ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

5-те най-добри таблетки за почистване на протези през 2022 г

При използване на подвижни протези трябва да се закупуват специални таблетки, с които да се почистват от натрупаната плака

За да ви улесним в избора съставихме списък с таблетки за почистване на протези и кратки обяснения как да ги избирате и използвате.

По време на употреба върху протезите се образува бактериална плака. Това провокира възпаление на устната лигавица. Възможно е да се отстрани плаката с помощта на специални таблетки, но изборът им трябва да бъде подпомогнат от зъболекар, който ще вземе предвид индивидуалните характеристики на пациента.

Препоръчително е да използвате таблетки за почистване на протези поне 2-3 пъти седмично. Освен с таблетки е необходимо протезата да се почиства с мека четка и нискоабразивна паста за зъби.

Обикновените пасти и прахове не са подходящи за подвижните протези, тъй като могат да надраскат повърхността им. В този случай трябва да използвате таблетки, специално предназначени за това.

Топ 5 на най-добрите таблетки за почистване на протези

1. Корега

Таблетките за избелване на протези с марка Корега (Corega) имат антибактериален и дезинфекциращ ефект, помагат за предотвратяване на възпаление, предизвикано от плаката. Производителят твърди, че с помощта на една таблетка е възможно за 3 минути да се почистят 9,9% от натрупаните върху протезата бактерии, причиняващи лош дъх.

Таблетката трябва да се разтвори в чаша топла вода и след това да се постави протезата – достатъчно е да постои 15 минути. Също така, протезата може да се остави в получения разтвор за цяла нощ.

Основни характеристики

Производител: GlaxoSmith Kline Healthcare, Ирландия

Състав: натриев бикарбонат, лимонена киселина, калиев кароат, натриев карбонат, пероксид, натриев бензоат, натриев лаурил сулфат, аромат, целулозна гума.

Специални инструкции: продуктът е предназначен за почистване само на зъбни протези.

Предимства и недостатъци

👍 Избелва протезите, ефективно премахва плаката.

👎 Висока цена.

2. Протефикс

Още едни ефективни таблетки за почистване на протези, които съдържат активен кислород. Протефикс (Protefix) почиства протезата на труднодостъпни места, унищожава почти всички патогени и неприятни миризми, премахва плаката и други видими натрупвания, възстановява естествения цвят и предотвратява инфекциите в устната кухина. Не оказва механично въздействие върху протезите и не разрушава материала, от който са направени.

Основни характеристики

Производител: Queisser Pharma, Германия

Състав: калиев кароат, натриев бикарбонат, лимонена киселина, натриев карбонат, сорбитол, винилпиролидон/винил ацетат, натриев лаурил сулфат, натриев лаурил сулфоацетат, аромат на мента, цвят индиго.

Специални инструкции: протезата трябва да се държи в разтворената таблетка два пъти на ден (сутрин и вечер) в продължение на 15 минути.

Предимства и недостатъци

👍 Бързо се разтваря във вода, разумна цена.

👎 Не се препоръчва да оставяте протезите в разтвора за една нощ.

3.Лакалут

Ефервесцентните таблетки за почистване на зъбни протези Лакалут (Lacalut) бързо се разтварят във вода и образуват разтвор с активни окислителни компоненти, които дезинфекцират, ефективно разтварят плаката и органичните остатъци. За дезинфекция и почистване е достатъчно да държите протезата в разтвора за 10 минути. В допълнение, протезата може да се остави в разтвора и до сутринта.

Основни характеристики

Производител: Dr.Theiss Naturwaren GmbH, Германия

Състав: натриев перборат, калиев моноперсулфат, лимонена киселина, глюкоза, аромат.

Специални инструкции: Има цветен индикатор на фазата на почистване: при взаимодействие с вода таблетката се разтваря и оцветява течността в синьо.

Предимства и недостатъци

👍 Почистват, освежават, помагат за поддържане на оралното здраве.

👎 Не се намират във всички аптеки.

4. ПрезиДЕНТ

Почистващите таблетки ПрезиДЕНТ (PresiDENT) премахват бактериалната плака и органичните остатъци от протезите, без да увреждат материала, от който са направени. С помощта на таблетките може да се отървете от упорити петна по протезата и да поддържате усещане за свежест през целия ден. Почистването на протезата отнема 10-15 минути, след което се препоръчва да се изплакне с течаща вода.

Италианските таблетки имат уникална трислойна структура:

• Бял слой: разтваря се по-бавно, отстранява упоритите петна и плаката, благодарение на своето ензимно действие;

• Син слой: разтваря се бързо, почиства и има избелващо действие;

• Червен слой: има дезинфекциращо действие, благодарение на естествените си съставки (екстракти от Розмарин и Мента).

Основни характеристики

Производител: BETAFARMA SpA, Италия.

Състав: микс от ензими, натриев перкарбонат, полиетилен гликол, малтодекстрин, сода бикарбонат, натриев лаурил сулфат, натриев сулфат, натриев триполифосфат, екстракти от розмарин и мента.

Специални инструкции: преди да използвате таблетките, протезата трябва да се почисти с четка за зъби.

Предимства и недостатъци

👍 Бърз ефект, таблетките са подходящи и за почистване на всички видове ортодонтски конструкции.

👎 Висока цена.

5.Фитидент

Таблетките Фитидент (Fittydent) почистват протезата от остатъците от храна, елиминират бактериите, отговорни за миризмата и плаката. Съставът на продукта включва компонент с избелващ ефект. Времето за пълно почистване е 10 минути, но протезата може да се остави в разтвора цяла нощ.

Основни характеристики

Производител: Fittydent, Австрия

Състав: натриев перборат, натриев бикарбонат, калиев моноперсулфат, натриев трифосфат, сулфаминова киселина, силиций, натриев метил олеил таурат, лактоза целулоза, оцветител, аромат.

Специални инструкции: предназначен за почистване на протези и ортодонтски дъги.

Предимства и недостатъци

👍 Избелващ ефект, освен за протези, може да се използва за почистване и на ортодонтски дъги.

👎 Висока цена.

Как да изберем таблетки за почистване на протези

Изборът на таблетки за почистване на подвижна протеза е най-добре да се направи заедно със зъболекаря. Средствата се различават по състав, аромат, някои от тях имат избелващ ефект, други – антибактериален.

Владимир Лосев

– Почти всички таблетки на популярни марки на пазара като Corega, Protefix, Fittydent, Lacalut и други съдържат приблизително еднакви основни компоненти, които имат избелващ и дезинфекциращ ефект. Ако погледнете внимателно опаковката, определено ще намерите натриев перборат в състава. Някои производители добавят лимонена киселина и мента. Карбонатите са задължителни – те спомагат за разтварянето на таблетките във вода с ефервесцентен ефект.

Някои от производителите правят таблетките оцветени – като правило се избира син нюанс, който ви позволява визуално да избелите протезите още повече. Също така в състава можете да намерите ензими или активен кислород, които също извършват дезинфекция.

Тъй като съставът на ефервесцентните таблетки е подобен, цената варира – таблетките от някои производители са по-скъпи, други са по-евтини. Изборът може да бъде направен от всеки купувач сам, като се даде предпочитание на марката, която му харесва най-много, казва д- р Владимир Лосев, ортопед, имплантолог и гнатолог.

Tаблетки за почистване на протези: eкспертни отзиви

Мария Дериглазова

– Топ 3 на най-добрите таблетки за почистване на подвижни протези, според мен: Corega Tabs Dental White, Protefix, Lacalut dent . Всички тези продукти се използват успешно от нашите пациенти. Моля, имайте предвид, че трябва да прочетете инструкциите преди употреба. Всички таблетки имат различно време на действие и е важно да го спазвате. Възможни са алергични реакции и индивидуална непоносимост към компонентите на таблетките, – отбелязва зъболекарката Мария Дериглазова.

– На моите пациенти препоръчвам средство за почистване на протези Protefix, което включва активен кислород. Заслужената популярност е лесно обяснима, ако знаете как действа продуктът: качествено отстранява всички замърсявания (мека и твърда плака), изсветлява повърхността на зъбите (след пушене и често пиене на кафе) и премахва лошия дъх, казва лицево-челюстният хирург, ортопед и зъболекар-имплантолог Иля Коробков.

Иля Коробков

– Според мен качеството на ефервесцентните таблетки на пазара днес е приблизително едно и също. Има по-известни марки, като Corega – почти всеки ги знае тези таблетки, както и тяхното лепило за протези. Често именно с Corega започва запознаването с ефервесцентните таблетки за почистване на зъбни протези. Но това не означава, че не трябва да опитате други марки: сред нашите пациенти има такива, които харесват Protefix повече, има и такива, които използват Lacalut таблетки. Всеки избира това, което му се струва по-ефективно, казва стоматологът Владимир Лосев.

Популярни въпроси и отговори

На популярни въпроси относно таблетките за почистване на протези отговарят лицево-челюстният хирург, имплантологът и ортопед Иля Коробков и д-р Владимир Лосев, ортопед, имплантолог и гнатолог .

Как правилно да почистваме протезите с таблетки?

– Първо, трябва да действате според инструкциите, които са приложени към всеки продукт. Нужно е да вземете подходящ съд, да го напълните с вода, така че протезата да е напълно покрита с течност. Водата трябва да бъде не гореща или вряла, тъй като това може да разруши или деформира протезата. След това разтваряте таблетките във вода (необходимото количество е посочено в инструкциите) и пускате протезата в течността.

Времето на действие на таблетките също може да варира: от 2 до 10-15 минути. Има такива, които действат през цялата нощ. Ето защо, преди да продължите с процедурата за почистване, проверете инструкциите. Достатъчно е да почиствате протезите с таблетки 2-3 пъти седмично.

Освен това не забравяйте, че за подвижните протези важат същите правила, както и за обикновените зъби. Превантивното почистване на протезите трябва да се извършва най-малко 2 пъти годишно в клиниката, където са поставени.

Може ли да се почистват протезите с водороден прекис?

– Водородният прекис може да повреди протезите от акрил, силикон и др. Вместо водороден прекис могат да се използват разтвори за почистване на протези, ако няма желание и възможност за закупуване на ефервесцентни таблетки.

Трябва ли да поставям протезите си във вода през нощта?

– Не си заслужава. Редовното излагане на вода или съхраняването на продукта във влажен съд може да причини:

• Размножаване на бактерии във влажна среда.
• Твърдата вода допринася за образуването на утайки върху протезите (по-добре е да използвате филтрирана вода);
• Влагата и хлорът във водата разяждат металите (куките и закопчалките на протезите).

Не си мислете, че всяка кутия, която ви е под ръка, ще свърши работа за протезите. Те трябва да се съхраняват в сух специален контейнер, който се продава в аптеката.

Колко често трябва да се сменят протезите?

– Препоръчително е да се направи подмяна след 3-5 години или 5-7 години (срокът на експлоатация зависи от материала и вида на конструкцията).

Защо подвижните протези са краткотрайни?

– При редовната им употреба челюстната кост (алвеоларният израстък, в който преди са били разположени корените на зъбите) намалява и то не винаги се случва равномерно. В резултат на това има промяна във формата на опорната зона под протезата и фиксацията върху венеца е по-лоша, губи се необходимата стабилност.
Материалите също се износват с времето. Това се дължи на различни влияния: слюнка, никотин, хранителни дразнители, механични и дъвкателни натоварвания.

Искам да отбележа случаите, когато е необходимо спешно да се консултирате със зъболекар, например, ако на протезата се появят пукнатини и е променила цвета си. Специалистът ще оцени състоянието на конструкцията и ще прецени дали е необходима подмяна или е възможен ремонт.

Източник: kp.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *