ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Толкова ли е вредна кока-колата (и как може да е полезна)

Нека разберем дали газираната напитка кока-кола наистина е толкова ужасна, колкото се говори


Течен бонбон

Кока-кола (Coca-Cola) често се нарича течен бонбон заради високото съдържание на захар. Всъщност захарта е основният проблем на напитката, което я прави „нездравословна“. Една кутия кола съдържа 35 грама захар. На възрастните се препоръчват да не консумират повече от 30 грама на ден, а децата и тийнейджърите трябва да вкарват в организма си дори по-малко. От друга страна, има опция да си вземете кока-кола без захар, което значително намалява рисковете.

Нещо друго? Да. Втората точка, която трябва да имате предвид, когато оценявате „здравословния потенциал“ на кока-колата, е кофеинът. Кофеин се съдържа в кафето, чая (включително и в зеления) и черния шоколад. 400 милиграма кофеин на ден се считат за безопасни за здравето. За бременните жени и юношите допустимото количество ще бъде наполовина по-малко . Една кутия кола обаче съдържа само 35 милиграма кофеин, така че не се притеснявайте много за това.

Защо кока-колата се смята за вредна?

Рисковете, свързани с употребата на Кока-кола (както и на всяка друга подсладена газирана напитка), се отнасят главно до голямо количество проста захар като фруктозата. Многобройни проучвания потвърждават, че когато се консумира фруктоза, се произвеждат по-малко хормони за ситост. Затова тя допринася за наддаването на тегло. Освен това, въпреки че учените отказват да считат захарта за храна с потенциал за пристрастяване, тя може да предизвика нещо като зависимост, карайки мозъка да изисква все по-големи и по-големи „дози“.

Фруктозата също така води до увеличаване на мастната тъкан в корема (това е така наречената висцерална мазнина, която дори при здравословно тегло е свързана с по-голяма вероятност от сърдечни заболявания). Може да провокира инсулинова резистентност, ускорявайки метаболитния синдром който обикновено предшества диабет тип 2. И накрая, всички прекалено сладки напитки, ако постоянно присъстват в менюто, се свързват с повишен риск от рак на панкреаса и вероятно рак на ендометриума при жени след менопауза.

От по-малко ужасните, но все пак неприятни последици за феновете на кока-колата, заслужава да се отбележи кариесът, който се среща особено често при децата и юношите, тъй като те не винаги внимателно следят хигиената на устната кухина.

Може ли кока-колата да е полезна?

Напитката има и някои полезни свойства. Кофеинът, например, е естествен стимулант, който ви помага да се събудите и повишава производителността през целия ден. Американската администрация по храните и лекарствата признава кофеина за безопасна добавка още през 50-те години. Днес умерената му употреба не се критикува от никого. Единственото нещо е, че ако сте чувствителни към кофеин (т.е. след чаша кафе ръцете ви треперят, пулсът ви се ускорява или нервността се увеличава), не бива да се увличате по кока-колата и кафето и да ги пиете през целия ден. Това може да се отрази зле на съня и на здравето, след време.

Кока-колата, подобно на други напитки, ще ви помогне да се справите с дехидратацията

Лекарите казват, че е по-добре да използвате чиста вода за това, а кóла само ако нямате нищо друго под ръка. Може да помогне и при фитобезоари – камъни от растителни влакна, които понякога се появяват в стомаха. Но е важно да се разбере, че фитобезоарите са изключително редки, така че повечето хора няма да имат нужда от тази функция на кóлата.

В медиите също можете да намерите публикации, че кока-кола в умерени количества може да предпази от рак

Това се дължи на карамела, с който е оцветена и наличието на 4-метилимидазол в него.

При експерименти върху плъхове високите дози от веществото са свързани с умерено увеличение на риска от левкемия, но със значително намаляване на риска от рак на гърдата и матката при женските и рак на надбъбречната жлеза и хипофизата при мъжките мишки. Но докато всичко това звучи вдъхновяващо, за да достигне границата на излагане на веществото, човек с тегло 70 килограма ще трябва да изпива 124 бутилки от 600 милилитра кока-кола всеки ден в продължение на десетилетия.

Ако обичате кока-кола и не искате да се откажете от нея, винаги избирайте напитка без захар

Според Mayo Clinic 1-2 кутии диетична кока-кола на ден е малко вероятно да навредят, тъй като изкуствените подсладители и други химикали, използвани за направата й, са безопасни за повечето хора . И въпреки че определено не е най-здравословната напитка в света, преминаването от обикновена към диетична кока-кола определено ще свърши работа.

Здравословна кóла от Tiktok

Блогърката от Tiktok Аманда Джоунс натрупа милиони гледания, като сподели „уникална“ рецепта за „здравословна кока-кола“, препоръчана й от нейния треньор по пилатес.

Съставът е впечатляващ: минерална вода от немския извор Niederselters с вкус на гуава, малко балсамов оцет и лед.

„Кълна се в Бога, има вкус на кока-кола, само че е здравословно“, категорична е Аманда. Но не всеки от онези, които решиха да повторят гастрономическия експеримент на инфлуенсърката, са съгласни с това.

На първо място, въпроси повдигна вкусът, който, разбира се, няма нищо общо с кока-колата, въпреки че според някои е „доста освежаващ“. Но дори и да си представим, че чудодейният коктейл е идентичен на кóлата на вкус, той в никакъв случай не е безусловно полезен. Оцетите, включително балсамовият, всъщност могат да имат антиоксидантни, антимикробни и антидиабетни ефекти, като понижават нивата на кръвната захар. Но в същото време оцетът може да увреди зъбите, а неговата киселинност, съчетана с газираната минерална вода, ще направи вероятността от разрушаване на емайла още по-висока.

Как да замените кока-колата

Знаем прекрасно, че най-добрият избор от всички възможни, когато сте жадни, е обикновената вода. Но, често ни се иска нещо по-малко скучно и по-вкусно от здравословната минерална, изворна или трапезна вода. За щастие тази нужда може да бъде задоволена не само с кока-кола, но и с по-полезни алтернативи:

• Ако обичате газирани напитки, може да добавите цитрусови, горски плодове или краставица към газирана (включително минерална) вода. Или просто купете газирана вода без захар и я смесете с натурален сок.

• Ако искате сладка напитка, по-добре е да използвате сок. Разредете го 1:1 с обикновена или газирана вода и се насладете. Между другото, ако изберете сок с пулп, той ще ви осигури не само живителна влага и витамини, но и малко количество фибри.

• Ако целта ви е кофеинът, експериментирайте със студен чай и лимон. Може да подсладите при необходимост с мед или стевия по ваш вкус.

И още един интересен факт за сладките газирани напитки вместо заключение. Оказва се, че ако единият от двойката обича кока-кола, а другия пепси, това може да повлияе едновременно на удовлетвореността от връзката и емоционалното състояние на един от партньорите. Факт е, че онзи, който има по-малко власт, в крайна сметка ще започне да се адаптира към някой, който има повече власт, включително при избора на марки. Това се отнася не само за газираните напитки, но и за кафето, шоколада, бирата и марката на автомобилите. И след всеки изминал ден такъв избор ще прави партньора с по-ниско ниво на власт все по-малко щастлив.

Източници: www.medicalnewstoday.com, www.livestrong.com, www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *