Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

25 мита за рака на гърдата – част 2

Част 1

Мит: Кофеинът причинява рак на гърдата.
Истината: Не е открита връзка между пиенето на кофеин и рака на гърдата, а в действителност, някои изследвания показват, че кофеинът може да намали риска. Все още е неубедителна и теорията че болезнеността на гърдите може да бъде свързана с кофеина.

Мит: Жените с бучки в гърдите (известни също като фиброкистозни промени на гърдата), имат повишен риск от развитие на рак на гърдата.
Истината: В миналото са вярвали, че жените с бучки, плътни или фиброкистозни гърди са изложени на по-висок риск от рак на гърдата, но все пак изглежда, че няма такава връзка. Въпреки това, когато имате бучки на гърдите, може да бъде по-сложни за диференциране на нормалната тъкан от раковите тъкани, така че могат да се появят фалшиви аларми. Жените с фиброцистозни гърди често комбинират мамографиите си с ултразвук.

Мит: Ежегодните мамографии ви излагат на толкова радиация, че това увеличават риска от рак.
Истината:
Макар да е вярно, че се ползва радиация при мамографията, количеството е толкова малко, че всички свързани рискове са незначителни в сравнение с огромните превантивни от теста. Мамографиите могат да открият бучки преди вие да можете да ги усетите или забележите по друг начин и колкото по-рано бучките са хванат, толкова по-добър е шанса за оцеляване. Асоциациите за борба с рака препоръчват на жените над 40 да си правят профилактични мамографии на всеки 1-2 години.

Мит: Биопсията може да раздразни раковите клетки и да ги накара да се разпространят в други части на тялото.
Истината: Няма убедителни доказателства за това твърдение. Въпреки някои предишни опасения, проучване от 2004 г. установи, че не се увеличава разпространението на раковите заболявания сред пациенти, подложени на биопсии, в сравнение с тези, които не са имали процедурата.

Мит: След сърдечно-съдови заболявания, ракът на гърдата е водеща причина за смъртност при жените.
Истината: Ракът на гърдата убива около много жени всеки ден, но инсултът, рака на белия дроб, както и хроничните респираторни заболявания са отговорен за повече смъртни случаи годишно.

Мит: Ако мамографията ви е отрицателна, няма за какво друго да се притеснявате.
Истината:
Независимо от важността им за профилактиката и диагностика на рака на гърдата, мамографиите не могат да открият около 10% до 20% от случаите на рак на гърдата. Ето защо клиничните изследвания на гърдата и до известна степен самостоятелните прегледи са от решаващо значение при процеса на профилактика.

Мит: Пресата за коса води до рак на гърдата при афро-американски жени.
Истината: Голяма проучване финансирано от Американския национален онкологичен институт няма увеличение на риска от рак на гърдата, поради използването на преса за коса. Участниците в изследването са били афро-американски жени, които са използвали уред за изправяне на коса седем или повече пъти в годината в продължение на 20 години или повече.

Мит: Отстраняването на цялата гърда дава по-добър шанс за оцеляване отколкото при лъмпектомия и лъчева терапия.
Истината:  Процента на оцеляване са приблизително едни и същи за жените, които се подлагат на мастектомия и за жени, които избират да запазят гърдата си и премахват само част от нея и след операцията се подлагат на лъчетерапията. Все пак, има някои случаи, когато лъмпектомията и радиационото лечение не са подходящ вариант за лечение. Такива са Интрадукталния карцином, наличието на генни мутации за рак на гърдата или особено големи тумори.

Мит: Жени с наднормено тегло имат същия риск за рак на гърдата като при всички други жени.
Истината:
Да бъдеш с наднормено тегло или със затлъстяване увеличава риска за развитие на рак на гърдата, особено след менопауза и/или сте натрупали тегло по-късно в живота.

Мит: Леченията за фертилност увеличават риска от рак на гърдата.
Истината: Като се има предвид връзката на естрогена с рака на гърдата, лечението на плодовитостта попада под подозрение. Но няколко проучвания са установили, че бъдещите майки нямат по-висок риск от рак на гърдата, но все още няма големи, дългосрочни, рандомизирани проучвания, които да премахнат тази загриженост изцяло. Все още има нужда от повече изследвания, за да се намери еднозначен отговор.

Мит: Животът в близост до електропроводи могат да причинят рак на гърдата.
Истината:  Изследване от 2003 г., насочено именно към обяснение на това, което изглежда да бъде причина за по-висока честота на рак на гърдата, направено в някои окръзи на Лонг Айлънд, Ню Йорк, не откри връзка между болестта и електромагнитни полета, излъчвани от електропроводите. Едно по-ранно проучване, проведено в района на Сиатъл също стига до такова заключение. Изследванията в областта на потенциални рискови фактори от околната среда има все още в ход.

Мит: Наличието на аборт повишава риска от рак на гърдата.
Истината: Тъй като аборта се смята за прекъсване на цикъла на хормоните по време на бременност, а рака на гърдата е свързан с хормоналните нива, многобройни проучвания са изследвали причинно-следствената връзка, но не така и не намират убедителни доказателства в нито едно от двете твърдения.

Мит: Ракът на гърдата е предотвратим.
Истината:
Уви, не. Въпреки че е възможно да се идентифицират рисковите фактори (като фамилна анамнеза и наследствени генни мутации) и съответно да бъдат направи промени в начина на живот, които могат да смалят значително риска (намаляване или премахване на консумацията на алкохол, загуба на тегло, редовни физически упражнения, отказване от цигарите и редовна профилактика).  Около 70 % от жените, диагностицирани с рак на гърдата не попадат в рисковите групи, което означава, че болестта се среща до голяма степен случайно и според все още необясними фактори.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *