Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои са рисковите групи при астма?

Екзогенната астма има алергич­на природа и обикновено възниква в детството. Както споменахме, тя се характеризира с наследствена предразположеност. А ендогенната също има отношение към алергиите, но обикновено се развива при възраст­ните хора. Само 10 на сто от болните деца страдат от тази форма на брон­хиалната астма. Астмата е такова заболяване, за което си има редица причини. Наред с наследствените фак­тори за развитие на заболяването допринасят и условията от околна­та среда. Сложно е да се определят точно всички фактори, но е известно, че определена роля играят следните: домашни животни в семейството, къ­дето се отглежда дете; инфекциозни заболявания в дихателните пътища в ранна възраст.

Освен това вероятността от заболяване от астма се увеличава и от т.нар. спомагателни фактори. Към тях спада замърсеният с химични вещества и тютюнев дим въздух. Тъй като в развитието на заболяването участват различни фактори, трудно е точно да се предскаже кой член от семейството ще развие астма.

Тя може да възникне под въздейст­вието на една причина, например алер­гия към животните. Но пристъпите може да се провокират от най-раз­лични фактори – например физическо натоварване, промяна на климата или емоционален стрес. Сами по себе си тези фактори не предизвикват заболяване от астма, а само провокиран пристъпите. Освен това дихателни­те пътища на всички астматици са свръхчувствителни и реагират на редица дразнители, които не влияят на здравите хора.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *