Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо след COVID-19 паметта се влошава и главоболието е постоянно?

Известно е, че има много и неприятни последствия след заразяване с COVID-19. Главоболието и влошената памет са само част от тях

Главоболието измъчва много пациенти с COVID-19, а при някои това обикновено е единственият симптом, каза Тимъти Спектър, професор по генетична епидемиология в King’s College London.

Според специалиста главоболието е най-честият симптом, който се появява при заразяване с новите щамове: две трети от пациентите се оплакват от него. Освен това при 15% от пациентите главоболието е единственият симптом, а при близо половината, се усеща в продължение на месеци.

Тимъти Спектър

Както каза Спектър пред The Telegraph , повечето пациенти изпитват умерена до силна болка, при която аналгетиците не помагат. Болката се усеща от двете страни на главата и продължава с малки прекъсвания и след като повечето симптоми на ковид са отшумели. Характерът на главоболието може да бъде различен: пулсиращ, с натиск или остър.

Според британските учени симптомите на индийския щам на COVID-19, който сега се разпространява най-активно, са нещо повече от симптоми на обикновена настинка. Болните все по-често се оплакват от главоболие и болки в гърлото, имат хрема, кихат често и кашлицата им е „екстремна“.

Какво трябва да се направи ако има проблеми с паметта, постоянно главоболие и умората е „смазваща“?

Ето няколко примера с въпроси на пациенти и отговори на лекари, които може да са от полза и за други, които са преболедували новия коронавирус.

Последици от COVID-19

Бях болен от ковид през юли, след като ме изписаха от болницата, постоянно се чувствам уморен. Струва ми се, че имам проблеми с паметта. Казват, че това е неврологичен синдром. Какво да правя?

– Коронавирусът, като всяка инфекция, е бреме. Може да причини астения, състояние, при което тялото става по-чувствително към обичайния стрес. За нормализиране на състоянието се използват витамини от група В, антиоксиданти и лекарства, които подобряват метаболизма. Но е необходимо да се установи причината за хроничната умора. Има много заболявания, които причиняват такова състояние и те трябва да бъдат изключени от специалист. Бързата умора възниква, например, при нисък хемоглобин и неизправност на щитовидната жлеза . Изброените отклонения оказват негативно влияние върху общото състояние, въпреки че не са последствия от COVID-19.

Изкарах лек коронавирус. Лекар ме посъветва да намаля натоварването и да внимавам какви упражнения правя и колко дълго тренирам. Защо? Все пак нямах пневмония, само лека температура и кашлица.

– Най-интензивно възстановяване настъпва през първата година след заболяването, като периодът не зависи от процента на засегнатата белодробна тъкан. На практика е имало ситуации, когато пациенти с минимално увреждане на белите дробове (5-10%) или дори без увреждане се нуждаят от продължителна рехабилитация.

Тежестта на заболяването често се оценява точно от състоянието на белите дробове

Вирусът, обаче, след като влезе в тялото, е способен да зарази и други тъкани. Темпът на рехабилитация зависи от имунитета, той е различен за всеки, няма твърда рамка. Има спекулации, че неврологичните заболявания след COVID-19 ще се вдигнат до небето след пандемията. Как и дали това ще се случи, остава да разберем. Днес основното е пациентите да се грижат за себе си, независимо от тежестта на заболяването.

Разбрах, че се разболях от коронавирус , тъй като загубих обонянието си. Но лекарите казват, че този симптом не винаги се появява. Вярно ли е?

– Този симптом показва, че вирусът е заразил дихателните рецептори или е нарушил структурата на обонятелния нерв. Симптомът обаче не е задължителен. Всичко зависи от това къде ще стигне вирусът. А това от своя страна е свързано с имунния статус на организма. Всъщност при някои пациенти по време на периода на заболяването се развива пневмония и увреждането на белодробната тъкан достига 80%, докато при други такива нарушения не се появяват.

Боли ме главата, непрекъснато, въпреки че изкарах ковид още в началото на годината. Има ли начин главоболието да изчезне или поне да го потисна с някакви лекарства?

– Много пациенти се оплакват от главоболие, след като са прекарали ковид. То е част от т.нар. „дълъг ковид“, когато голяма част от симптоматиката остава и след като е налице възстановяване.

Намирането на облекчение от ежедневното постоянно главоболие не е лесно

И това, при положение, че няма ясна етиология или причина зад болката. Изследванията все още не са установили защо главоболието продължава. Сканирането на мозъка на хората с постоянно главоболие обикновено не показва аномалии.

Лекарите обикновено използват „интердисциплинарен подход“ с различни възможности за лечение, за да намерят това, което може да работи най-добре. Това може да включва комбинация от лекарства, както и техники за психологическа и физическа рехабилитация.

Източник: clevelandclinic.org

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *