Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Какво представлява болестта афазия, от която страда Брус Уилис?

Афазия е неврологично състояние, добре известно на лекарите, особено на терапевтите и невролозите

афазия

Сега интерес към заболяването афазия предизвиква изявлението на семейството на холивудския актьор Брус Уилис. В него се казва, че любимецът на милиони мъже и жени по света е изправен пред сериозни здравословни проблеми, а именно афазия, която се отразява на когнитивните му способности. Затова 67-годишният актьор е решил да сложи край на кариерата си. Но какво се крие зад този иначе лесен за произнасяне термин?

Първото подробно описание на моторната афазия (афазия на Брока) датира от 1861 г. и е свързано с името на Пол Брока. Той е френски хирург, анатом и антрополог, автор на редица статии за патологии на ставния хрущял, аневризми и тумори. Французинът е приет за основоположник на съвременната антропология. Всъщност именно Брока открива това нарушение на говорния център в мозъка, което носи неговото име.

През 1874 г. сензорната афазия е описана за първи път от Карл Вернике

Немския психоневропатолог е създател на психиатричната школа, откривател на кортикалната сензорна афазия (афазия на Вернике) и много други явления в областта на психиатрията и неврологията.

Афазия е невъзможност да се говори, това е един вид речево нарушение

Проявява се с остра лезия на централната нервна система, при което има нарушение на мускулните контракции на езика. В повечето случаи от нея страдат възрастни хора, но все по-често се наблюдава и при деца.

Кои са причините, които могат да предизвикат афазия? Между тях са:

▪ мозъчен удар;
▪ кръвоизлив в мозъка;
▪ субарахноиден кръвоизлив в мозъка, който се случва спонтанно поради разкъсване на аневризма или в резултат на черепно-мозъчна травма;
▪ тежки мозъчни наранявания, при които се появява хематом и започва компресия на нервните структури, отговорни за говорния център (разположен в близост до хипоталамуса);
▪ мозъчни тумори.

Има няколко вида афазия

Най-пълна е класификацията на руския невролог Александър Лурия. Според него има шест форми на афазията:

▪ Аферентно моторна;
▪ Еферентно моторна;
▪ Акустико-гностична (сензорна);
▪ Акустико-мнестична;
▪ Семантична;
▪ Динамична.

Днес се коментират три основни вида, а квалификацията на Лурия се използва предимно от специалистите невропсихолози. Това са:

▪ Моторна – при такъв проблем се развива натрапчиво повторение на звуци, думи и др., нарушава се синтактичния компонент и ритмично-мелодичната страна на речта. Налице са сериозни отклонения, които са забележими от всеки по време на най-обикновен разговор;

▪ Сензорно-моторна – тук се нарушава многообразието на речта, човек забравя значението на думите, забелязват се замествания на произношението на звуци от сходни като акустика, развива се многословие.

Сама по себе си афазията не заплашва с по-нататъшни усложнения

Въпросът за лечението и рехабилитацията зависи от причината, която е причинила заболяването афазия. Ако причината е компресия и подуване на мозъка, тогава с навременна хоспитализация в неврохирургичното отделение и хирургическа интервенция е възможно да се премахне заплахата за живота на човек и да се подобри прогнозата, според която човек ще може да говори що-годе нормално в недалечното бъдеще..

В случай, че става дума за последствия причинени от инсулт, афазията може да изчезне постепенно, а речта ще бъде възстановена в процеса на рехабилитация. Трябва обаче да е ясно, че такова разстройство може да бъде необратимо.

Защо точно сега беше направено това изявление, от което цял свят разбра, че Брус Уилис страда от афазия?

Слуховете, че Брус Уилис има здравословни проблеми, се разпространяват от 2015 г., когато журналистите забелязаха, че по време на събитие в Бродуей той използва слушалка, през която са му подавани реплики. Много публикации и експерти тогава решиха, че Уилис има деменция, придружена от загуба на вече придобити умения (каквото е афазията).

Тогава официално никой не коментира тези слухове, а семейството и приятелите на Уилис се опитаха да го предпазят от досадното медийно внимание.

Най-вероятно причина за изявлението на семейство Уилис, очевидно бяха думите на режисьора Мат Ескандари, който работи с Уилис по четири филма. Казаното от него беше разпространено през март 2022 г. от The New Zealand Herald. Пред изданието режисьорът директно потвърди предполагаемата диагноза и каза, че е тъжно да се види залеза на такава легенда в киното, каквато е Брус Уилис.

Неврохелт плюс

 

Източник: variety.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *