Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

10 научни факта за смеха (в полза на здравето)

Науката често се изказва в полза на смеха. И ни предоставя необходимите доказателства, за да сме наясно защо трябва да се усмихваме по-често

Смехът се отнася до естествената реакция на човек към външни стимули. Проявява се в неконтролируемо движение на мускулите на лицето и тялото.

Отдавна се знае, че колкото по-весел е човек, толкова по-щастлив и интересен живот живее. Това е така, защото излъчва оптимизъм, щастие и добро настроение. Известният израз „смехът удължава живота“ може да се докаже със следните научни факти.

Облекчава депресията

Смехът притъпява страха и нерешителността, намалява нервността и помага за по-доброто разбиране на онова, което ни се случва или извършваме. Борбата с депресията с помощта на смеха е много ефективна и полезна. Резултатите от няколко изследвания доказват, че дори една минута смях намалява отделянето на хормона кортизон и може да замени тридесетминутна сесия за релаксация.

Смехът стимулира отделянето на хормоните на радостта, наречени ендорфини. Същият резултат е налице дори когато просто се усмихваме.

Смехът ще помогне да се заменят лекарствата за депресия, защото като всяко друго лекарство и те имат неприятни странични ефекти – гадене, световъртеж, сънливост. Разполагаме само с един изход – да се смеем повече и да се радваме на живота!

Подмладява кожата

Смехът е полезно упражнение не само за мускулите на лицето. Той извършва чудесен масаж и на вътрешните органи. Ефектът от смеха понижава нивата на холестерола и подобрява кръвообращението. Кръвта нахлува в кожата на лицето. Той допълнително подхранва клетките, укрепва мускулите, прави кожата еластична и стегната, както и забавя процеса на стареене.

Помага за укрепване на имунитета

Благодарение на смеха кръвта се движи по-бързо в тялото, мозъкът получава важна стимулация на активните зони, имунната система се активира, за да предпази тялото от хормоните на стреса и вирусите. Въз основа на резултатите от заключенията на учените е възможно ефективно да се борим с болестите с помощта на смехотерапия. По този начин производството на имуноглобулин от тялото се увеличава, надеждно защитавайки лигавиците от действието на различни микроби и вируси.

Защитава сърдечно-съдовата система

Психотерапевтите са забелязали, че хората, които рядко се смеят, често са недоволни от нещо и се дразнят по-лесно поради различни причини. Такива хора са по-склонни към сърдечни заболявания. Оказва се, че смехът дори помага за укрепване на клетките на кръвоносните съдове. При смях белите дробове се изпълват с кислород, мускулите се освобождават от напрежението и се стимулира дейността на сърцето.

Експериментално е доказано, че 20 секунди смях ускоряват работата на сърцето с 3 минути, а 10 минути естествено кикотене понижават леко кръвното налягане, което е изключително важно при хората с дългогодишна хипертония. Така, че – да – смехът е повече от важен за здравето!

Намалява болката

Истинският искрен смях помага за намаляване на болката. Тялото започва да отделя специални вещества, които действат като естествено болкоуспокояващо.

В едно проучване са участвали повече от хиляда доброволци. Били са разделени на две групи, като на първата са показвали хумористични програми, а на втората скучен документален филм. След като изгледали каквото имало за гледане доброволците трябвало да преминат тест за поносимост към болка. Участниците, подложени на смехотерапия, са имали по-висок праг на болка. Научното обяснение е, че по време на смях в кръвта се отделят ендорфини, които намаляват болката и предизвикват чувство на радост. Но колкото и да е странно, интелектуалният хумор не действа болкоуспокояващо. Гледането на леки сериали е най-подходящо: смеейки се от сърце, забравяме за неразположението.

Тренира дихателната система

Цялата тайна се крие в специалните дихателни упражнения, които идва със смеха: вдишването е по-дълго и по-дълбоко, а издишването е по-кратко и по-интензивно. Белите дробове напълно се освобождават от въздуха и в резултат на това газообменът се увеличава три пъти. Това упражнение помага за отстраняване на слуз от дихателните пътища. Подобряването на дихателната система със смях също помага да се отървем от различни комплекси като срамежливост и тревожност.

Подобрява фигурата

Известно е, че смехът на някакво химическо ниво намалява кръвната захар и помага в борбата с излишните килограми.

Както при физическите упражнения, настъпва свиване на мускулите, извършва се масаж на вътрешните органи, мускулите на гърба, краката и коремната преса.

Една минута искрен, неочакван смях замества двадесет минути колоездене, а десет минути помагат да изгорим толкова калории, колкото има в един черен шоколад.

Изгражда взаимоотношенията

Хармоничното настроение и усмивката могат да облекчат напрежението дори в най-трудната и безнадеждна ситуация. Смехът помага да се отървем от неприятните емоции, да привличаме вниманието, обединява хората и насърчава диалога. В края на краищата смехът е като неизказан знак за приятелско отношение, знак за липса на всякакви агресивни и нечестни мисли.

Една специална наука за смеха – хелотологията – учи, че трябва да се смеем не само когато се чувстваме добре и се забавляваме, но и за да станем добри хора и за да се отпуснем!

Характеризира хората

За да определите основните черти от характера на човек по начина му на смях, не е необходимо да имате специални умения. Силата на смеха, поведението, което го придружава, и интензивността могат да разкажат много за него.

•▪ Например, непринуденият смях говори за искреност, доброта и весел характер.

•▪ Ако смехът е тих , тогава този човек има слаба воля.

•▪ Краткият и тих смях свидетелства за сила, голяма воля и интелигентност.

•▪ Прекъснат смях – неспокоен характер.

•▪ Тихият смях е знак за хитър, потаен и предпазлив в живота човек.

•▪ Грубият смях издава властен и егоистичен собственик.

•▪ Откритият и силен смях е характерен за уверен в себе си човек, който знае как да се радва на живота. По правило такива хора обичат да се смеят на другите.

•▪ Смехът, с докосване на лицето , характеризира изобретателя и мечтателя.

•▪ Човек, който покрива устата си с ръка, е твърде срамежлив и плах.

•▪ Сдържаният смях говори за балансиран събеседник, твърдо движещ се към целта си.

•▪ Глухо се смеят хората, за които самоизолацията не е проблем.

•▪ Ако смеещ се човек се мръщи, ако сбръчква нос, докато се усмихва, той е емоционален, капризен, склонен към промяна на възгледите и често действа според настроението си.

Подобрява настроението

Лечението със смях има положителен ефект върху състоянието на човека – това вече е доказано от японски, израелски, американски и френски учени. Медицинските университети в много страни по света дори започнаха да обучават хора с нова професия – медицински клоун. Маскирани лекари лекуват тежко болни деца. Лекари от Индия са разработили специална техника, базирана на смях, която въздейства върху емоционалното и физическо състояние. Тя включва дихателни, леки физически упражнения и стречинг.

Колкото по-често човек се усмихва, смее се и се радва на живота, толкова повече добро настроение може да подари на себе си, на близки, приятели или просто на познати.

Смехът е като верижна реакция – колкото по-оптимистични и доволни са хората, толкова по-здраво става обществото. Безценни са ползите от смеха за здравето, хармонията и прекрасните взаимоотношения с другите. Всеки има нужда да се усмихва, да се забавлява и да се смее! И колкото по-често, толкова по-добре!

Източници: www.helpguide.org, www.mayoclinic.org, www.verywellmind.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *