Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Нарколепсия: видове, диагноза и лечение

Нарколепсия е нарушение на съня, което често се разбира погрешно. Характеризира се с лека до тежка постоянна дневна сънливост

нарколепсия

Наличието на нарколепсия може да е причина за увреждания в училище, по време на работа и социална среда, както и да повиши риска от сериозни злополуки и наранявания.

Въпреки че тежката форма е рядка, в сравнение с по-леката, и с много други нарушения на съня, нарколепсията засяга милиони хора по света, включително деца и възрастни.

Д-р Елена Колесниченко

Разбирането на видовете нарколепсия и техните симптоми, причини, диагноза и лечение може да даде възможност на пациентите и техните близки да се справят с нея по-ефективно.

Сънливостта през деня е естествена поради причини като липса на сън през нощта, обилно хранене или умора, например заради завършване на сериозен работен или личен проект. А има и патологична сънливост, когато е налице желание да се спи през цялото време, независимо от всичко. Това се случва например на фона на клинична депресия, синдром на неспокойните крака и други заболявания. Прекомерното желание за сън през деня лекарите понякога наричат нарколепсия.

Какво е нарколепсия и как да се справим с нея , обяснява д-р Елена Колесниченко, кандидат на медицинските науки, психотерапевт, психолог и сомнолог

Дневната сънливост (ако говорим за патологично прекомерно желание за сън) е основен симптом на нарколепсията, отбелязва сомноложката. Това е разстройство, при което се нарушават процесите на бодърстване и сън. Сънливостта възниква точно като отговор на факта, че мозъкът не може правилно да регулира тези процеси.

Тази болест, казва Елена Колесниченко, не е много разпространена. Няма зависимост от пола – засегнати са еднакво и мъжете, и жените. Няма зависимост от възрастта – могат да страдат и деца, и възрастни. Освен това, допълва специалистката, нарколепсията започва на всяка възраст.

„Доказано е, че ако вземем предвид пика на патологията, тогава тя започва на възраст около 15 години. Вторият пик може да настъпи на възраст около 35 години“, подчертава Елена Колесниченко. Този проблем е записан в Международната класификация на нарушенията на съня.

Видове нарколепсия

Както отбелязва д-р Елена Колесниченко този проблем се проявява като два типа:

– Нарколепсия тип 1 се свързва със симптома катаплексия (внезапна загуба на мускулен тонус). Хората с анамнеза за това състояние имат ниски нива на орексин/хипокретин, химикал, който помага за контролиране на будността.

– Нарколепсия тип 2 е подобна по симптоми на тип 1, но при нея няма загуба на мускулен тонус или ниски нива на орексин/хипокретин.

Нито лекарите, нито учените все още не могат точно да обяснят защо се развива такъв проблем, казва д-р Елена Колесниченко. Но се знае, че при първия вид патология в мозъка започва загуба на неврони, отговорни за производството на хипокретин, известен също като орексин, свързан с някои автоимунни процеси (т.е. такива, при които тялото атакува себе си) започва.

„Автоимунното увреждане на невроните може да бъде предизвикано от негативни фактори на околната среда. Също така сред спусъците могат да бъдат наранявания на главата, стрептокок в гърлото (възпаление на гърлото), вирусни инфекции. Установена е и връзка между тип 1 нарколепсия и грипа. Освен това има и наследствена връзка – хората, чиито близки роднини страдат от такъв проблем, са по-склонни към появата му “, казва Елена Колесниченко.

Нарколепсията тип 2 е по-трудна за изследване, диагностициране, както и за лечение. Затова почти нищо не се знае за причините, които я предизвикват. Има съобщения, казва сомноложката Колесниченко, че може да се развие на фона на:

– наранявания на главата;
– след вирусни инфекции;
– заболявания, които засягат мозъка.

Но така или иначе, точната причина за нейното развитие не е установена.

Нарколепсия: как да я разпознаем?

Елена Колесниченко отбелязва, че нарколепсията има определени симптоми, които могат да се проявят както през деня, така и през нощта. Те включват:

• Прекомерна сънливост през деня – всички пациенти с тази диагноза я имат. На фона на постоянно желание за сън се появяват проблеми с вниманието. Също така, неустоимото желание за дрямка през деня причинява развитието на „атаки на сън“, когато човек заспива внезапно и на най-неподходящото място за това, например докато шофира или се храни, на работното място, докато върви и други . Сънят тук е кратък и дава облекчение за известно време.

• Автоматизъм на поведението – говорим за поведение, при което човек, опитвайки се да преодолее дневната сънливост, извършва определени действия, които не осъзнава. Например, в опит да поддържа разговор, той произнася нечленоразделни звуци или рисува, докато си води бележки.

• Проблеми с нощния сън – хората с тази диагноза могат да се събуждат многократно през нощта, а по време на сън да бъдат активни, тоест да правят някакви движения.

• Развитие на катаплексия – пристъп на слабост в мускулите започва внезапно, може да бъде провокиран от силни положителни емоции или смях. Такъв епизод може да продължи няколко минути. На фона на мускулната слабост и загубата на тонус човек може дори да падне, но в същото време ще остане в съзнание, тоест това не е припадък. Може да се развие и частична катаплексия, когато човек се държи на крака, но лицевите му мускули са увиснали и главата му внезапно да пада на гърдите. Честотата на такива атаки е различна – някой ги има няколко пъти в годината, други имат десет или дори повече епизода на ден.

Развитие на сънна парализа

Такъв проблем се появява при събуждане, когато човек губи способността си да се движи за кратко време.

Парализата на съня може да се появи и при здрави хора, но е по-често срещана при тези с диагноза нарколепсия.

• Халюцинации, свързани със съня – човек вижда ярки образи. Той е преследван от звуци, които могат да бъдат „чути“ както при събуждане, така и при заспиване.

„Симптомите на нарколепсията водят до сериозни здравословни проблеми. В края на краищата могат да се случат злополуки, тъй като пристъпите на сън, сънливостта и мускулната слабост е много вероятно да бъдат животозастрашаващи, например при шофиране на кола или в други ситуации, в които е необходима концентрация“, предупреждава Елена Колесниченко.

Нарколепсията се отразява негативно на представянето в обществото и на ученето. В същото време хората с такава патология не винаги намират съчувствие от другите. Даже напротив, често може да не бъдат разбрани. На този фон съкращенията, социалната изолация и самотата не са необичайни. Сомноложката Колесниченко отбелязва, че депресията и тревожните разстройства не са рядкост при такива хора.

Как се поставя диагнозата?

За да се постави диагноза, обикновено се препоръчва пациента да се подложи на полисомнография (метод за записване на физиологични параметри по време на сън) и многократен тест за забавяне на заспиването. Такъв преглед обикновено се извършва в специализирани центрове за сън. За определяне нивото на хипокретин (орексин) се препоръчва лумбална пункция (вземане на материал от лумбалната област) с цереброспинална течност.

Предлага се също тестване за човешки левкоцитен антиген (HLA), тъй като почти всички хора с тип 1 нарколепсия имат някаква форма на генна вариация заедно с ниски нива на хипокретин. Но трябва да се има предвид, че тази вариация може да бъде при много хора без нарколепсия, така че този анализ не може да се използва отделно от други изследвания.

Как се лекува нарколепсия?

Тъй като нарколепсията е реална заплаха за живота на човек и неговата среда, проблемът не може да бъде оставен без внимание. Елена Колесниченко отбелязва, че се провежда както поведенческа, така и лекарствена терапия. Като част от последното лекарите предписват психостимуланти – те позволяват да се поддържа достатъчно ниво на будност.

Като поведенческа терапия се препоръчва планиране на епизоди на дневен сън – необходимо е да се отдели време през работния или учебния ден. Това ще помогне за облекчаване на сънливостта и завършване на работните или учебни задачи, обобщава Елена Колесниченко.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *