БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Сезонен грип: До какви усложнения води и колко време е нужно за възстановяване?

Масово хората смятат заболяването от грип за напълно безобидно, но това не е точно така. Инфекцията може да доведе до сериозни усложнения и здравословни проблемисезонен грип усложнения

Грипът не е само риск за здравето за няколкото дни, докато сте физически болни от вируса. Той може да има някои трайни ефекти, които биха могли да засегнат здравето за седмици, месеци или дори завинаги.

Ако наскоро сте хванали грип, има вероятност симптомите наистина да са ви повалили за известно време. Високата температура, студените тръпки, възпаленото гърло, запушеният нос, кашлицата и болките в тялото наистина могат да изтощят организма.

Сега, след като изглежда, че най-лошото е минало, какво да очаквате по-нататък? Можете ли да се върнете към нормалния ритъм на живот или трябва да си дадете повече време да се възстановите?

Ръсъл Хортън, лекар в „Banner Health Center в Queen Creek” разяснява какви могат да бъдат усложненията и споделя важни съвети, които можете да предприемете, за да подпомогнете тялото си във възстановяването от болестта.

Ръсъл Хортън за усложненията и възстановяване от грип
Ръсъл Хортън, лекар в „Banner Health Center в Queen Creek”

До какви усложнения може да доведе обикновения грип?

 

  1. Сърдечни проблеми

Проучване от 2019 г., публикувано в “New England Journal of Medicine”, открива, че респираторните заболявания могат да причинят инфаркт. Учените установяват, че рискът от сърдечен удар по време на боледуване е 6 пъти по-висок.

Друго проучване от 2020 г., публикувано в „Annals of Internal Medicine”, установява, че сърдечни усложнения настъпват при 12% от пациентите, на които им се е наложило да влезнат в болница от грип.

Също така вирусната инфекция е много по-опасна за хора, страдащи от сърдечни заболявания. За тях ваксинацията всяка година е силно препоръчителна.

 

  1. Вторични инфекции

Заболяването от грип може да навреди на имунната система, което прави хората уязвими към други заболявания и инфекции, като пневмония например.

И докато пневмонията често се нарича усложнение на грипа, не е обичайно човек да се разболее от нея, след като първоначалните симптоми на грип са преминали. А това е феномен, който се наблюдава доста често.

Не е необичайно хората да боледуват от грип, да го изкарат, след което да се разболеят отново от друга инфекция.

 

  1. Влошаване на общото здравословно състояние при по-възрастни хора

За по-възрастните заболяването може да бъде първата стъпка в непрекъсната низходяща спирала от здравословна гледна точка. Те не само са изправени пред по-висок риск от сериозни усложнения и смърт, докато боледуват, но също така може да се влоши общото им здраве и качество на живот.

Когато грипната инфекция тръшне възрастен човек на легло, той губи мускулен тонус всеки ден. И ако вече е на ръба на слабостта, може да му е много трудно да се възстанови и да се грижи за себе си както преди.

Изключително важно е да помагате на възрастните си близки, когато се разболеят от грип и да им съдействате за възвръщане към нормалния начин на живот след заболяването.

 

Колко време е нужно, за да се възстановите напълно от грипна инфекция?

 

„Обикновено един грип без усложнения може да продължи около седмица”, казва д-р Хортън. „Въпреки това наличието на други хронични състояния или хронични респираторни заболявания като астма може да удължи симптомите или да доведе до по-сериозно протичане на болестта”, доплъва още лекарят.

След изчезването на температурата и възпаленото гърло, може да изпитате така наречената грипна умора. Тя може да продължи от 2 до 4 дни. Ако умората продължава повече от седмица, се свържете с лекар. Препоръчително е също да избягвате тежките физически натоварвания и тренировки за 1-2 седмици.

Възможно е и да изпитвате замайване и световъртеж. Това най-често се дължи на дехидратацията и недостатъчния прием на храна по време на боледуването. Нормално е състоянието да отшуми след 1-2 дни адекватно хранене и пиене на течности.

„Замаяността може да възникне и като поствирусно състояние, при което вътрешното ухо е засегнато”, казва д-р Хортън. Ако изпитвате постоянен световъртеж, потърсете консултация с лекар.

 

Съвети за по-бързо възстановяване от грип и предпазване от инфекция:

 

Ръсъл Хортън дава тези прости съвети за по-бързо преодоляване на инфекцията и връщане към нормалния начин на живот:

  • Мийте ръцете си често с топла вода и антибактериален сапун
  • Почивайте си много, избягвайте натоварванията
  • Пийте голямо количество течности
  • Приемайте мултивитамини с цинк
  • Яжте силна и питателна храна (пилешката супа е чудесен избор)

„Ваксинирайте се срещу грип догодина! Това помага за предотвратяване на тежко заболяване и усложнения. Особено важно е за възрастните хора с хорнични заболявания.”, категоричен е докторът.

Източници: https://www.bannerhealth.com; https://www.health.com; https://pixabay.com/

Borinal, Боринал
БОРИНАЛ – за силен имунитет и защита в сезона на грипа

поръчай боринал

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *