За красива кожа е нужно да обърнете внимание на храната, която консумирате

Здравата, чиста и красива кожа започва с доброто хранене

хранене за красива кожа

Не е нужно да разчитате на скъпи лосиони за бляскава кожа с младежки вид. Според някои специалисти, приемането на правилните хранителни вещества за вашите нужди може да помогне на кожата изглежда по най-добрия начин.

„Прекарваме толкова време в грижа за кожата, хабим енергия и пари, а правилният отговор е в набавянето на някои важни хранителни вещества”, категоричен е д-р Марк Тагер, автор на “Feed Your Skin Right: Your Personalized Nutrition Plan for Radiant Beauty”.

Той също така казва, че е трудно да се осигури универсален подход към храненето, тъй като индивидуалните нужди варират в зависимот от фактори като възраст, генетика, начина на живот и др.

„Няма двама души на планетата с еднаква кожа. Има препоръки, които експертите ще ви дадат, които са общи, но някои трябва да са по-персонализирани”, подчертава д-р Тагер.

Все пак някои основни принципи и групи храни могат да помогнат в намирането на идеалната диета за най-доброто здраве на кожата, косата и ноктите.

 

Храни за поддържане на здрава, чиста и красива кожа:

 

  1. Пресни плодове и зеленчуци:

Един от най-простите начини да започнете да се грижите за кожата си е да включите повече пресни плодове и зеленчуци в диетата си. Те предлагат изобилие от витамини и минерали, които са й нужни.

Цитрусите, например, са пълни с витамин C, който е от решаващо значение за заздравяването и защитата на клетките. Листните зеленчуци пък са богати на желязо, фолат, витамин C, магнезий и др.

Наблягането на тези храни ще съдейства за поддържането на нормални нива от тези важни съединения, които осигуряват здравината и еластичността на кожата.

„Витамин C и желязото са необходими за създаването на колаген”, казва Тагер.

д-р Марк Тагер
д-р Марк Тагер, специалист по интегративна медицина и автор на “Feed Your Skin Right: Your Personalized Nutrition Plan for Radiant Beauty”
  1. Боб и зърнени храни

Богатите на магнезий храни са ключови за предотвратяване на сухотата. Въпреки че може да нямате медицински дефицит на хранителни вещества, може да не получавате оптимално количество от тях.

„Много хора не получават достатъчно магнезий, който е ключов минерал, отговорен за повече от 300 химични реакции в тялото”, според Тагер.

Достатъчните количества магнезий осигуряват поддръжка на клетките и предпазват кожата от изсушаване и увреждане.

 

  1. Риба, морски дарове и ядки

Морските дарове и рибата са добри източници на цинк, който е много важен поддържането на кожата чиста. Тагер твърди, че друго често срещано съединение, което много хора не си набавят в оптимални количества, е цинкът. Това е минерал, който помага за намаляване на възпалението при състояния като акне.

Риби като сардини, херинга и аншоа и ядки като кашу и бадеми са чудесни източници на важното хранително вещество.

Тези храни също са богати източници и на здравословни мастни киселини, като омега 3, които също са много полезни за кожата.

 

Има и определени храни, които трябва да избягвате, защото вредят на кожата

 

„Някои от най-вредните храни за кожата, са тези, които повечето от нас ядат всеки ден”, смята д-р Тагер. „Най-лоши са преработените храни”, катерогирчен е докторът.

Комбинацията от добавени захари, нездравословни мазнини и консерванти в тези храни ускорява процеса на стареене на кожата и възпалителните процеси.

„Възпалението често е отговорно за разграждането на структурните елементи, които са важни за поддържането на еластична, свежа и красива кожа”, доплъва още той.

Газираните напитки могат да бъдат особено вредни, защото са с високо съдържание на добавена захар, но и не могат да заменят обикновената вода, която е ключова за хидратацията.

 

Да започнете да внимавате с храната, която ядете, не е толкова сложно

 

Може да бъде предизвикатрелство и трудоемко да смените хранителните си навици напълно. Но важното е предприемането на малки стъпки, за да може това да стане плавно и безболезнено.

„Ние всички ядем преработени храни в даден момент, но въпросът е да има баланс и минимизиране на вредните продукти”, категоричен е д-р Марк Тагер.

С малки, но последователни усилия може да постигнете значителни резултати и да имате чиста, свежа и красива кожа.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *