ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Кои храни алкализират организма

Могат ли храните да алкализират организма и има ли смисъл да се спазва такава диета?

алкализират

 

Модна тенденция ли е хората да се алкализират допълнително или действително има полза от такъв вид хранене?

Алкалната диета придоби голяма популярност благодарение на Виктория Бекъм и няколко холивудски звезди. Според Бекъм специфичният хранителен план помага за поддържане на оптимално pH на кръвта, предпазвайки от висок холестерол, диабет, автоимунни заболявания и деменция. Всъщност нищо не може значително да промени pH-то на кръвта, но препоръчителната диета елиминира хранителните отпадъци и подобрява функционирането на всички органи.

Как действа алкализирането на тялото?

Киселините са разтвори с рН под 7,0. Алкалите имат рН над 7,0, докато водата е неутрална. Киселините са разяждащи по природа и са необходими основи, за да ги неутрализират. Важно е да се отбележи, че нивото на pH в тялото варира значително – има както киселинна, така и алкална среда. Физиологичните системи са създадени в различни органи в тялото, за да ги регулират. Например, кръвта е леко алкална – показателят варира между 7,36 и 7,44 единици. А pH балансът в стомаха е 1,5-3,5, което е необходимо за храносмилането на храната. При неправилно хранене нивото на киселинност се повишава драстично, което води до киселинен рефлукс и други заболявания на стомашно-чревния тракт.

От решаващо значение за здравето е pH-то на кръвта да остане постоянно на едно и също ниво. Тялото се грижи за това самостоятелно и използва много начини, но един от основните е отделянето на киселини с урината. Ако изядете голямо парче пържено месо, в рамките на няколко часа урината ще стане по-кисела, тъй като организма премахва метаболитните отпадъци. Следователно това, което получавате с всяко хранене, влияе върху биохимията, настроението, работата на мозъка , мускулите , бъбреците и черния дроб.

Как да избегнем подкиселяването на тялото?

Физиолозите са открили още една причина за голяма част от здравословните неразположения, а именно „вкисването“ (подкиселяването) на тялото. За нормален метаболизъм в организма е необходимо киселинно-алкалният баланс в кръвта да се поддържа в определени и много тесни граници.

Ако в него има повече киселина от необходимото, тогава, попадайки в различни органи с кръв, тя разяжда тъканите, намалява активността на ензимите, причинява появата и насърчава възпроизводството на ракови клетки. За да се намали концентрацията на киселина в органите и тъканите, тялото задържа вода, което допълнително инхибира метаболитните процеси.

За алкализиране на кръвта се използват запасените от организма минерали – калций, натрий, калий, желязо, магнезий. И това води до цял набор от заболявания: физическа слабост и умора, намалена умствена активност и безсъние, раздразнителност и депресивни състояния. „Измиването“ на калция от костната тъкан причинява сериозно заболяване, което засяга особено жените в напреднала възраст – остеопороза.

Как може да се избегне всичко това?

Джетро Клос

Според известния физиотерапевт Джетро Клос (автор на бестселъра „Обратно в Рая“) дневната диета на здравия човек трябва да включва най-малко 75-85% алкализиращи храни, а в диетата на такъв, който страда от някакво заболяване, техният дял трябва да бъде увеличен до 90%.

Към алкализиращите храни спадат всички плодове и зеленчуци, предимно сурови, но са подходящи и варени или печени. Най-полезни от тях в този смисъл са пресните домати, ябълки, пъпеши.

Още по-ефикасно за алкализиране на кръвта действат прясно приготвените зеленчукови или плодови сокове, от които най-полезни са сокът от моркови и диня.

И какво води до „подкиселяване“ на тялото?

На първо място, това е преобладаването в диетата на продукти като месо, пиле, риба, сладкиши, пастьоризирани млечни продукти, брашно и зърнени храни.

Вторият рисков фактор е консумацията на несъвместими храни, като протеини с въглехидрати.

Окислители са многото консерванти и добавки, които се откриват в голяма част от съвременните храни с дълъг срок на годност.

Алкално-киселинното равновесие на кръвта се влияе от алкохолни напитки, кафе, чай, шоколад, тютюн. Неслучайно хората, които се грижат за здравето си, започват деня не с чаша кафе и цигара, а с ябълка, чаша зеленчуков или плодов сок.

Постепенното разстройство на киселинно-алкалния баланс има медицинско наименование – ацидоза

Повечето хора са запознати с нейните симптоми, предимно напрежение в мускулите на врата и раменете, горчивина в устата, сив налеп по езика, зачервяване на лицето, тъмни кръгове под очите. Онези, които злоупотребяват с кисели храни, се оплакват от киселини, кисело оригване, болки в стомаха, гадене и запек. Всички тези признаци показват, че е време да направите корекции в диетата си.

Най-добрият лек за ацидоза е голяма купа салата от сурови зеленчуци, консумирана всеки ден за обяд и поне малко количество зеленчуци за вечеря. Менюто трябва да включва настъргано цвекло и моркови, ситно нарязано зеле, копър, целина, лук и чесън. Много е полезно да се ядат млади зелени издънки на растения, суров, непреработен мед, билкови отвари, соев сос, морски водорасли, пшеничен зародиш или добавки от пшеничен зародиш.

Два пъти седмично е препоръчително да организирате дни на глад, като ядете само сурови зеленчуци и плодове или дори да се ограничите до прием само на сокове в един от тези дни. Между другото, това ще помогне да се отървете и от наднорменото тегло.

Каква е опасността от високата киселинност на тялото?

Високата киселинност за дълъг период от време води до различни здравословни състояния, включително камъни в бъбреците, мускулна деградация, диабет.

Основни симптоми:

• хронична умора;
• чупливи нокти и коса;
• изключително лош и неприятен дъх;
• наднормено тегло;
• храносмилателни проблеми;
• главоболие;
• акне, кожни проблеми;
• нисък имунитет.

Въпреки това учените, които са направили изчерпателни прегледи на връзката между алкалната диета и остеопорозата и рака, заключиха, че няма пряка връзка между двете.

Те също така установиха, че не само храната създава киселинна среда – тялото произвежда киселина в процеса на използване на мускулите и по време на дишане.

Други фактори могат да бъдат: стрес, токсини, замърсена околна среда, цигари, липса на сън, лекарства. Ако искате да подобрите състоянието си, трябва не само да промените диетата си, но и начина си на живот.

Най-добрият начин да защитите здравето си е да намалите консумацията на киселинни храни (20-30% от диетата) и да увеличите количеството на алкалните храни (70-80% от диетата).

Критика на алкалната диета

Британската диетична асоциация (BDA) вярва, че тялото поддържа определено ниво на pH, независимо от храненето. Според нея ефектът от алкалната диета се постига само чрез намаляване консумацията на сладкиши, алкохол, наситени мазнини и други откровено нездравословни храни.

Както и да е, алкалната диета даде на света и привържениците на здравословното хранене много страхотни идеи, които можем да приемем и с чиято помощ да подобрим благосъстоянието си.

1. Започнете деня с чаша вода с лимон

Киселият лимон е алкализиращ продукт, а не подкисляващ. Сокът от 1/3 лимон, добавен в 300-500 милилитра топла вода и изпит на гладно, деликатно събужда и задвижва храносмилателните органи, хидратира, нежно алкализира и неутрализира излишните киселини. Не забравяйте, че целта ви е осем чаши вода на ден, така че има още седем за пиене!

2. Яжте повече алкализиращи храни

Тези храни, за които вече стана дума и които подробно ще обясним в края на статията, често се появяват в списъците „Най-добрите храни за…“. Те са основата на повечето диети. Това са спанак, аспержи, броколи, моркови, целина, краставици, маруля, тиквички, зеле, зелени подправки, тиква, чушки, домати, лук, чесън, грах, всички ядки (с изключение на фъстъци и кашу) и семена.

Алкализиращите плодове включват цитрусови плодове, диня и авокадо.

Много полезни за алкализиране на организма са кълнове, продукти с нахут и сусам (тахани, хумус), всички зелени подправки (босилек, копър, магданоз, мента, джинджифил, кориандър и др.).

3. Избягвайте киселинни храни

Да повторим и допълним още веднъж кои са враговете на алкалната диета – храни, които имат подкисляващ ефект: захар, шоколад (с изключение на чисти какаови зърна, какао на прах и черен шоколад със 70% съдържание на какао), млечни продукти, месо, кофеинови продукти, тютюн, пшеница (различни от кълнове или филизи), плодове (различни от посочените по-горе), „лоши“ мазнини (наситени, трансмазнини, хидрогенирани), фъстъци и кашу, газирани напитки, алкохол, сладолед, енергийни напитки, бял ориз, тестени изделия, бързи и преработени храни. Не забравяйте, че задачата на диетата е да намали употребата на тези продукти до минимум, давайки им не повече от 20-30% от диетата.

4. Използвайте добавки

Феновете на алкализацията казват, че без биодобавки тя няма да е пълна. Ето най-популярните:

• зелен прах от билки (грахов протеин и други подобни):
изсушени и натрошени издънки от пшеница, ечемик и люцерна;
• водорасли: хлорела, спирулина , фукус;
• добавки с магнезий, калций и цинк.

Естествено, по-добре е да се консултирате със специалист, преди сами да си предпишете курс с каквито и да е хранителни добавки.

5. Добавете спанак

Спанакът е една от най-„алкалните“ храни, затова редовно и заслужено му се отдава слава и почит. В допълнение, мекият вкус на този листен зеленчук го прави лесен за маскиране в салати, топли ястия и дори напитки. 2-3 шепи спанак ще обогатят вашето ястие или напитка с порция витамини К и А, магнезий, калий, желязо, мед и фолиева киселина.

6. Добавете Омега-3 мастни киселини

Просто факт: повечето хора имат хроничен дефицит на омега-3 мастни киселини. Неприятни последици от дефицита: слабост, кожни заболявания, бавен метаболизъм, наддаване на тегло, лошо храносмилане, преждевременно стареене на мозъка… Струва ли си да рискувате здравето си по този начин? Търсите решение в храната: мазната риба, лененото семе, конопът и чиата са гениални източници на полезни мастни киселини от природата.

7. Подправяйте салатите с ленено масло

В продължение на предходната точка: именно лененото семе съдържа максимално количество омега мастни киселини. Препоръчителната дневна доза ленено масло е 2-3 супени лъжици: добавяйте го към салати, супи и топли ястия. Но за смутита ленените семена, смлени в кафемелачка, са по-подходящи – напитката ще се окаже гъста и обогатена с фибри.

8. Намалете количеството бяла захар

Рафинираната захар е „лошият герой“ в по-голяма част от диетите. Алкалната диета предлага да се откаже от нея, признавайки „сладката смърт“ за един от най-киселинните продукти. Какво да направите? Преминете към естествени заместители на захарта : стевия, сироп от йерусалимски артишок, нектар от агаве, тръстикова и кокосова захар. Между другото, последните два вида са прекрасни източници на алкализиращи минерали.

9. Използвайте свежи зелени подправки по-често

Копър с магданоз във всяко ястие е прекрасна комбинация, но бързо омръзва. Какво ще кажете за домашно приготвени умопомрачителни дресинги за „билкови“ салати? Ще ви трябва стъклена бутилка, ленено/конопено масло и щедра порция чесън, розмарин, чили, лимон, босилек, риган и всякакви други билки и зелени подправки, които харесвате. Нарязват се на ситно, смилат се (ако е необходимо), прехвърлят се в бутилка и се заливат с олиото/маслото/зехтина. След ден-два вкусната порция алкализиращ дресинг ще е готова – просто и лесно!

10. Витаминизирайте водата

Ударете два заека с един камък, като направите своя собствена витаминозна вода, обогатена с плодове от полето, горски плодове и билки. Осем чаши вода? Няма проблем! Порция алкализиращи минерали + пълен витаминен тласък в една глътка.

Топ 8 алкални храни, които да добавите към ежедневната си диета

1. Карфиол и броколи

Броколите съдържат уникалния антиоксидант сулфорафан. Карфиолът също така осигурява ползи, благодарение на полезните фитохимикали, необходими на тялото. Тези видове зеле е най-добре да се варят на пара и да се смесват с други зеленчуци – чушки, боб, зелен грах .

2. Зеленолистни зеленчуци

Терапевти и здравни специалисти редовно съветват в ежедневната диета да се включват спанак, маруля, целина, магданоз. Повечето зеленолистни зеленчуци имат алкализиращ ефект върху храносмилателния тракт. Те също така съдържат важни минерали, необходими на органите, за да изпълняват добре всичките си функции.

3. Цитруси

Както вече стана ясно, покрай водата с лимонов сок, киселите плодове, богати на витамин С, са идеална алкална храна. Портокалът, лимонът, мандарините и лаймът също помагат за детоксикация, като намаляват киселинността и облекчават състоянието при умора и слабост след боледуване.

4. Сезонни плодове

Различни сортове ябълки, райска ябълка, нектарини, диня, ананас, киви не само допринасят за алкализиране на тялото, но и го зареждат с всички необходими витамини, минерали и антиоксиданти.

5. Кореноплодни култури

Цвеклото, морковите и картофите са добър алкален елемент от всекидневното меню. За да предотвратите превръщането на нишестените зеленчуци в прости въглехидрати (както се случва след готвене), важно е да ги приготвите правилно. Най-добре е да правите това по двойки.

6. Ядки

Бадемите, кашуто, орехите и бразилските орехи са чудесни за междинни закуски, тъй като помагат за ограничаване на глада. Освен това са източник на здравословни мазнини с алкален ефект. Струва си да се има предвид, че те са висококалорични – дневната норма на ядки е 30-50 грама.

7. Морски водорасли

Водораслите и другите ядливи растения са отлични източници на хлорофил, фибри и минерали (10 до 12 пъти повече от отглежданите на земята). Тази силно алкална храна осигурява много предимства и се съчетава добре с почти всички гарнитури.

8. Лук и чесън

Отличните подобрители на вкуса са полезни и сурови, и варени. Подобно на джинджифила, те се използват широко в индийската кухня и засилват имунната функция

Източници: www.everydayhealth.com, www.netmeds.com, www.healthline.com, www.webmd.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *