БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

Ананас- какви са ползите за здравето ако го ядете вечерта

Ще останете удивени как колко добре може да се отрази на здравето ви консумацията му

От известно време се популяризира идеята, че яденето на ананас вечерта  има допълнителни ползи здравето, отколкото когато се консумира през другото време на деня.

По-специално се смята, че яденето на ананас по това време подобрява загубата на тегло и подобрява качеството на съня. Въпреки това, преди да се уверите в това, добра идея е да разгледате доказателствата.

Ако искате да знаете всички предимства на ананаса, неговите хранителни вещества и какво се случва, ако се яде вечерта, ви каним да продължите да четете!

Ананас, много питателен тропически плод

Ананасът (Ananas comosus) е тропически плод, който произлиза от Южна Америка, но днес е разпространен по целия свят.

Смятал се е за символ на гостоприемството от местните племена на този континент. Днес дори се оценява като лечебна храна поради многобройните си свойства.

Въпреки това е важно да имате предвид, че това не е чудодейна храна сама по себе си и че ефектът от нея се получава, когато се консумира в рамките на здравословна, балансирана диета.

Въпреки това ананасът се отличава не само със своя вкус и гъвкавост, но и със съдържанието си на основни хранителни вещества, включително витамини, минерали, фибри и антиоксиданти.

Благодарение на своя състав, от години той е проект на множество форми на изследване, особено поради връзката му с превенцията на заболявания.

Ползите от яденето на ананас вечерта

Ананасът е нискокалоричен плод, който осигурява витамини C и B, минерали като калий и магнезий, както и антиоксиданти, фибри и леки дози протеин. Освен това е сочен и има приятен за небцето сладък вкус. Ето защо е добър вариант за десерт след вечеря.

Важно е обаче да се има предвид, че порцията трябва да бъде умерена, защото, когато ананасът се консумира в повече, това представлява прием на калории над препоръчителното количество. Освен това трябва да се има предвид, че ако калорийните ви нужди вече са покрити за останалата част от деня, тези 100 допълнителни калории, които осигурява, могат да бъдат проблем, но в малки количества това може значително да подобри здравето.

Яжте ананас предимно вечерта, за да отслабнете!

Консумацията на ананас вечерта може да допринесе за загуба на тегло. Едно от предимствата му е ниският енергиен прием, тъй като всяко парче осигурява само 42 калории и много вода.

В допълнение, той съдържа ензим, наречен бромелаин, чието усвояване е свързано с метаболитни ползи. Всъщност, в проучване, докладвано в Food Science and Biotechnology, той помага за регулиране на серумните нива на лептин и инсулин при мишки, хранени с диета с високо съдържание на мазнини, което от своя страна насърчава загубата на тегло.

Ананасът е известен и със съдържанието на диетични фибри, хранително вещество, свързано със загубата на тегло чрез насърчаване на ситостта. Той също така осигурява манган, минерал, който е ключов за намаляване на риска от метаболитен синдром.

Ананасът подобрява качеството на съня

Освен че е здравословен десерт за вечеря, ананасът може да бъде добър вариант за подобряване на качеството на съня. По-специално, както е описано в публикация в Journal of Pineal Research, той помага за повишаване на нивата на мелатонин в тялото, хормон, който играе основна роля в регулирането на колебанията между сън и будност.

При кой хора консумацията на ананас вечерта не е добра идея?

  • Редовната консумация не се препоръчва, ако вашите калорични нужди вече са задоволени за останалата част от деня.
  • В случай на затлъстяване или метаболитни нарушения, първо трябва да се консултирате с лекар. Не бива да се пренебрегва, че някои проучвания свързват нощното хранене с по-голяма склонност към наддаване на тегло. Въпреки че ананасът осигурява малко калории, тези специални случаи трябва да бъдат оценени от професионалист.
  • Ако имате проблеми с храносмилането като болестта на Crohn или синдром на раздразнените черва, трябва да избягвате ананас и други плодове преди лягане. Може да причини стомашен дискомфорт и следователно прекъсвания на съня. Същото важи и в случай на киселинен рефлукс или малабсорбция на фруктоза.

Източници: https://steptohealth.com/https://pixabay.com/bg

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *