ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Меню при гастро-езофагеален рефлукс

Гастро-езофагеалният рефлукс е постоянно или временно неволево връщане на стомашното съдържимо в хранопровода. Той е много чест при новородените и малките кърмачета.

Причината за гастро-езофагеалния рефлукс преди всичко е свързана с възрастовата незрелост. Бебетата започват да повръщат още в първата седмица след раждането, това се случва при около 70% или през първия месец 90%, много рядко по-късно. Те повръщат обилно след всяко хранене и понякога това може да бъде на струя. Тези бебета винаги са гладни и сучат лакомо, но непосредствено след това повръщат и ако не се вземат мерки след време хипотрофират. Така се стига до основния въпрос какво да направите за да спре детето да повръща? Трябва да кърмите детето – това е най-важният съвет. Въпреки, че честотата на рефлукса е еднаква при кърмените и при хранените със заместител на майчиното мляко, кърмените бебета повръщат по-рядко. Това е така, защото кърмата се усвоява по-бързо от стомаха и има по-малка вероятност да се върне в хранопровода. А ако това стане тя дразни по-малко лигавицата на хранопровода.

За да спре гастро-езофагеалния рефлукс трябва да спазвате следните съвети:

  • Забравете цигарите. Цигареният дим е един от значимите фактори за влошаване на гастро-езофагеалния рефлукс при бебетата. Никотинът преминава в кърмата и дразни стомахчето му. Дори и когато майката не пуши а е пасивен пушач резултатът е същият.
  • Ако бебето се храни със замстител на майчиното мляко, ползвайте разни антирефлуксни заместители, които имат специална формула за тези случай.
  • Важно е също така храната на бебето да е по-гъста. Това става, като към млякото с което се храни, се прибавят истантна каша /оризова, бананова, препечено брашно или нишесте 1%/ или 1-2 чаени лъжички пасирани моркови.
  • Препоръчват се готовите зеленчуково-местни или плодово-местни пюрета. Вместо плодови сокове давйте на детето детски нектари или сурови, сладки добре узрели пасирани плодове.
  • На бебетата с рефлукс често им помага храненето в изправено положение.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *