Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Как и защо трябва да се лекува инфекцията с Helicobacter pylori

В 90% от случаите ракът на стомаха се причинява от инфекция с Helicobacter pylori. Ако бактерията не е в тялото, рискът от това заболяване е намален

Helicobacter pylori
Японски проучвания доказват, че лечението на Helicobacter pylori намалява риска от рак на стомаха с 60%. В допълнение, има по-малка вероятност от рецидив на пептична язва и вътрестомашно кървене. Намалява и увреждането на стомашната лигавица при прием на болкоуспокояващи и антикоагуланти.

Как възниква инфекцията с Helicobacter pylori

Д-р Дмитрий Бордин

Инфекцията обикновено се случва в детството. Основният път на предаване са мръсни ръце, много по-рядко – целувка. Всички заразени развиват хроничен активен гастрит. Освен това може да няма очевидни симптоми. Но вече в зряла възраст е възможно да възникнат атрофични промени в лигавицата. С тяхното прогресиране започва процесът на образуване на рак на стомаха.

„Инфекцията с Helicobacter pylori се предава по-лесно там, където хората живеят претъпкани и нямат канализация и топла вода“, казва д-р Дмитрий Бордин, гастроентеролог. – При спазване на елементарни правила за хигиена не се случва заразяване. Поради това в развитите страни честотата на тази инфекция намалява, което е придружено от намаляване честотата на пептична язва и рак на стомаха. Но, уви, както и преди, те се разкриват твърде късно.“

„На първо място, хората с лоша наследственост за рак на стомаха, т.е. тези, които имат кръвен роднина с такова заболяване, трябва да бъдат изследвани за Helicobacter pylori“, казва д-р Бордин. „Това е групата с най-висок риск, тъй като генетичният произход е подобен и предаването в детска възраст обикновено се предава в семейството. За тях навременната диагностика и ерадикация (унищожаване) на опасната бактерия е особено важна.

Не е твърде късно да се ангажираме с унищожаването на Helicobacter дори след като човек е навършил 40 години. Колкото по-дълго съществува инфекцията в тялото, толкова по-голям е рискът. Ето защо е по-добре да се справите с нея докато сте по-млади. Но дори и при наличието на вече диагностициран и успешно лекуван рак на стомаха, все още е необходимо да се унищожи тази инфекция.

Как да разпознаем инфекцията с Helicobacter pylori?

Възможно е да се вземе биопсия по време на гастроскопия, като се отщипе много малко парче от стомашната лигавица и се даде материал за изследване с помощта на бърз уреазен тест. Но днес този диагностичен метод се признава за недостатъчно точен, тъй като може да даде фалшиво отрицателен резултат в до 25% от случаите. Затова, ако бързият тест е открил инфекция при вас, лекувайте се, а ако не, не разчитайте изцяло на него, а по-добре проверете отново с друг метод. Поради тази причина бързият уреазен тест не е подходящ за проследяване ефективността на лечението.

Други методи

– Направете кръвен тест за антитела срещу Helicobacter pylori клас IgG. Има смисъл от такова изследване само ако никога преди не сте лекували тази инфекция. Този метод не може да се използва за оценка на резултата от лечението.

– Изпражнения за антиген на Helicobacter pylori. Освен това не изисква гастроскопия и е доста надежден метод за откриване на инфекция и проследяване на терапията.

– Провеждане на неинвазивен дихателен тест за откриване на Helicobacter pylori. Това е най-надеждният диагностичен метод, подходящ за първична диагностика и за проследяване ефективността на лечението. Издишаният въздух се събира в сака първоначално и 30 минути след приема на тестовия разтвор. Изследването не се прави по Здравна каса, но не е скъпо. За да може тестът да покаже точен резултат, е важно да се подготвите правилно за него. Месец преди изследването не трябва да пиете антибиотици и бисмутови препарати, а 2 седмици преди това не бива да приемате инхибитори на протонната помпа, които намаляват производството на киселина в стомаха. Всички изследвания трябва да се правят на празен стомах.

Как се лекува инфекцията?

Лечението е антибиотично!

Изключително важно е да победите инфекцията от първия път, тъй като всяко следващо лечение е по-малко ефективно. Ето защо е толкова важно да се използват само най-ефективните схеми на лечение (което ви позволява да постигнете резултати в повече от 90% от случаите). Използваните преди 7- и 10-дневни схеми на лечение са загубили своята ефективност и не се препоръчват. Сега се използват 14-дневни схеми, които включват 4 компонента:

– лекарство от групата на инхибиторите на протонната помпа (намалява производството на киселина в стомаха, увеличава времето на престой и ефективността на антибиотиците);

– поне 2 антибиотика,

– като правило се добавя бисмутов препарат, който спомага за преодоляване резистентността на Helicobacter към определени антибиотици, която е често срещана поради широкото им разпространение.

Един месец след приключване на лечението трябва да се направи отново дихателен тест, за да се уверите, че инфекцията е победена. Ако първоначално назначената терапия не помогне, ще трябва да изберете друг режим на лечение.

Важно!

Повече от 90% от раковите заболявания на стомаха се причиняват от инфекция с Helicobacter pylori и следователно могат да бъдат предотвратени. Колкото по-голяма е възрастта, на която е извършено лечението, толкова по-голяма е вероятността от атрофия и чревна метаплазия. При широкообхватни промени в лигавицата, оценени морфологично, дори и след успешно елиминиране на инфекцията, рискът от развитие на рак не е напълно елиминиран. Следователно на такива пациенти се предлага гастроскопия веднъж на всеки 2-3 години, а ако вече има дисплазия, в зависимост от нейната тежест (веднъж годишно или на всеки шест месеца). Това увеличава шансовете за откриване на рак на етапа, когато може да бъде лекуван по най-ефективния и щадящ начин (дори ендоскопски).

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *