ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

„Добър” ли е доброкачественият тумор?

  • Доброка­чественият „роднина“ на рака не е тол­кова коварен, защото него­вите клетки запазват ня­кои от първо­началните си свойства.

Така например доброкачественият тумор се открива случай­но при профилактичен преглед. Медиците посочват няколко вида доброкачествени тумори: фибром – образуван от съединителната тъкан; папилом – от епителната, тератом – от ембрионалната, и т.н. Тези новообразувания, както и ра­ковите, възникват като следствие от патологични процеси в организма, когато един друг процес – този на делене на клетките, излиза извън контрол. При раковите заболявания клетките изцяло изгубват изходни­те си свойства. Злокачественият тумор агресивно прораства в окол­ните тъкани и се разнася по органи­зма с помощта на видоизменените клетки – ето така се предизвиква образуването на метастазите.

Доброкачественият „роднина“ на рака не е така коварен. Неговите клетки запазват някои от първона­чалните си свойства и „не посягат“ към съседните тъкани, само ги притискат. Туморът нараства много бавно, има ясно очертани граници и по принцип успешно се отстранява и изрязва. „Любимите места за заселване“ на доброкачестве­ните тумори А млечните жлези, яйчниците, стените на матката и кожата.

ВСЯКО ДОБРОКАЧЕСТВЕНО ИЗМЕНЕНИЕ СЕ ЛЕКУВА

Причината за този вид пато­логия се крие в нарушаване ме­ханизмите на контрол на делене, нарастването и „разпределението, т.е. специализацията“ на клетките. Тласък за това дават следните фактори: наследствеността на фона на отслабнал имунитет, процесите на стареене, а също и някои ин­фекции.

Всеки вид доброкачествено изменение може да се смята за предраково състояние на тъканта, което веднага изключва дилемата „да се лекува или да не се лекува“.

Разбира се, че трябва да се лекува. Болката може да „издаде“ наличи­ето на тумор, но в повечето случаи този ,»таен враг“ се спотайва и може да бъде видян само при ултразву­ково изследване или с помощта на рентген. Такава диагностика дава известно разбиране за това дали новообразуванието е „добро“ или „зло“. По своя състав доброкачест­веният тумор се различава много слабо от тъканта, от която е „израс­нал“, а злокачественият изглежда по съвсем различен начин. Но за поставяне на точната диагноза един външен преглед не е достатъчен. За да се прецени рискът от развитие на раково заболяване и да се изясни доколко новообразуванието е опас­но за здравето, е нужна диагностика на клетъчно ниво.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *