ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Невробика – ефективна и лесна гимнастика за мозъка

Сещаме се да се погрижим за мозъка само когато той е сериозно увреден от инсулт или заради някаква друга травма или заболяване

мозъка

Опитайте се да миете зъбите с лявата ръка или да се разхождате из апартамента със затворени очи. Правейки обикновени неща по необичаен начин, ние тренираме мозъка.

Повече от 10 години един от най-лесните, но най-ефективни методи за трениране на мозъка, невробиката, е популярен в целия свят.

Лорънс Кац

Менталната гимнастика е изобретена от двама американци – невролога Лорънс Кац и писателя Манинг Рубин. Те изхождат от един добре известен факт: когато вършим една и съща работа всеки ден, става по-трудно да се съсредоточим върху нова – паметта отслабва, концентрацията пада. Умствените ни способности са намалени, защото връзката между нервните клетки на мозъка се влошава.

Преди се смяташе, че веднъж повредена, мозъчна клетка не се възстановява. Днес това твърдение е опровергано. Оказва се, че нервните, както и мозъчните клетки, могат да бъдат възстановени в хода на редовно умствено обучение. Заради това бе създадена и невронауката.

Манинг Рубин

За да тренираме мозъка и да го поддържаме в работно състояние, трябва постоянно да го изненадваме, да го караме да работи по различни начини

Това е същността на невронауката: да разчупим обичайния ход на събитията, да внесем новост в буквално всичко, което обикновено правим ден след ден, автоматично, без да мислим. В крайна сметка необичайното е това, което стимулира мозъка, вниманието и подобрява паметта.

Възможно е и е необходимо да се правят упражнения за подобряване на паметта и развитие на интелектуалните способности на всяка възраст. Най-хубавото е, че можем да тренираме по всяко време и в различна среда: у дома, на път за работа, в обедната почивка, стоейки до печката и дори докато се къпем.

Невробика – ефективна гимнастика за мозъка, която може да се прави всеки ден

Алегро – адажио

Това упражнение може да се практикува през уикенда. Ако обикновено готвите и чистите бавно, опитайте да забързате темпото. Ако сте холерик, насилвайте се да правите всичко бавно. Включете за фон и насърчаване подходяща музика.

Пари на пипане

Научете се да правите разлика между монетите с различна номинална стойност само с пръсти и затворени очи. Това занимание е чудесен начин да прекарате времето, докато чакате някого или нещо.

Смяна на полукълбата

Измийте зъбите, закопчайте копчетата на ризата, пишете на клавиатурата на компютъра с лявата ръка (а ако сте левичар, тогава с дясната). Така се активира двигателната кора на дясното полукълбо. Това има благоприятен ефект върху креативността и нестандартното мислене.

Представете си, че сте прилеп

Движете се из собствения си апартамент, или на друго място, което познавате добре, със затворени очи.

Прераждане: станете нов човек

В това упражнение участват сензорните зони на мозъка, които обикновено са слабо включени или изобщо не работят. Също така това е и добра практика за невроните в целия мозък.

Не се страхувайте да промените имиджа си. Носете нови необичайни дрехи, опитайте нов грим, експериментирайте с цвета на косата и прическата.

Как работи това? Човек се чувства различно, когато пробва нова визия. Ако сте мъж, спомнете си за „ефекта на якето“ или „високите токчета“, ако сте жена. С новото усещане за себе си идва и новия начин на мислене.

Променете координатите

Ходете пеша или пътувайте до работата по непознати улици, дори ако новият маршрут е по-дълъг. Посещавайте музеи и изложби, пътувайте повече, прекарвайте всяка ваканция на ново място.

Така се развива пространствената памет. Последните проучвания показват, че в резултат на това леко се увеличава размера на хипокампуса.

Нарушете рутината

Сменяйте по-често интериора в апартамента и офиса, пренареждайте нещата на работния плот всяка седмица. Актуализирайте снимката на десктопа на вашия компютър сравнително редовно. Гответе нови ястия у дома и опитвайте по-екзотичните предложения в ресторантите. Експериментирайте с парфюми.

Така рязко се активират сетивните органи. Новите и особено непознати досега неща стимулират сензорните връзки на мозъка, а асоциативната памет става по-силна.

Вкарайте малко повече реторика

Дори на банални въпроси като „Как си?“ и „Какво ново?“ се опитайте да отговаряте по нетривиален и неповторим начин. Откажете се от стереотипите, празните, безсмислени и кухи фрази. Всеки път измисляйте нови отговори. Запомнете поне десетина любими вицове, измислете нови смешки и не забравяйте да ги споделите с приятелите си.

Механизъм на действие. Подобни дейности стимулират лявата темпорална област на мозъка, зоната на Вернике, отговорна за разбирането на информацията, и центъра на Брока, отговорен за речта.

Източник: www.physiotherapy-treatment.com

LecoVita Мементо спомага за оптималната дейност на мозъка. LecoVita Мементо повишава вниманието, концентрацията, подобрява паметта, работоспособността и енергията. 

„Цял живот решавам кръстословици, но въпреки това имам проблем с паметта. За да си помогна, започнах да пия LecoVita Мементо. Както пише и на опаковката, повишава вниманието, концентрацията и подобрява паметта“ – Христина 

LecoVita Мементо Капсули
LecoVita МЕМЕНТО веган капсули 250mg х 30 /Цитиколин 250mg/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *