ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Първи симптоми на чревна атеросклероза

Атеросклероза е лезия на кръвоносните съдове, чиято характеристика е отлагането на липиди (холестеролни плаки) по стените им

чревна атеросклероза
Локализацията на атеросклеротичния процес причинява атеросклероза на съдовете: мозъчни, коронарни, бъбречни, чревни. Повечето хора са чували или самите те са изпитали неприятните последствия от атеросклерозата, било то под формата на инсулт, инфаркт или друго. Но какво се случва когато плаките плъзнат и по артериите, които са в областта на корема?

Какви са признаците на чревна атеросклероза?

При атеросклероза на кръвоносните съдове, които са в близост до червата всъщност е налице чревен исхемичен синдром. Лекарите наричат това състояние и мезентериална исхемия. Върху вътрешните повърхности на стените на съдовете се образуват отлагания на холестерол. Като следствие от този процес се получава стесняване и деформация на съдовия лумен. Развива се блокиране и недостиг на кръвоснабдяването на органа.

Какво предизвиква и как се проявява атеросклерозата на чревната артерия

Фактори, провокиращи чревна атеросклероза

• Аортна дисекация: Разкъсване на вътрешния слой на аортата;
• Нарушения на коагулацията;
• Застойна сърдечна недостатъчност;
• Ниско кръвно налягане;
• Запушване на лумена на мезентериалните съдове (които се отклоняват от коремната аорта, се разминават по коремната кухина и доставят кръв към червата );
• Вродени съдови патологии;
• Съдово възпаление;
• Хирургични операции в коремната кухина;
• Неоплазма, която притиска кръвоносните съдове.

Как се развива атеросклерозата на чревните артерии?

При атеросклероза мастният метаболизъм протича по такъв начин, че сместа от протеини и мазнини се отлага върху артериалната стена.

Обикновено са засегнати главните артерии на бъбреците, сърцето, мозъка, краката.

Друг често срещан вид атеросклеротични патологии е поражението на чревните съдове.

Човек може да усети симптомите, но малко хора свързват това с високите нива на холестерол.

Когато в лумена на кръвоносен съд, захранващ червата, се появи холестеролна плака, тя в началото не нарушава хемодинамиката, но постоянно се увеличава по обем (а това вече е опасно).

С течение на времето плаката забавя притока на кръв, в резултат на което кръвта не стига до органа и снабдяването на тъканите се влошава.

Тези процеси влияят негативно върху чревната подвижност, секрецията и храносмилателната функция.

Признаци на чревна атеросклероза

Спазми

Епизоди на болезнен спазъм могат да се появят по всяко време на деня и при прием на храна. Симптомите могат да бъдат временно облекчени с антиспазматична / топла вана.

Болка след хранене

Болките обикновено се забавят във времето, тъй като храната трябва да достигне до червата. По правило това отнема 1,5-2 часа след хранене.

Редки изхождания

Интервалът от време между ходенето до тоалетната се увеличава поради отслабената интензивност на чревните контракции.

Намален апетит

Това е естествена реакция на тялото заради дисфункцияте на храносмилателната система.

Подуване на корема

При атеросклероза на чревните съдове както перисталтиката, така и секрецията са неуспешни. В резултат храната се задържа дълго време в червата, отделяйки газове и засилвайки процесите на гниене.

Запек / диария

Това е симптом на неадекватно храносмилане на храната.

В по-тежки случаи настъпва пълно запушване на чревните артерии и се развива чревен инфаркт. Това е опасно, остро състояние, което е придружено от мъчителна болка и изисква спешна хоспитализация.

Диагностични тестове

Ангиограма: Ангиограмата използва рентгенови лъчи, за да види кръвоносните съдове на тялото. Когато тестът се използва за визуализиране (изобразяване), тестът се нарича още артериограма. За създаване на рентгенови изображения, веществото се инжектира през тънка, гъвкава тръба, наречена катетър, която се вкарва в желаната артерия от точка за достъп, обикновено слабините, но понякога и ръката. Багрилото, наречено контраст, позволява кръвоносните съдове да се видят на рентгенова снимка.
Лечението чрез катетър може да започне и по време на ангиограмата.

Доплеров ултразвук: Доплеровият ултразвук използва високочестотни звукови вълни, които се отразяват от кръвоносните съдове. Този тест е предназначен да измерва притока на кръв, да разкрива проблеми със структурата на кръвоносните съдове и да идентифицира кои артерии са блокирани.

Кръвни тестове: При мезентериална исхемия, особено остър тип, белите кръвни клетки често са високи. Тестовете могат също да покажат дали киселинният скок в кръвта е висок, състояние, наречено ацидоза. Това може да означава сериозно нараняване на червата.

КТ сканиране: КТ сканирането (компютърна томография) създава подробни триизмерни изображения от рентгенови лъчи на части от тялото. Може да разкрие проблеми с артериите, като аортна дисекация.

Магнитно-резонансна ангиограма (MРA) Сканиране : MРA сканирането създава богати триизмерни изображения на кръвоносните съдове с помощта на магнитни изображения на отделни части от тялото. Този метод обаче не може да се използва, когато човек има метални импланти, като пейсмейкър или изкуствени стави.

Лечение на остра мезентериална исхемия

Лечението на остра мезентериална исхемия обикновено е спешна процедура, тъй като тежкото чревно увреждане може да се развие за кратко време. Тромболитици и други лекарства, разтварящи съсиреците, могат да се инжектират в кръвоносните съдове, често по време на ангиограмата. Понякога тези лекарства могат да разтворят съсирека. В противен случай съдовият хирург трябва да отстрани съсирека по хирургичен път, особено когато има увреждане на червата. При остра мезентериална исхемия някои части на червата могат да бъдат увредени без възстановяване и също трябва да бъдат отстранени.

Източник: vascularsurgery.ucsf.edu

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *