Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Спасителна комбинация: витамини D3 и K2 – против диабет, за здрави кости и сърце

По време на пандемията витамин D3 се превърна в основен елемент в превенцията и контрола на вирусите


Не трябва да се отказвате от приема на витамин D и в „пост-COVID“ времената. Основното е да приемате този витамин правилно.

И под правилно се има предвид правилна комбинация.

Добавянето на витамини D3 и K2 идва с всички предимства на витамин D и витамин K, но също така и някои уникални ползи за здравето, които се отключват само когато тези два витамина се използват заедно.

Ново изследване разкрива ползите от тази променяща играта двойка витамини и техния ефект върху сърцето, костите и кръвната захар.

В днешно време е важно да инвестирате в здравето си, като използвате постиженията на съвременната наука. Именно от там идва и знанието за витамините D3 и K2.

Грешката е поправена!

Витамин D е „забравен имуномодулатор“, който осигурява антибактериален и антивирусен имунитет. Основната му цел е да поддържа необходимото ниво на калций в кръвта, без което не бихме могли да живеем. Калцият е необходим на всяка клетка в тялото, включително клетките в сърцето, нервите, костите и мускулите. Витамин D позволява на този минерал да се абсорбира по-активно от червата, предотвратява „изпомпването“ на калция от костите. Дълго време се смяташе, че самият витамин D се справя отлично с тази задача, но последните проучвания показват, че това не е съвсем вярно.

Оказа се, че попаднал в кръвта, калцият достига до костите, но за да проникне и подхрани тъканта им, се нуждае от подкрепата на витамин К2. При липсата му минералът не прониква в костите, а се отлага в меките тъкани, ставите, бъбреците и кръвоносните съдове.

Някои експерти и изследователи смятат, че активната консумация на високи дози витамин D3 (препоръчвани от лекарите по време на пандемията) от хора с ниски нива на витамин K2 води след време до хиперкалциемия – твърде високи нива на калций в кръвта, а след това и до съдови калцификация и появата на сърдечно-съдови заболявания. Допълнителният прием на витамин К спасява положението и предотвратява този процес.

Доставено до местоназначението

Витамин К не е едно вещество, а цяла група от структурно подобни молекули с различна биологична активност. Най-ефективен е т. нар. менахинон – витамин К2. Съществува в две форми. Най-активната и най-бионалична е MK7.

Благодарение на помощта на витамин К2, витамин D3 доставя калция по предназначение.

Витамин К2 се образува в червата от храната. Има го в някои бобови растения – люцерна и соя, както и в някои животински продукти. Най-много витамин К2 се съдържа в соевите зърна Нато. Това са японско ястие от соеви зърна, които ферментират на топло в оризова слама. Доволно количество витамин К2 има и в гъшия дроб и сирената Гауда и Бри. Възрастните се нуждаят от около 120 микрограма витамин К2. Но при много хора процесът на неговия синтез в червата е нарушен поради недохранване, злоупотреба с алкохол, антибиотици, сулфонамиди и разредители на кръвта.

Следователно те трябва да приемат витамин K заедно с витамин D

Клиничните проучвания показват, че комбинирането на D3 и K2 е много по-ефективно за предотвратяване загубата на костна маса, отколкото приемането на тези два витамина поотделно. И което е по-важно, една такава комбинация е много по-безопасна за сърцето и кръвоносните съдове. Помага за предпазване на бъбреците и кръвоносните съдове от калцификация и предотвратява загубата на костна маса.

Желана синергия

Поддържането на здравето с добавки с витамин D3 и K2 понякога е много по-лесно и по-евтино от лечението на сериозни болести и наранявания като различни фрактури на бедрото. Витамините D3 и K2 в такива препарати се събират като парчета от пъзел в една картина на синергичен ефект.

Когато избирате хранителни добавки, обърнете внимание на тези, които са представени в течна или така наречената мицелизирана форма. Подобно на витамин D3, витамин K2 (MK7) е мастноразтворим, така че е по-добре да се приема в маслен разтвор, както повелява самата природа. Усвоява се много по-добре, отколкото под формата на капсули или таблетки. Такива лекарства могат да се приемат от всички членове на семейството. Няколко капки в чая, сока, млякото или просто на върха на езика и тялото получава мощна подкрепа!

Между другото, комбинацията от витамини D3 и K2 също предпазва жените от преждевременно образуване на бръчки и птоза, и то много по-ефективно от скъпата козметика!

Как витамини D3 И K2 работят заедно

Много повече от три са ползите от комбинацията на витамините D3 и K2. Но, начина на действие, изброен в трите точки по-долу, е доказан от поне няколко научни изследвания.

Заради това бяха създадени нови мултивитаминни хранителни добавки, които биха могли да отключат уникални ползи за здравето за борба със стареенето отвътре навън.

1. Здраве за костите

Половината от възрастните над 50 години имат ниска костна маса. Здравето на костите се превръща в истинска грижа, когато остаряваме. За щастие, комбинацията от витамин D3 и K2 изглежда подобрява здравето на костите.

Революционен преглед от 2017 г. събра над 80 проучвания, които показват, че витамин D3 и K2 заедно може да са добри, когато става въпрос за доброто състояние на костите.

Това вероятно е така, защото витамин D вкарва калция в кръвта, след което витамин К казва на калция къде е най-необходим.

Новите изследвания разкриват, че витамин К може ефективно да предотврати остеопорозата, но само когато е в комбинация с витамин D.

Приема на витамин D3 и K2 заедно всъщност насърчава костния растеж. През 2019 г. изследователите наблюдават , че витамин D3 и K2 работят в тандем, за да образуват нови остеобласти , клетките, които секретират остеокалцин , който е биомаркер за нов костен растеж.

2. Сърдечно-съдово здраве

Един на всеки четири смъртни случая се дължи на сърдечно заболяване. За наш късмет изглежда, че витамин D3 и K2 работят заедно, за да подобрят сърдечно-съдовото здраве.

Витамин D гарантира, че имате необходимото количество калций в кръвоносните съдове. Твърде много витамин D (или недостатъчно витамин K) означава, че нивата на калций в кръвта ще се повишат.

Повишените нива на калций в кръвта могат да навредят на сърцето като предизвикат:

• Припадък или умора;
• Сърцебиене;
• Неправилен сърдечен ритъм;
• Високо кръвно налягане;
• Инфаркт или инсулт.

Достатъчните нива на витамин К в кръвта обаче балансират високите нива на витамин D. Витамин K2 „казва“ на целия този прием на калций къде трябва да отиде и нивата на калций в кръвта се нормализират.

Тези два витамина също така работят в унисон за намаляване на възпалението. Възпалението може да доведе не само до остеопороза, но и до сърдечно-съдови заболявания. Намаляването на възпалението е полезно за имунната функция и здравето на сърцето.

Витамин D3 и K2 работят заедно по уникален начин за омекотяване на артериите и предотвратяване на сърдечно-съдовите заболявания.

3. Борят се с диабета

Един на всеки шест човека в света се бори с диабет. Но има някои нови начини за облекчаване на ефектите от това тежко хронично заболяване.

Приемането на витамин D3 и K2 заедно намалява инсулиновата резистентност.

Инсулинът е хормон, който играе роля в кръвната захар и натрупването на мазнини, но ние се интересуваме само от неговия ефект върху кръвната захар днес.

Инсулинът казва на клетките да вземат захар (глюкоза) от кръвта и да я използват за енергия. Въпреки това, хората с диабет тип 2 са развили инсулинова резистентност.

Какво представлява инсулиновата резистентност? Това е, когато тялото не реагира на инсулина, който кара на клетките да използват захарта като енергия. Тази инсулинова резистентност може да бъде облекчена от комбинирания прием на витамин D3 и K2.

Както витамин D3 , така и витамин K2 могат да подобрят инсулиновия отговор. Това може да е разликата между здравословния живот и живота в болничното легло.

Ако диабетът не се лекува, това може да доведе до:

• Заболяване на бъбреците;
• Проблеми със сърдечно-съдовата система;
• Проблеми с кръвоносната система;
• Увреждане на нервите;
• Ампутация;
• Кома.

Добавянето на витамин D3 и K2 е един от начините за подобряване на качеството на живот. Но не забравяйте да се консултирате с лекар какво още трябва да се направи, за да се предпазите от диабет, остеопороза и сърдечно-съдови заболявания.

Източници: www.mayoclinic.org, drlaraweightloss.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Спасителна комбинация: витамини D3 и K2 – против диабет, за здрави кости и сърце

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *