ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Полезен ли е захаросаният мед и как да го разтопим без да загубим свойствата му?

Защо кристализира медът, какво означава това и как да го разтопите правилно? Отговорите на тези въпроси ще намерите по-надолу

захаросан мед

За мнозина кристализиралият (захаросан) мед е знак за ниско качество на продукта. Въпреки това, нищо не може да бъде по-далеч от истината.

Сред въпросите, които могат да възникнат, са дали медът губи свойствата си и дали е все още е добра идея да се консумира. В тази статия ще дадем отговори на тези въпроси и ще ви дадем най-добрите съвети за разтапяне на захаросан мед.

За да разберете как да декристализирате меда, първо трябва да знаете неговия състав. Освен това не трябва да забравяте, че това е продукт, който трябва да се третира със същата деликатност, както пчелите, които са го направили.

 

Какво представлява медът?

 

Може би смятате, че това е излишен въпрос, но имайте търпение! Медът е сладък продукт, произведен от пчелите Apis mellifera, от нектара на цветята и други растителни секрети. Това, което го прави уникална храна е, че пчелите освобождават, трансформират, комбинират, дехидратират, концентрират и съхраняват тези растителни вещества в своите пчелни пити.

Медът обикновено е в течна форма, но може да се намери и в твърдо или полутвърдо състояние, като кристализиран мед. В последния случай това не означава влошаване или загуба на неговите вкусови или лечебни свойства.

Когато медът кристализира, това е гаранция, че продуктът не е бил подправен.

 

Какъв е химичният състав на меда?

 

Медът има по-голяма или по-малка склонност да се захаросва, в зависимост от химичния си състав. Той зависи от източника на нектара, пчеларските практики, климата и условията на околната среда.

  • Въглехидрати

Въглехидратите са основният компонент в меда и са тези, които образуват кристалите. Те се състоят от прости захари, като фруктоза и глюкоза, които представляват 80% от всички твърди вещества.

Някои експерти твърдят, че когато медът съдържа повече глюкоза от фруктоза, той има тенденция да кристализира по-бързо по време на съхранение. Обратно, колкото повече фруктоза съдържа, толкова по-дълго остава течен.

  • Вода

Зрелият мед е с водно съдържание под 18%. Когато е над това количество, има тенденция да ферментира. Водата влияе върху неговия вискозитет и цвят и обуславя сетивните качества на продукта.

  • Ензими

Характерна особеност на меда е наличието на ензими, добавени от пчелите. Тези ензими трансформират простите захари в меда.

Някои от тези ензими са инвертазата, която превръща захарозата от нектар в глюкоза и фруктоза. Оксидазата е отговорна за антибактериалното свойство. Фосфатазата разгражда нишестето, а диастазата се използва като индикатор за подправяне при нагряване на мед.

  • Органични киселини

Органичните киселини в меда допринасят за вкуса, аромата и стабилността на продукта. Характерно е да се открие глюконова киселина, която се получава при действието на ензима оксидаза върху глюкозата. Други киселини са оцетна, маслена, ябълчена, лимонена, оксалова и винена.

 

Защо медът кристализира?

 

За кристализацията на меда е отговорен неговият химичен състав, тъй като това е разтвор с много захари, разтворени в малко количество вода. Говорим за приблизително 80% захари в само 18% вода.

Скоростта на захаросване зависи от определени фактори. Някои от тях са времето за съхранение, вида на съда, в който се съхранява и температурата на околната среда.

Например пластмасовите съдове позволяват на водата да излиза от меда и това ускорява кристализацията. В допълнение, съхраняването му при 14 градуса по Целзий благоприятства образуването на кристали. А при над 25 градуса той остава течен.

Рязкото движение на съда или наличието на чужди частици в меда също спомага за кристализирането. Колкото по-бързо е захаросването, толкова по-кремообразна ще бъде текстурата на меда.

 

Как да разтопим захаросан мед?

 

Ако искате да върнете кристализиралия мед да в течно състояние, можете да го направите по следните 2 начина.

  1. Нагряване на водна баня

Във водна баня храната не получава топлината директно, а го прави бавно и чрез движението на водата около съда.

Първото нещо, което трябва да направите, е да поставите съда с кристализиралия мед в съд с гореща вода. Бъркайте непрекъснато, докато медът се разтвори.

След като сте втечнили меда, трябва да го съхранявате при определени условия, така че да не се захароса отново. Дръжте го на стайна температура (не по-ниска от 20 градуса) и никога в хладилник.

  1. Микровълново нагряване

Микровълновата печка загрява по-бързо от водната баня, но трябва да се внимава, защото топлината не се разпределя равномерно. Препоръчително е отвореният съд с мед да се загрее на средна мощност за 30 секунди.

Ако остане кристализиран, повторете нагряването за 20 секунди. Не забравяйте да разбърквате, за да ускорите процеса.

 

Препоръки при нагряване на меда:

 

Ако го съхранявате в пластмасов съд, препоръчително е да го прехвърлите в стерилизиран и сух стъклен съд. Това ще предотврати загубата на влага и повторната кристализация.

Не превишавайте 40 градуса, когато разтапяте захаросан мед. Някои полезни компоненти, като ензимите, могат да бъдат засегнати.

Добрата новина е, че кристализираният мед запазва сладостта, аромата и цвета си, както и ползите. Ако образува кристали, това е чист мед.

Източници: https://steptohealth.com; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *