Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

25 мита за рака на гърдата

Мит: Само жените с фамилна анамнеза за рак на гърдата са изложени на риск.
Истината: Около 70% от жените, диагностицирани с рак на гърдата не са в тази рисковата група на болестта. Но рискове при семейна история на болестта са следните: Ако роднина от първа степен (родител, брат или сестра или дете) е имал или има рак на гърдата, вашият риск от развитие на болестта, приблизително се удвоява. Ако имате двама родственици от първа степен имат болестта, това увеличава риска още повече.

Мит: Носенето на сутиен увеличава риска за рак на гърдата
Истината: Твърди се, че сутиените притискат лимфната система на гърдата, причинявайки натрупване на токсини и причинят рак на гърдата. Но това е напълно развенчан мит и недоказуем научно. Единодушно е мнението, че нито един тип сутиен, който носите, нито стегнатостта на бельото ви или други дрехи има някаква връзка с риска от рак на гърдата.

Мит: Повечето бучки на гърдата са канцерогенни.
Истината: Около 80% от бучките в гърдите на жените са причинени от неракови (доброкачествени) промени, кисти или други състояния. Докторите насърчават жените да докладват за всички промени, тъй като улавянето на рака на гърдата по-рано е толкова полезно. Вашият лекар може да препоръча мамография, ултразвук или биопсия за да определи дали бучката е ракова.

Мит: Излагането на тумора на въздух по време на операция причинява разпространението на рака.
Истината:  Хирургичната намеса не причинява рак на гърдата и не допринася за разпространението, твърдят учените на база на досегашните изследвания.
Вашият лекар може да разберете по време на операцията, че ракът се е разпространил повече от смятаното до този момент. Някои проучвания при животни са показали, че премахването на първичния тумор понякога дава възможност на метастатичния рак да расте, но само временно и това не е доказано при хората.

Мит: Гръдните импланти, може да повиши риска от рак.
Истината: Според проучванията жените с импланти на са в по-голям риск от рак на гърдата. Стандартни мамографии не винаги работят при тези жени, така че понякога са необходими допълнителни ренгенови снимки за по-пълно изследване на тъканта на гърдата.

Мит: Всички жени имат 1:8 шанс за получаване на рак на гърдата.
Истината:  Вашият риск се увеличава с напредване на възрастта. Вероятността една жена да бъде диагностицирана с рак на гърдата е около 1 към 233, когато тя е в нейната 30 години и се издига до 1 към 8 докато тя достигне 85.

Мит: Използването на антиперспиранти увеличава риска от рак на гърдата.
Истината: Американската ракова асоциация разби на пух и прах този слух, но признава, че са необходими повече изследвания. Едно малко проучване беше затруднено по следите на парабени в малка извадка от туморна рак на гърдата.
Парабените, които се използват като консерванти в някои средства против изпотяване, имат слаби естроген-подобни свойства, но въпросното проучване не е причинно-следствена връзка между парабените и рак на гърдата, нито пък окончателно идентифицира източника на парабените, открити в тумора.

Мит: Жените с малки гърди имат по-малък шанс от рак на гърдата.
Истината: Няма никаква връзка между размера на гърдите и риска от рак на гърдата. Много големите гърди може да бъде по-трудни за изследване в сравнение с малките гърди, дори мамографиите и ядрено-магнитните резонанси се провеждат по-трудно. Но всички жени, независимо от размера на гърдите, трябва да се ангажират с рутинни прегледи.

Мит: Ракът на гърдата винаги идва под формата на бучка.
Истината:  Бучката може да индикира рак на гърдата (или един от многото доброкачествени състояния на гърдата), но жените също трябва да бъдат нащрек за други видове промени, които могат да бъдат признаци на рак. Те включват подуване, дразнене или набръчкване на кожата, болка в зърната, прибиране на зърното (завъртане навътре), зачервяване, лишеи, удебеляване на зърното или кожата на гърдите, отделяне на секрет от зърното различен от кърмата.
Рака на гърдата може да се разпространява и в лимфните възли под мишниците и причиняват подуване там преди тумор в гърдата да е достатъчно голям за да се усети. От друга страна, мамографията може да открие рак на гърдата, който все още няма външни симптоми.

Мит: Не можете да се разболеят от рак на гърдата след мастектомия.
Истината: Някои жени получават рак на гърдата дори и след мастектомия, понякога на мястото на белега, или първоначалния рак може да се е разпространил. Жени с висок риск от рак на гърдата, които са отстранили гърдите си като профилактична или превантивна мярка, все още имат шанс, макар и малък, да получат рак на гърдата. След профилактична мастектомия риска за развитие на рак на гърдата на жената се намалява със средно 90%.

Мит: Фамилната анамнеза по бащина линия за рак на гърдата не повлиява на риска, така както по майчина линия.
Истината: Фамилната анамнеза по бащина линия за рак на гърдата е също толкова важна, колкото и майчината. Но за да разберете риска, произтичащ от страна на баща ви трябва да се гледат предимно жените, въпреки че мъжете също получават рак на гърдата, жените са по-уязвими към него. Свързаните ракови заболявания при мъжете (като например рак на простатата или рак на дебелото черво) от всяка страна също са важен фактор, когато правите пълно семейно дърво за оценка на риска.

Мит: Ако сте изложени на риск от рак на гърдата, ви остава само да внимавате със знаците.
Истината: Има много неща, които жените могат да направят, за да намалят риска, включително загуба на тегло, ако те са с наднормено такова, редовни физически упражнения, намаляване или елиминиране на консумацията на алкохол, задължителни самостоятелни прегледи на собствените си гърди и редовни изследвания и мамографии. Отказването от цигарите също няма да навреди.
Някои жени с висок риск също могат да изберете да имат профилактична мастектомия, за да се намали техния риск с около 90%. Те могат да вземат други превантивни мерки, както с редовни изследвания, проучване на химиопревенция като Тамоксифен, така и участие в клинични изпитвания.

Продължение…

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От 2 до “25 мита за рака на гърдата

  1. Pingback: Как влияе виното на здравето ни? | Лекува нет

  2. Pingback: „Добър” ли е доброкачественият тумор? | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *