ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Качеството на съня зависи от цветовете в спалнята

Ако искате да се наспивате добре, изберете правилната цветова гама за спалнята си.

sleepСветлосиньото забавя сърцебиенето и понижава кръвното налягане, припомнят от medikforum.ru. Популярната фирма Travelodge е потвърдила това от интересно изследване на спалните в 2000 британски дома. Различните оттенъци на светлосиньото – в тапети и спално бельо, се оказват най-полезни за здравето и качеството на съня. Собствениците на такива спални имали най-здрав сън и отдъхвали без смущения средно по осем часа, след което се събуждали в добро настроение и с позитивни нагласи за започващия ден, сочи изследването.

Светлосиньото успокоява, неутрализира стреса, забавя сърцебиенето и смъква високото кръвно налягане. Здрав сън гарантират също така зеленото и бледожълтото – при тях продължителността на съня е средно 7 часа и 40 минути. Пурпурното пък не бива изобщо да влиза в спалнята – твърде стимулиращо е. В спални с екстравагантни пурпурни решения сънят е по-къс и никога не продължава повече от 6 часа. Сивото и кафявото пък са потискащи и депресивни и е по-добре изобщо да ги забравим.

В ретината на човешкото око има рецептори, които са най-чувствителни към синьото, обяснява експертът по проблемите на съня от Edinburgh Sleep Centre в Шотландия, Крис Идзиковски. Рецепторите изпращат информация в дълбоките мозъчни зони, които контролират денонощните ритми на човешката дейност. Качествените сигнали на синьото позволяват на мозъка да получи достатъчно информация, която балансира връзката между съня и бодърстването. Ако тази връзка е балансирана, сънят е отморяващ и силите на човешкия организъм са в готовност за часовете в будно състояние.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *