ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Какво е диабетна гастропареза и как се лекува?

Диабетна гастропареза е вид невропатия, която е хронично усложнение, причинено от захарен диабет

диабетна гастропареза
Диабетната гастропареза възпрепятства изпразването на стомаха

Диабетната гастропареза е синдром, характеризиращ се със забавяне на изпразването на стомаха при липса на механична обструкция. Състоянието е безсимптомно в 50% от случаите. Въпреки това, най-честите симптоми, когато са налице, са ранно засищане (пълнота след хранене), гадене и повръщане

Основната причина за гастропарезата е захарният диабет.

 

Диабет и засягане на нервите

 

При захарен диабет засягане на нервите се наблюдава при близо 50% от пациентите. Това състояние е известно като „диабетна невропатия“.

Въпреки че най-често срещаната диабетна невропатия е дисталната симетрична полиневропатия, която засяга двигателните и сетивните нерви в ръцете и краката, има и дисавтономии. Последните възникват поради засягане на вегетативната нервна система, а симптомите са сърдечни, стомашно-чревни и пикочно-полови.

 

Диабетна гастропареза е вид невропатия

 

Въпреки че гастропарезата, дефинирана като парализа на стомашните мускули, не е характерна само за захарен диабет, това е най-честата му причина. За първи път състоянието е описано през 1958 г. Използва се термина „gastroparesis diabeticorum”, за да се опише затруднението при изпразване на стомаха при някои пациенти с диабет.

Разпространението му сред диабетиците не е добре дефинирано и се оценява на между 10% и 76% от пациентите. Обикновено се появява при хора, страдащи от диабет от дълго време…

 

Причини за появата на диабетна гастропареза

 

Както и при другите невропатии, причините са многофакторни. Те се основават на нервна и съдова промяна, причинена от продължителна хипергликемия, във връзка с намаляването на концентрацията на инсулин.

Тези промени предизвикват промени в двигателната активност на стомаха, което води до следното:

  • Проблеми с разширяването на стомаха при приемане на храна.
  • Намалена или увеличена честота на присъщата електрическа активност на стомаха.
  • Намалено свиване на антралната част на стомаха, с трудности при смилане на големи частици храна.
  • Повишeн тонус на пилорния сфинктер, което забавя изпразването на стомашното съдържание в дванадесетопръстника.
  • Атрофия или фиброза на гладката мускулатура на органа.

Промяната се счита за автономна невропатия, тъй като води до засягане на блуждаещия нерв и повишена активност на симпатиковата част на нервната система система. Резултатът е стомашна аритмия.

 

Симптоми на диабетна гастропареза

 

Поради парализата на стомашните мускули, има забавено изпразване на стомаха. Най-честите симптоми на състоянието включват:

  • Гадене и повръщане
  • Загуба на апетит
  • Чувство за пълнота след хранене
  • Раздуване на корема
  • Коремна болка

В допълнение, забавеното изпразване на стомаха води до резки скокове на кръвната захар след хранене. Заради това контролът на глюкозата в кръвта допълнително се влошава, което води до други усложнения.

Доплънителни усложнения:

  • Отслабване
  • Лош гликемичен контрол
  • Хидроелектролитни нарушения
  • Влошена абсорбация на някои лекарства

 

Поставяне на диагноза

 

Американската гастроентерологична асоциация препоръчва, когато има съмнение за диабетна гастропареза, да се извършваи на първоначална оценка с въпроси и физически преглед. След това се изисква пълна кръвна картина, гликозилиран хемоглобин и метаболитен профил, за да се оцени гликемичният контрол.

За да продължи да се изключва механична обструкция или друго стомашно-чревно заболяване, се извършва серийно рентгенологично изследване на горната част на стомашно-чревния тракт с барий и ултразвук в случай на билиарни симптоми или свързана коремна болка.

Идеалният диагностичен стандарт е сцинтиграфия, при която се приема белязана с радиоизотоп храна, за да се определи изпразването на стомаха на 15-минутни интервали в продължение на 4 часа. Когато повече от 10% от храната се задържи в края на 4-те часа, това се счита за показателно за гастропареза.

 

Третиране на диабетна гастропареза

 

Лечението започва след оценяване на тежестта и усложненията, причинени от състоянието. То се изразява в контролиране на кръвната захар, спазване на диета и приемане на определени лекарства.

Консумацията на хранителни добавки е препоръчителна. Може да се наложи и използването на лекарства като цизаприд, домперидон, ондансетрон и метоклопрамид.

Ако няма подобрение с промяна на хранителните навици и пиенето на лекарства и добавки, може да се наложи хирургическа намеса.

 

Храненето е ключово

 

При леки случаи на диабетна гастропареза се препоръчва промяна на диетата и приемането на ниски дози лекарства. Тъй като има забавяне на храносмилането, е желателно да се правят по 6 малки хранения през деня, вместо 3 големи.

Не трябва също така да се консумират и храни с високо съдържание на мазнини, тъй като те допълнително забавят изпразването на стомаха. Същото се случва и с храни с високо съдържание на неразтворими фибри.

Несмляната храна ферментира в стомаха и води до размножаване на бактерии. От друга страна, тя може да се втвърди и да причини стомашна обструкция. Балансираната и адекватна диета е от съществено значение за поддържане на диабета под контрол и избягване на усложненията от болестта.

Източници: https://steptohealth.com; https://pixabay.com/

Глюко баланс
Глюко баланс за нормализиране на кръвната захар

диабетна гастропареза

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *