двама приятели.

• Домашно приготвените „пържени картофи“ с минимално количество зехтин или рапично масло не са за пренебрегване, и са много по-здравословни.

Не бива да се преувеличава „опасността“ от пържените картофи, но не е необходимо и да им се издава „смъртна присъда“

Нека се изправим пред неопровержимия факт и да си признаем: пържените картофи са твърде вкусни, за да се откажем завинаги от тях, каквито и проучвания да има в подкрепа на вредата от тях.

Все пак не пречи да бъдем внимателни. Дори след научно обоснованото „разрешение“ на лекарите от Бостън, няма да е излишно да следите нивата на кръвната захар и да измервате кръвното налягане от време на време. Както казва – доверете се, но и проверете…

Източник: www.verywellfit.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *