Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

9 причини за нощното изпотяване: кога е притеснително

Нощното изпотяване причинява много проблеми на човек. То не винаги е следствие от температурата навън

Причината за нощното изпотяване е възможно да се крие в естествени източници като менопаузата или високи температури на въздуха. В противен случай силното изпотяване може да показва сериозни патологии: туберкулоза, онкологични заболявания на лимфната система и други неприятни здравословни проблеми.

Ако се потите прекомерно през нощта и това продължава известно време, трябва да потърсите специализирана медицинска помощ. Нощното изпотяване възниква поради причини от различен произход. Потта се отделя както поради менопаузата, така и при наличие на сериозни патологии. Обилното изпотяване през нощта е симптом, който изисква специално внимание и бърза реакция. Познаването на 9-те основни причини за обилно изпотяване ще ви помогне бързо да реагирате и да вземете необходимите мерки.

9 признака на нощното изпотяване като част от състояние на тялото или заболяване

1. Нощно изпотяване по време на менопаузата

Нощното изпотяване често е провокирано от хормонални промени. За съжаление, жените могат да изпитат редица симптоми по време на менопаузата (и перименопаузата, т.е. точно преди менопаузата), включително промени в настроението, силно изпотяване, депресия. Нощното изпотяване причинява сериозен дискомфорт на жената през този етап от живота.

За да предотвратите производство на пот от тялото над нормата, е необходимо да създадете оптимални условия за сън:

– Стайната температура трябва да е под нормалната;
– Вземете хладен душ преди лягане;
– Носете дрехи, които позволяват на кожата да диша.

2. Киселинният рефлукс причинява изпотяване

Друга причина за изпотяване е гастроезофагеалната рефлуксна болест (ГЕРБ) или киселинен рефлукс. Когато се появи заболяването, изтичането на стомашен сок в гърлото или хранопровода причинява пристъп на киселини. През нощта дискомфортът е по-забележим поради хоризонталното положение на човешкото тяло по време на сън. Нощното изпотяване е част от симптомите на ГЕРБ.

Приемът на лекарства ще помогне да се отървете от киселините и факта, че тялото отделя прекомерна пот посред нощ.

3. Обилно изпотяване поради обструктивна сънна апнея

Хъркането често се смята за „лош навик“ или нещо, което човек може да контролира. Подобни съждения са напълно погрешни. То може да е признак на сериозна патология – сънна апнея.

Сънната апнея провокира смущения в процесите на дишане, което го прави учестено и неравномерно, с възможни дори краткотрайни спирания. В резултат на това се появява силно изпотяване, което създава допълнителен дискомфорт. За да няма пот в излишък и дишането да е стабилно, се използват редица препоръки за премахване на това заболяване.

Между тях са:

– Загуба на излишно тегло;
– Избягване на употребата на тютюн и алкохолни напитки;
– Използването на специални устройства, които допринасят за развитието на челюстните мускули.

Ако терапията е неефективна, тогава хирургическата интервенция ще помогне за премахване на негативните симптоми.

4. Нощно изпотяване при хипертиреоидизъм

Друга причина за изпотяване е повишеното ниво на хормони в щитовидната жлеза. Хипертиреоидизмът провокира повишаване на температурата, като по този начин се образува пот в големи количества. В същото време нощното изпотяване лесно се елиминира с помощта на специална диета и лекарства. От хранителните продукти трябва да се изключат карфиол и бяло зеле, ряпа, просо, соеви продукти. Всичко това причинява неизправности в щитовидната жлеза и причинява не само изпотяване през нощта, но и различни нарушения на стомашно-чревния тракт.

5. Силно изпотяване при хипогликемия

Обилното изпотяване често се причинява от внезапен спад в нивата на кръвната захар. Хората, страдащи от хипогликемия, освен кошмари и лош сън, често получават като „бонус“ и нощно изпотяване.

Може да премахнете признаците на заболяването с помощта на правилен контрол на нивата на кръвната захар. Специално устройство за постоянен мониторинг на глюкозата ще помогне на пациента да спи спокойно през нощта и да не се страхува, че ще бъде облян в пот. Въпреки това, за да получите ниво на кръвната захар от 6,2 mmol / l, първо трябва да се консултирате с лекар и да получите всички необходими препоръки за настройка на устройството. Такова устройство винаги ще следи и сигнализира за скоковете на глюкоза в кръвния поток.

6. Нощно изпотяване и туберкулоза

Едно от ужасните инфекциозни заболявания е развитието на патогенна бактерия в човешкото тяло, наречена Mucobacterium tuberculosis. Статистиката, преди пандемията, е следната: 9,6 милиона души в света са страдали от тази патология, от които годишно са умирали 1,5 милиона. След разпространението на новия коронавирус, туберкулозата се появява все по-често.

Струва си да внимавате и да не пренебрегвате симптомите, тъй като нощното изпотяване е един от признаците на туберкулоза. То може да продължи няколко месеца, преди бактерията да придобие по-вирулентен характер.

Успоредно с това е необходимо да се наблюдават съпътстващите признаци: треска, намаляване на нормалното телесно тегло и кашлица.

7. Нощно изпотяване при лимфом

Ракът на имунната система – лимфомът, е друга причина за нощно изпотяване. Ако в средата на нощта се установи, че потта е избила не само през пижамата, но е намокрила и целия чаршаф, тогава това може да означава наличието на онкологична патология в човешкото тяло. Този симптом възниква поради фокуса на тялото върху борбата с раковите клетки и съпътстващото повишаване на телесната температура.

Струва си да се обърне специално внимание на набор от признаци, които често са симптоми на лимфом:

– загуба на апетит и загуба на тегло;
– умора;
– нощно изпотяване и сънливост.

Добре е да се помни, че причините за изпотяване са от различно естество, но не трябва да се пренебрегват сигналите на тялото. Най-добре е да посетите вашия лекар, за да се уверите, че няма сериозни патологии.

8. Обилно изпотяване при СПИН

Причината за изпотяване може да бъде и развитието на заболяване като ХИВ – човешки имуннодефицитни вируси. В ранните етапи човек с ХИВ показва признаци като умора, силно главоболие, нощно изпотяване и неприятен обрив.

Тъй като причините за нощното изпотяване са разнообразни, струва си да се консултирате с вашия лекар за отличителните симптоми на ХИВ. сред които са:

– отслабване;
– изпотяване през нощта;
– подути лимфни възли;
– общо неразположение;
– втрисане.

Някои пациенти с ХИВ твърдят, че никога преди не са изпитвали такова интензивно изпотяване, както в началото на своето боледуване.

9. Нощно изпотяване заради прием на лекарства

Страничните ефекти след приема на лекарства могат да причинят изпотяване през нощта. Често то се забелязва при употребата на антидепресанти, антихипертензивни и антипиретици. Едно проучване установи, че силното нощно изпотяване се причинява от пароксетин.

След препоръката на лекуващия лекар да замени лекарството или да намали концентрацията му (в милиграми), изпотяването през нощта престава да безпокои пациента. Често корекцията на дозата зависи и от специфичната реакция на тялото на пациента.

Ако е необходимо, силното изпотяване може да се лекува с ципрохептадин или бензтропин

Нощното изпотяване е възможно да се появи периодично поради пристрастяване към хероин и алкохол. В този случай изпотяването през нощта може да бъде премахнато само след курс на лечение на тези зависимости.

Как да подкрепим организма с подходящи напитки

Ако нощното изпотяване не е свързано със сериозни здравословни проблеми, тогава най-вероятно тялото е пренаситено с токсини, излишни течности и други вредни вещества. След задължителна консултация с лекар опитайте известно време да пиете натурални дренажни напитки за прочистване и отслабване. Такива са сок от зеле, спанак, краставица, моркови, целина и комбинацията между тях. Добре ще е да се приемат и различни електролитни напитки, които може да закупите от аптеката. Бъдете бдителни и потърсете медицинска помощ навреме!

Източник: steptohealth.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *