ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Отслабване без стрес: Златните съвети на д-р Джейсън Фънг

Д-р Джейсън Фънг е изучавал проблемите на хората с наднормено тегло в продължения на десетилетия

Джейсън Фънг

Специално за тази категория от населението (онези, които са с наднормено тегло) д-р Джейсън Фънг е разработил оптимална диета и режим на сън. Ако се придържате към препоръките на лекаря, ще бъде възможно да станете по-слаби и да подобрите здравето си.

Кой е д-р Джейсън Фънг?

Д-р Джейсън Фънг е канадски нефролог. Той е водещ световен експерт диетолог, признат специалист в лечението на хора с диабет тип 2. Автор е на три бестселъра на здравна тематика и основател на собствена програма за отслабване.

Д-р Фънг е завършил университета в Торонто, както и Калифорнийския университет в Лос Анджелис. Живее и работи в Торонто, Канада. В България д-р Фънг е изключително популярен, благодарение на 4-те книги, издадени от издателство „Изток-Запад“ – „Код Затлъстяване“, „Код Диабет“, „Код Рак“ и „Здравословно гладуване“.

Д-р Джейсън Фънг

Науката за отслабването: Златните съвети на д-р Джейсън Фънг

Хората могат да напълнеят поради различни причини – небалансирано хранене, липса на физическа активност, различни заболявания, генетични предразположения. Въз основа на това става ясно защо диетите не работят или дават само временен резултат. Необходимо е да се борим с наднорменото тегло по комплексен начин. Само тогава ще бъде възможно да се постигнат отлични резултати без странични ефекти.

Правилата за здравословно отслабване на д-р Фънг

Традиционната схема „яж по-малко, движи се повече“ не помага в борбата с наднорменото тегло и затлъстяването. Д-р Фънг е стигнал до извода, че тези, които искат да отслабнат, трябва да поемат контрол не върху калоричното съдържание на диетата, а върху хормоналните фактори, включително нивата на инсулин.

Правило номер 1 – нормализиране моделите на съня с почивка между храненията от най-малко 12 часа

Ако след диети и физическа активност не сте успели да се отървете от излишните килограми, тогава причината за проблема е хормонална. Това са хормоните, които контролират чувството на глад или ситост, срив или прилив на енергия. Основната роля в този случай е на инсулина – той транспортира получената от храната захар до черния дроб или я превръща в запас от мазнини.

За съжаление, употребата на повечето съвременни продукти провокира повишаване нивото на инсулин в кръвта. Прекомерното производство на този хормон води до развитие на инсулинова резистентност на клетките, тоест те престават да реагират на присъствието му в организма. Когато панкреасът не разбира защо не се случва разграждането на захарта и производството на инсулин не спира, този порочен кръг се затваря.

Можете да излезете от него само като намалите нивото на хормона доколкото е възможно. А това е възможно да се случи само чрез нормализиране на съня. Хората не ядат, когато спят, нивата на инсулин са ниски и мазнините не се натрупват. Спазването на пауза между първото и последното хранене от 12 часа ще може да сведе до минимум нивата на инсулин и да осигури на тялото подходяща почивка.

Правило номер 2 – без похапване

Също така е важно да намалите производството на инсулин, докато сте будни, ако искате да отслабнете. За да направите това, достатъчно е да изключите похапването между основните хранения. Колкото повече храна ядете, толкова повече инсулинови пикове ще се появят. Планувайте три редовни хранения на ден. Не принуждавайте тялото постоянно да смила храната, която безразборно приемате.

Правило номер 3 – правилна или никаква закуска

Важно е да се храните правилно сутрин. Първо премахнете захарта и яжте нискокалорични храни. Не е задължително да закусвате сутрин на всяка цена. Ако не се чувствате гладни, не яжте нищо. Най-добрата закуска е натурално кисело мляко, неподсладена каша и салата.

Правило номер 4 – гладните дни са задължителни

Ако имате до 10 кг наднормено тегло, тогава не е необходимо да организирате разтоварване на тялото. Гладните дни са препоръчителни, и дори задължителни, когато има повече от 10 излишни килограма. В идеалния случай, ако не ядете никаква храна през деня, пийте само вода или билков чай. Можете да започнете разтоварването, както следва:

– нека да има почивка между първото и последното хранене до 16 часа, през които да пиете само вода или чай от предпочитани билки;
– придържайте се към този график няколко пъти седмично;
– увеличете почивката до 18 часа. Положителният ефект в този случай е гарантиран.

Правило номер 5 – спете повече от 8 часа

Известно е, че стресът повишава нивата на инсулин. Невъзможно е изобщо да не сте нервни, но е напълно възможно да сведете до минимум нервното напрежение. За да направите това, може не само да тичате, да тренирате във фитнеса, да водите личен дневник на преживяванията (и храненето), но и да спите по 8 часа на ден. С нормализирането на съня може да загубите до 5 кг на месец!

Правило номер 6 – Премахнете диетичните газирани напитки

Не бива да пиете газирани напитки без захар, ако имате проблеми с теглото! Подсладителите също предизвикват инсулинови скокове, но в същото време тялото няма нужда да разгражда нищо и се получава порочен кръг.

Как да влезем във форма: бързи съвети от д-р Фънг

Като начало може да има много причини за наднорменото тегло – и тук всичко е индивидуално.

„Има много паралелни метаболитни пътища, които водят до развитие на затлъстяване. Те са обединени от хормонален дисбаланс в организма – хиперинсулинемия.

– За някои пациенти основният проблем е захарта и рафинираните въглехидрати. Помага им диета с ниско съдържание на въглехидрати.

– Други страдат от затлъстяване поради инсулинова резистентност. В този случай е подходяща промяна на времето на хранене и периодично гладуване.

– Има и такива, които напълняват от кортизола. Антистрес терапията и подобряването на качеството на съня ще помогнат за справяне с проблема.

– Случва се просто да нямате диетични фибри в диетата.

Изненадващо, като се придържате към правилата, изброени по-горе, определено ще можете да се отървете от наднорменото тегло. В същото време може да ядете любимите си храни, да пиете любимите си напитки, като шоколад и кафе.

Източник: woman.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *