ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

За поддържане на добра памет – 4-те най-важни витамини

Някои витамини са ключови за здравето на мозъка. Те могат да помогнат за поддържане на добра памет и когнитивните способности на централната нервна система

поддържане на добра памет
С напредването на възрастта способността за запомняне започва да намалява

Проблемите с паметта може да са по-често срещани, отколкото предполагате. Смята се, че един на всеки девет човека над 45 годишна възраст изпитват някаква форма на объркване или загуба на памет.

Нарушенията на паметта могат да повлияят на качеството на живот, а в някои случаи дори и да прогресират до нещо по-сериозно, като болестта на Алцхаймер.

Тук ще научите 4-те най-важни за витамини и добавки за поддържането на паметта.

 

Витамини за поддържане на паметта и мозъка:

 

  1. Витамин B12

„Витамините от група B са от решаващо значение за здравето на мозъка, тъй като те помагат за създаването на неврохимикали, които позволяват на клеките да комуникират една с друга”, казва д-р Айеша Шерзай, невролог от Loma Linda University.

Витамин B12, по-специално, е важен за паметта. Дефицитът му може да причните когнитивни нарушения като объркване, влошаване на паметта и дори деменция в особено тежки случаи.

Въпреки това, ако човек няма дефицит на B12, добавките с витамини от група B няма да повлияят на състоянието му.

д-р Айеша Шерзай
д-р Айеша Шерзай, невролог от Loma Linda University

 

  1. Витамин D

Д-р Шерзай разяснява, че витамин D е ключов компонент в създаването на хормони, които са отгворони за комуникацията между мозъчните клетки.

Следователно, липсата на достатъчно витамин D може да повиши риска от проблеми с паметта.

Някои проучвания установяват, че хората с дефицит на витамин D са значително по-застрашени от деменция и болест на Алцхаймер. Също така, получаването на достатъчно от важния витамин може да намали риска от тези заболявания с 40%.

 

  1. Витамин E

Свободните радикали засягат мозъка, което води до когнитивен спад. Те представляват молекули, които съществуват във въздуха, рентгеновите лъчи и дори собствените ни тела. Те причиняват оксидативен стрес, който води до увреждане на здравите клетки.

„Смята се, че консумацията на антиоксиданти, като витамин Е, може да противодейства на увреждането на клетките от т.н. свободни радикали”, казва д-р Дейвид А. Мерил, психиатър и директор на “Pacific Neuoscience Instute’s, Pacific Brain Health Center”.

Последните проучвания в областта сочат, че витамин E може да предотврати определни когнитивни дефицити, като алцхаймер и да спомогне за поддържането на добра памет.

д-р Дейвид А. Мерил
д-р Дейвид А. Мерил, психиатър и директор на “Pacific Neuoscience Instute’s, Pacific Brain Health Center”
  1. Омега-3 мастни киселини

Омега-3, особено EPA (ейкозапентаенова киселина) и DHA (докозахексаенова кислина), играят важна роля в здравето на централната нервна система. Според д-р Мерил, недостатъчните количества на EPA и DHA са свързани с невродегенеративни разстройства.

EPA и DHA противодействат на възпалителни процеси в мозъка. Те също така помагат за укрепване на възките между мозъчните клетки и помагат за създаването на неврохимикали.

Все пак се смята, че добавките с омега-3 могат да бъдат полезни само когато някой е в по-ранните етапи на когнитивно увреждане. Препоръчително е омега-3 да се приема като превантивна мярка.

 

Друи съвети за подобряване и поддържане на добра памет:

 

„Добвките, както подсказва името, трябва да са допълнителни. Те не трябва да са основни за хората, които се опитват да се грижат за себе си и паметта си”, казва д-р Мерил.

Вместо просто да разчитате на добавки, по-добрият подход е да водите по-здравословен начин на живот като цяло, докато ги пиете.

Изключително важно е да наблегнете на:

  • Здравословно хранене
  • Разтоварване от стреса
  • Добър сън
  • Поддържане на умствена активност

 

Важно е да знаете:

 

Приемането на добавки не гарантира подобрение на паметта. Но пиенето на витамини от групата B, витамин Е и Омега-3 мастни киселини може да помогне, ако имате дефицит от тях. В крайна сметка са нужни повече дълосрочни и широкомащабни проучвания, за да се определи истинската ефективност на тези добавки.

Най-сигурният начин за поддържане на добра памет и запазването на ума свеж е воденето на по-здравословен начин на живот.

Източници: https://www.insider.com; https://pixabay.com/

Неврохелт плюс
Неврохелт Плюс се препоръчва при проблеми с паметта и концентрацията

поддържане на добра памет

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *