Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Тих инсулт при възрастни: симптоми, лечение и съвети от кардиолог

Чували ли сте за тих инсулт? Тихият инсулт е получил името си, заради способността да минава незабелязано

тих инсулт

При тих инсулт симптомите често се пропускат или се тълкуват погрешно. Резултатът може да е необратим

Ако човек изведнъж започне да се държи странно, неадекватно, първото нещо, което трябва да направите, е да го проверите за признаци на тих инсулт. Това може да се случи, според експертите, при 10% от населението. Но разпознаването на едно такова състояние не е лесно.

Какво е тих инсулт?

„Тихият мозъчен удар“ е получил името си заради начина, по който се развива. Това е остро нарушение на кръвообращението в мозъчните артерии, което, въпреки че образува исхемични зони заради смъртта на нервните клетки, няма онези характерни признаци, за които много се говори по телевизията и се пише в медиите. Най-често се открива постфактум, след като се направи рутинна компютърна томография или ядрен резонанс на мозъка.

Последствията от такъв инсулт са не по-малко опасни от класическия кръвоизлив или исхемия, но е по-трудно да се разпознае тази патология.

Въпреки че почти е невъзможно точно да се предвиди развитието на тихия инсулт, лекарите идентифицират определени рискови групи – хора, които са по-склонни да пострадат. Тези групи включват:

● пациенти, страдащи от хипертония, особено ако не усещат високото кръвно налягане;
● хора, страдащи от диабет от дълго време;
● пациенти, които имат различни сърдечни аритмии;
● хора, които са били диагностицирани с атеросклеротични лезии в областта на каротидните артерии.

В допълнение, редица фактори, свързани с ежедневния начин на живот, могат да провокират тих инсулт. Те са:

● бездействие, липса на физическа активност;
● нерационално хранене с излишък от храни, съдържащи захар и мазни;
● затлъстяване, особено с натрупване на излишни килограми и мазнини в областта на корема.

Признаци на тих инсулт при възрастни

– Тихият инсулт е остро нарушение на мозъчното кръвообращение, което, както подсказва името, не води до изразени и ярки симптоми, казва кардиологът Тамаз Гаглошвили . – Следователно, човек или неговите близки често може да не обърнат необходимото внимание на симптомите.

Д-р Тамаз Гаглошвили, кардиолог

Признаци на „тих“ инсулт, за които да следите:

● внезапна поява на световъртеж;
● проблеми с движението, тежки нарушения на походката;
● рязко намаляване на зрителната острота;
● внезапна поява на страбизъм (в едното или двете очи);
● загуба на разбираемост на речта (завалва, размива думите, накъсва изреченията);
● появата на асиметрия на лицето (едната половина е различна от другата);
● чувство на изтръпване, настръхване, загуба на чувствителност;
● появата на усещане за слабост в ръцете или краката.

Лечение на тих инсулт при възрастни

Принципите на лечение на исхемичните инсулти, независимо от това колко тежки са техните симптоми, остават непроменени. Необходимо е да се възстанови кръвообращението възможно най-скоро, така че по-малко нервни клетки да умрат. Освен това трябва да се предотвратят рецидивите.

Диагностика

Има някои трудности при разпознаване на тихия инсулт – при него няма характерни признаци с промени в лицето, говора, подвижността на едната половина на тялото. Следователно, лабораторните и инструментални изследвания трябва да станат ключови. Кръвните тестове няма да покажат аномалии, специфични за инсулт. Може да има промени в коагулационната система, повишени нива на холестерол и триглицериди. В общия анализ е възможна лека промяна в левкоцитите.

Компютърната или магнитно-резонансната томография могат да потвърдят церебралната исхемия. Изображенията ще покажат области на увреждане на мозъчната тъкан, тяхната точна локализация и обем.

Съвременни методи на лечение

В идеалния случай помощта трябва да бъде предоставена през първите 3-5 часа от началото на инсулта, след което усложненията и последствията могат да бъдат сведени до минимум. Терапията се провежда в интензивни отделения и в специализирани болници. До установяване на точната диагноза се предписва основна терапия – коригират функциите на дишането и сърдечната дейност, провежда се постоянен мониторинг на жизнените показатели, инжектират се соли и глюкоза, инсулин за изравняване на кръвната картина. Ако има признаци на мозъчен оток, се използват диуретици, хормони, кислород.

Могат да се използват антиконвулсанти, невропротектори, лекарства, които премахват психомоторната възбуда. Когато исхемичният инсулт е точно определен, кръвообращението в засегнатата артерия се възстановява чрез:

● прилагане на тъканен плазминогенен активатор (разтваряне на тромб);
● отстраняване на тромба чрез ултразвук, аспирация под компютърно-томографски контрол;
● въвеждане на хепарин, антиагреганти;
● използване на лекарства за разширяване на кръвоносните съдове и нормализиране на кръвния поток.

В острия период е необходима пълна почивка и медицинско наблюдение. След като състоянието се подобри, се предписват рехабилитационни мерки. Те са насочени към възстановяване на загубените функции, психокорекция, възстановяване на речта.

Класация на топ 6 лекарства за превенция на тих инсулт при възрастни според Lekuva.net

Глицин

Едно от най-известните и евтини средства е глицинът. Лекарството се предлага под формата на малки таблетки, които трябва да се разтворят под езика.

Глицинът е ноотропно и седативно средство. Използва се за подобряване на метаболитните процеси, намалява психо-емоционалния стрес и повишава умствената активност. Лекарството има антитоксични свойства и намалява проявата на мозъчни нарушения.

Противопоказания: свръхчувствителност към компонентите на лекарството.

👍 Отслабва тежестта на страничните ефекти от приема на антипсихотици и антидепресанти. Помага за справяне със стреса. Подобрява мозъчната дейност.

👎 Възможна е поява на алергични реакции и кожни обриви.

Актовегин

Активната съставка на Актовегин е компонент от кръвта на млади телета. Лекарството се предлага под формата на таблетки, покрити с лъскава жълто-зелена обвивка, както и под формата на инжекционен разтвор.

Актовегин се отнася до лекарства, които намаляват ефектите от кислородното гладуване. Насища мозъчните клетки с кислород, подобрява клетъчния метаболизъм, което е особено необходимо при тих инсулт.

Противопоказания: свръхчувствителност към компонентите на лекарството, непоносимост към фруктоза, възраст до 18 години (за таблетките).

👍 Може да се използва в комбинация с други лекарства; не са регистрирани случаи на несъвместимост.

👎 Трудно се намира, или ако случайно го има, цената е висока.

Агапурин

Лекарството Агапурин съдържа пентоксифилин и се предлага под формата на таблетки.

Агапурин е вазодилататор и антитромбоцитно лекарство. Използва се за подобряване на микроциркулацията и кръвната картина, помага за бързо премахване признаците на тих инсулт и други нарушения на мозъчното кръвообращение.

Противопоказания : свръхчувствителност към компонентите на лекарството, масивно кървене, обширни кръвоизливи в ретината и мозъка, остър миокарден инфаркт, възраст до 18 години, бременност и кърмене.

👍 Подобрява кръвната картина, забележим ефект при мозъчно-съдови инциденти.

👎 Възможни са нежелани реакции от стомашно-чревния тракт, нервната система, сърцето и кръвоносните съдове. Трябва да се взима под лекарско наблюдение.

Сомазина

Перорален разтвор 100 mg/ml бутилка 30 ml, активна съставка Цитиколин (Citicoline)

Използва се при инсулт в тиха и остра фаза и за корекция на неговите неврологични последици. При травматично увреждане на мозъка и когнитивни и поведенчески разстройства, дължащи се на хронични съдови и дегенеративни церебрални нарушения.

Експериментално е доказано, че активната съставка цитиколин проявява превантивен невропротективен ефект при фокална церебрална исхемия. Клиничните проучвания показват, че значително повишава степента на функционално възстановяване при пациенти с остър мозъчно-съдов инцидент, което съвпада със забавяне растежа на исхемичното мозъчно увреждане. Възстановяването и намалява продължителността и интензивността на посттравматичния синдром. Подобрява нивото на внимание и съзнание, намалява проявите на амнезия, когнитивни и неврологични разстройства, свързани с церебрална исхемия.

Противопоказания: свръхчувствителност към компонентите на лекарството. Повишен тонус на парасимпатиковата нервна система.

👍 Добро средство за овладяване ефектите, предизвикани от тихия инсулт, което трябва да бъде изписано след консултация с невролог.

👎 Има неприятни странични ефекти, като задух, гадене, повръщане, втрисане, отоци, силно главоболие и халюцинации. Макар че са сравнително редки, те трябва да се имат предвид.

Нимотоп S

Селективен блокер на калциевите канали. Действа съдоразширяващо главно върху съдовете на мозъка. Предотвратява или елиминира вазоспазъм, причинен от различни вазоконстрикторни биологично активни вещества. Предизвиква по-изразено повишаване на перфузията в области на мозъка с недостатъчно кръвоснабдяване (в сравнение с области с нормално кръвоснабдяване). Подобрява мозъчното кръвообращение при субарахноидален кръвоизлив.

👍 Стабилизира функционалното състояние на мозъчните неврони. Подобрява паметта и способността за концентрация.

👎 Макар и сравнително рядко понижава кръвното налягане, причинява брадикардия, поява или влошаване на съществуваща сърдечна недостатъчност, екстрасистолия, ангина пекторис, аритмии. И още: гадене, замаяност, задух, кашлица, депресия, умора, сънливост.

Неврохелт Плюс

 

Неврохелт плюс

Неврохелт Плюс е хранителна добавка, която стимулира мозъчната дейност, подходящ като превенция или като част от лечението след мозъчно-съдови инциденти. Тя съчетава в себе си най-ефективните и доказано действащи съставки за целта.

Неврохелт Плюс:

  • Съдейства за поддържане на връзките в мозъка.
  • Препоръчва се и при хора с възрастови изменения на психиката.
  • Подпомага терапията при невродегенеративни процеси.

Съдържа лечебните гъби Херициум и Рейши, гинко билоба, фосфатидилсерин, екстракт от листа и корени на Ашваганда и уридин монофосфат.

Предотвратяване на тих инсулт при възрастни у дома

Активни с безопасен спорт

 

За предотвратяване на тих инсулт е важно радикално преразглеждане на начина на живот с изключване или минимизиране на въздействието на някои вредни фактори.

Спазвайте следните препоръки:

● намаляване на мазнините и сладкишите, солта в диетата;
● яжте пресни плодове, зеленчуци и протеинови храни;
● правете упражнения всяка сутрин, отделяйте поне половин час за физическа активност всеки ден;
● откажете се от лошите навици – пушене, злоупотреба с алкохол, преяждане;
● наблюдавайте теглото си, и ако трябва да отслабнете, направете го под наблюдението на лекар;
● подлагайте се на годишни прегледи и редовно правете необходимите изследвания.

Популярни въпроси и отговори

Попитахме д-р Тамаз Гаглошвили, кардиолог, какви усложнения могат да възникнат при тих инсулт, кога трябва да се повика Бърза помощ и дали е възможно да се лекува с народни методи.

Какви са възможните усложнения от тихия инсулт?

Прогнозата при тих инсулт като цяло е добра. Но това е преди всичко инсулт, тоест остър съдов инцидент! И затова е необходимо да бъдете под наблюдението на лекар и стриктно да следват неговите препоръки. И винаги си струва да помните: ако човек вече е получил инсулт, това не означава, че няма да се повтори! Следователно си струва да се контролира кръвното налягане, теглото, да се изключи хиподинамията и да се контролират кръвните липиди и холестерола.

Кога да се обадим на лекар или да повикаме линейка при тих инсулт?

Ако забележите няколко от изброените по-горе симптоми, трябва да се обадите на лекар или Бърза помощ.

Може ли тихият инсулт да се лекува с народни средства или изобщо да не се лекува, може ли да мине без последствия?

В никакъв случай инсултът не трябва да се лекува с народни средства, по никакъв начин! Това е остро съдово събитие и сценарият на неговото развитие може да бъде непредвидим!

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *