Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо инсултът повтаря?

Защо инсултът се случва повторно? Този въпрос тревожи не само онези, които е ударил веднъж, и техните роднини, но и лекарите

инсултът

В крайна сметка те правят всичко възможно, за да се предотврати появата на втори инсулт, но той все пак се връща. Понякога повече от веднъж.

Част от причината за това е, че инсултът има много лица. Според възприетата класификация има поне пет вида инсулт.

Вадим Грачев

Вадим Грачев, кандидат на медицинските науки, доцент в катедрата по факултетна терапия, ендокринология, алергология и имунология, казва че мозъчният удар се случва поради атеросклеротична лезия на големи артерии, заболяване на малките артерии или лакунарен инсулт. Медицината познава още и кардиоемболичен инсулт, който се развива на фона на предсърдно мъждене. Има и инсулти, свързани с редки причини – например с тромбофилия, с тумори и т. нар. криптогенни инсулти, когато причината е неизяснена.

Във всеки случай трябва да се търси алгоритъм на лечение, да се използват различни лекарства

На първо място, това са антикоагуланти, антитромбоцитни лекарства и липидо-понижаваща терапия, чиято цел е да намалят концентрацията на липопротеините с ниска плътност в кръвта. Те участват най-активно в образуването на атеросклеротични плаки. Тези плаки са спусък не само за повечето сърдечно-съдови заболявания, но и за инсулти с увреждане на големите артерии, – каза Вадим Грачев.

Олга Смоленская, професор и доктор на медицинските науки, добави:

„ Липидемичната терапия със статини е необходима, тъй като тези лекарства, в допълнение към директното хиполипидемично действие, перфектно нормализират ендотелната функция. Тази функция е много важна при инсулт, лакунарен инфаркт и заболяване на малките артерии. Когато ендотелните функции* се нормализират, рискът от вазоспазъм намалява. Този ефект зависи от дозата и трябва да се помни, че има максимална доза статини, но има и максимално поносима доза. Не е много правилно пациентите да бъдат само на максимални дози статини за дълго време, защото те могат да причинят странични ефекти. *(Бележка на редактора: Ендотелът е единичен слой от клетки, покриващ вътрешната повърхност на кръвоносните съдове. Ендотелните клетки изпълняват много функции на съдовата система, включително вазоконстрикция и вазодилатация.)

Олга Смоленская

Олга Смоленская също така припомни значението на корекцията на диабета, за да се предотврати развитието на атеросклероза и повтарящи се инсулти.

„При диабет винаги всичко е болно: сърцето е болно, бъбреците са болни и краката са болни. Лечението на диабетиците е трудно. Диабетът се счита за еквивалент на коронарна болест на сърцето. Ако към такъв пациент се подходи от гледната точка на кардиолог, тогава лечението на атеросклерозата при захарен диабет тип 2 е задължително. Използват се статини, необходима е и корекция на въглехидратния метаболизъм.

През последните години се появиха антидиабетни лекарства, които имат положителен ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система

На фона на лечението с тези препарати се намалява сърдечно-съдовата смъртност. Това има благоприятен ефект върху пациенти със захарен диабет и съпътстваща сърдечно-съдова патология. Те намаляват и инсулиновата резистентност“, подчерта професорката.

Вадим Гусев, кандидат на медицинските науки, доцент в катедрата по нервни болести, неврохирургия и медицинска генетика, подчерта, че невролозите обръщат специално внимание на вторичната профилактика на инсултa.

Вадим Гусев

„Обикновено не се занимаваме с първична профилактика, при нас не идват пациенти с бъдещ инсулт, които да питат: Кажете ми, ще ме удари ли инсулта след година-две? Какво да направя? Това не се случва. Всички наши пациенти с инсулт са изложени на много висок риск от сърдечно-съдови заболявания. Използването на липидопонижаваща терапия с други лекарства (фибрати, никотинова киселина и антиоксиданти) за профилактика на инсулт не е доказано. Не трябва да се препоръчва задължителна агресивна политика за понижаване на холестерола, въпреки че така или иначе я предписваме на абсолютно всички. Списъкът на лекарствата за понижаване на липидите е достатъчно разширен, тъй като при много висок риск от сърдечно-съдови катастрофи трябва на всяка цена да достигнем целевите стойности за съдържанието на липопротеиновия холестерол с ниска плътност.

Експертите отбелязват, че във всички препоръки за предотвратяване на инсулт, включително вторичен, има корекция на начина на живот

„Казваме на пациента, че трябва да се храни правилно, да се движи повече. Той се съгласява, но отказва да спре цигарите. Тютюнопушенето е най-сериозният рисков фактор след една определена възраст. Рискът от инсулт се увеличава повече от 7 пъти при хората, които пушат.

Най-неприятното нещо в тютюневия дим е катранът

Той има както канцерогенен, така и провъзпалителен ефект, който нарушава ендотелната функция. Това ускорява развитието на атеросклерозата и всички свързани с нея проблеми. Използвайки теста на Фагерстрьом за определяне на пристрастяването към никотина, може да се разбере дали човек има шанс да се откаже от пушенето сам. Ако не, можете да използвате никотиново-заместителна терапия, психотерапия или продукти с намален риск. Ясно е, че правилната позиция е пълното спиране на тютюнопушенето, но ако човек изобщо не може да се откаже от него, той може да използва продукти с намален риск.

Има дискусия относно електронните цигари от дълго време

Мненията са двусмислени, но е ясно, че концентрацията на катран и продукти от горенето, в този случай е по-малка от тази, която е факт при пушене на обикновени цигари. Лекарите могат дълго време да настояват човек да спре да пуши, и въпреки това той да не спре.

Затова да повторим още веднъж – може да намалите риска като използвате алтернативни методи за доставяне на никотин. Има проучвания, които потвърждават, че при хората, използващи електронни цигари, риска от инсулт не се увеличава“, каза Вадим Грачев.

Той също така добави: „Американският колеж по кардиология в момента препоръчва да се обсъди използването на продукт с намалена вреда, ако човекът не е готов да се откаже точно сега. В този случай е важно да се каже на пациента, че е абсолютно невъзможно да се комбинират електронни и обикновени цигари, няма да има смисъл – дори ще бъде по-лошо.

На 7 юли 2020 г. Агенцията за контрол на храните и лекарствата на САЩ определи, че електронната система за нагряване на тютюн отговаря на критериите за продукти с намалена вреда. Да се използва или да не се използва е лична позиция на всеки човек, както и на всеки лекар, когато говорим за препоръка. Но ако човек не се откаже напълно от пушенето, тогава е по-добре да премине към нещо по-малко вредно.

В същото време не трябва да се спират опитите за стимулиране на пациента да спре напълно пушенето

Лекарите също така казаха, че голям брой проучвания показват, че когнитивните подобрения не настъпват при употребата на кофеин и витамини от група В. В същото време е отбелязано, че никотинът подобрява когнитивните функции.

„Никотинът, от гледна точка на невролога и ноотропната терапия, е такъв когнитивен подобрител, който работи както при пациенти с намалени когнитивни функции в резултат на заболяване, каквото е инсултът, така и при здрави хора. Никотинът като ноотропно средство работи добре. Но не е задължително да е никотин, получен в резултат на тютюнопушене“, казва Вадим Гусев.

Професор Олга Смоленская допълни, че освен че подобрява когнитивните функции, никотинът е стимулант за производството на глюкокортикостероиди

„Защо заклетите пушачи тичат да пушат рано сутрин преди закуска? Тъй като им липсва жизненост, защото всяка цигара е освобождаване на глюкокортикостероиди, мигновена доставка на бодрост и енергия. Това също трябва да се има предвид. И вторият момент е качеството на живот. При използване на алтернативни системи за доставяне на никотин качеството на живот се поддържа на много по-прилично ниво. Използването на електронни цигари е по-евтино. Средствата, които се спестяват, няма как да не окажат отражение именно на качеството на живот, което в различна степен рефлектира и върху здравето“, каза Олга Смоленская.

Източник: orbifond.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *