Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо вулвите имат различен вкус и вид?

Срамните ми устни големи ли са или малки? Как трябва да изглежда клиторът?

Всеки с вагина е имал подобни мисли в един или друг момент. Днес свеждаме поглед, за да разберем какво става там долу. Как изглежда нормалната вагина? Повярвайте, няма „правилен“ отговор.

Да, основната грижа за външния вид на перинеума се оказа размерът и формата на срамните устни. За много от от дамите изглежда, че все нещо не е наред с тях. Поради стигмата около темата, голям брой жени изпитват подобни преживявания и не винаги знаят какво да смятат за „нормално“.

Често виждаме ръцете на други хора. През топлия сезон виждаме и краката, редовно срещаме различни носове и шии. Ние знаем, че тези части на тялото се предлагат в различни форми и цветове, с индивидуални неравности и характеристики. Приемаме тяхното разнообразие за даденост. Но ние гледаме гениталиите на други хора много по-рядко. Популярната култура често ни предлага редактирани изображения, което донякъде е нормално. Дори ръководствата по анатомията на вулвата не са много реалистични. Не е изненадващо, че има много митове за това как „трябва“ да изглежда вулвата, че жените могат да се смутят от естествения вид и миризмата на гениталиите си, и че дори тийнейджърите започват да мечтаят за лабиопластика – операция за промяна на срамните устни.

Погледнете вулвата

Порното, фотошопнатите изображения и социалните стереотипи изкривяват възприятието ни за това какво е „нормална“ вулва. Важно е да разберете, че идеална вулва няма – тя е различна при различните жени и това е абсолютно нормално.

Но, преди да се зачудим нормална ли е или не, ще е добре да изясним
какво е вулва. Хората често се объркват в терминологията – например казват „вагина“, въпреки че всъщност означават „вулва“. Важно е да сте наясно с разликата още в самото начало.

Вулвата наистина най-често се различава по цвят от другите части на тялото: тя може да бъде бордо, кафява или почти черна (дори ако иначе имате светла кожа) или пък много бледа. Вулвата може да има неравномерна пигментация, като витилиго, а големите устни да имат бенки. Малките устни рядко са симетрични, докато краищата им могат да бъдат равни или да са вълнообразни и набръчкани.

„Качулката“ на клитора също се „предлага“ в различни цветове, размери и форми

Когато са възбудени, органите на вулвата често променят цвета си и се увеличават. И накрая, външният вид на вулвата може да се промени с възрастта и ако са налице хормонални промени, като например по време на пубертета, бременност или менопауза.

Най-голямото досега проучване за размера на женските гениталии е проведено през 2015-2016 г. в швейцарската кантонална болница в Люцерн. Учените измерват гениталиите на 657 жени на възраст от 15 до 84 години, за да разберат как изглежда „нормалната“ вулва – и заключиха, че вариацията в размера е огромна. Например, дължината на малките срамни устни варира от 0,5 до 10 сантиметра, ширината – от 0,1 до 6,1 сантиметра. Дължината на големите срамни устни варира от 1,2 до 8 сантиметра, дължината на главата на клитора – от 0,05 до 3,4 сантиметра. Въпреки това е твърде рано да вземете линийката: учените отбелязват, че извадката е малка, състои се само от бели жени и включва много малко възрастни хора. Поради това специалистите заключват, че са необходими допълнителни изследвания.

Вземете огледало

Днес лекарите препоръчват редовно да преглеждате вулвата си с огледало. Те са на мнение, че трябва да превърнете разглеждането в навик, като например самоизследването на гърдите. Това ще позволи не само да забележите промените във времето, които могат да бъдат признаци на заболявания, но и да разберете по-добре структурата на вашето тяло.

За да извършите самоизследване, трябва да се въоръжите с огледало, за предпочитане с увеличение, да седнете и да го поставите срещу перинеума, така че да може да се види вулвата (или да помолите любимия човек да държи огледалото). При прегледа трябва да обърнете специално внимание на бенки, зачервявания, обриви и ранички. Ако забележите промени, които не са характерни за вас, трябва да се консултирате с лекар.

Въпреки че самоизследването е здравословна практика, дори това взаимодействие с гениталиите може да се възприеме като срамно в нашата култура

Джема Шарп, психоложка

В лекцията, която изнесе пред TED Talk „Говорете за вулвата, а не за вагината“, психоложката и изследователка Джема Шарп приканва публиката да повтори думата „вулва“ на глас няколко пъти, за да спре да се смущава от тази дума.

„Когато човек има затруднено говорене за нещо, психолозите препоръчват той да се обърне към този обект, за да свикне постепенно с него. Работи и друг положителен ефект от самоизследването: колкото по-често гледате гениталиите си, толкова по-познати ви стават те.

Вкусете вулвата

Аджарски хачапури

Като всяка част от нашето тяло, вулвата има мирис и вкус и за мнозина те стават повод за безпокойство. Интересното е, че вкусът на гениталиите на другите хора е познат на много от нас заради оралния секс, но идеята да опитаме що за вкус има това нещо между краката ни може да изглежда леко неочаквана.

Познавайки вкуса на вашата вулва и „тестването“ му от време на време може да бъде полезно дори в най-обикновения смисъл на грижата за здравето. Ще разберете какъв е нейният вкус „обикновено“ и ще сте в състояние да забележите промени навреме, които може да са признаци на заболяване и причина да посетите лекар. Освен това някои намират „вкусването“ на вулвата за просто любопитно, докато други казват, че тази практика помага да се установи контакт с тялото.

Лактобацилите са отговорни и за възможната нотка на хляб („кроасан със сирене бри“, „аджарски хачапури“), както и за вкуса „като на желязо“, който се усеща в някои вулви. В същото време последното може да е признак за приближаване на менструацията.

И накрая, ако тестовете и изследванията ви са наред, не би трябвало да се тревожите за „твърде кисела“ на вкус вулва („много по-кисела от тази на приятелката ми“, „стриди с лимонов сок“, „като помело“). Единственото нещо е, че заради по-киселите секрети кожата на лицето може да изтръпва по време на кунилингус. Но, за такива случаи са измислени латексови салфетки.

Вкусът и миризмата на секретите може леко да се променят

Това зависи от деня на цикъла, при приемане на хормонални и други лекарства и заради възрастта. Синтетичното бельо също може да повлияе: лекарите препоръчват по-често да избирате бикини от естествени материали.

В интернет може да намерите статии като „8 храни, които ще подсладят вкуса на вашата вагина“ – често в такива списъци попадат ананаси, цитруси и други плодове.

Няма убедителни доказателства за ефективността на подобни съвети

Припомняме също, че честото миене с различни интимни гелове не е начин чрез който да подобрите вкусовите характеристики на гениталиите, както и начина по който изглежда или мирише вашата вулва. Тази процедура създава риск от нарушена вагинална микрофлора. За да поддържате хигиена, просто измийте вулвата с топла вода, а ако решите да използвате меки препарати, ги нанасяйте само отвън.

Източници: www.naturalcycles.com, sense.info, www.verywellhealth.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *