Начало / Здравословен живот / Любопитно / Защо мъжете и жените изневеряват?


Защо мъжете и жените изневеряват?

Изневярата и извънбрачните връзки са проучени доста обстойно в последните две десетилетия. При проучванията е установено, че когато става въпрос за изневяра са били дадени две свързани обяснения. Първото обяснение е може би най-разпространеното. Съпрузите казват, че изневеряват на партньора си, защото им липсва нещо в отношенията и по-този начин те се чувстват самотни и затова търсят други хора, които да запълнят празнотата в живота им. Или по-просто казано хората не са щастливи в отношенията с партньора им и търсят любов другаде. Второто обяснение разкрива, защо и как от гледна точка на природата се изневерява. Заедно двете обяснения дават по-пълна картина на това, защо хората си изневеряват един на друг. За да се справите с изневярата е необходимо да си отговорите на много въпроси някои от които са:

 • Каква е ролята на силната воля и самоконтрола, когато се стигне до изневяра?
 • Какво мотивира нашето сексуално влечение?
 • Как да вземете решение за сексуалното си поведение?
 • Коя е причината мъжете и жените да си бъдат верни един на друг?
 • Защо хората изневеряват, а след това търсят партньор, който да им бъде верен?
 • Какво може да се направи за да се предотврати изневярата?

За да може да си отговорите на тези въпроси, а и на много други трябва да сте наясно, че човешката сексуалност е много сложна. Решенията, които взимаме за това какво да бъде сексуалното ни поведение обикновено не са планирани. Много са малко хората, които изневеряват на партньора си умишлено. Винаги, когато хората обещават да бъдат верни първоначално те имат намерение да удържат на думата си. Доказано е обаче, че е много трудно да контролираме емоциите си, а те влияят на поведението ни и ни водят по пътеки по, които изобщо не сме имали намерение да пътуваме.

В изневярата са въвлечени три емоционални системи това са сексуално желание, романтична любов и привързаност. И често тези различни емоционални системи дърпат хората в различни посоки. Изневярата не се случва, защото се предвижда, а защото хората се намират в ситуации в които емоциите ги смачкват.

Ситуациите, които влияят на емоциите ни и ни тласкат към изневяра може да бъдат следните:

 • Прекарването на много време един с друг.
 • Непосредствената близост и взаимната зависимост.
 • Не чувстваш другия до теб прекалено близо.
 • Ситуации свързани с прекомерната употреба на алкохол и наркотици.
 • Когато хората са поставени в такива ситуации емоциите им често ги подтикват към изневяра.

Някои хора смятат, че за да се избегне изневярата човек трябва да проявява самоконтрол и да има силна воля за да контролира емоциите и действията си. За съжаление това при много хора не работи. Като цяло изневярата е човешко поведение, което много трудно се контролира. Да бъдеш верен на партньора се оказва много по-трудно отколкото много хоро си мислят. Да бъдеш верен се изисква да избягваш ситуации, които може да доведат до лошо поведение.

Оценете статията
Оценка от гласували

Внимание! Материалите в Лекува.нет може да се използват само с публикуване на активен линк към оригиналния текст!

3 коментара

 1. Мимо Мацко

  много интересно, но правете по малко правописни грешки или поне като си пишете текстовете използвайте MS-Word там ви показва когато правите правописни грешки 🙂

 2. Здравейте,
  благодарим ви за проявения интерес към нашия сайт и за градивната критика. Грешките са поправени, ще следим изкъсо в бъдеще да нямаме такива пропуски.

  От Администратора

Отговори

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са маркирани с *

*

Избрано за теб