БОДИЛАКС – хранителна добавка срещу запек и излишни килограми

След изгаряне: 5 храни, които ще ви помогнат

Консумацията на определени храни може да подпомогне процеса на възстановяване след слънчево изгаряне

слънчево изгаряне
Продължителното излагане на слънце може да навреди сериозно на кожата

Ако изгаряте на плажа и искате да се оправите по-бързо, има някои храни, които могат да забързат процеса. Не само нанасянето на кремове с хидрокортизон или алое може да ви помогне.

Консумацията на хранителни продукти и напитки може да стимулира лечебния процес след изгаряне. В тази статия ще разгледаме кои са те и по какъв начин помагат на организма да се справи с дискомфортното състояние.

 

5 храни, които подпомагат възстановяването от слънчево изгаряне:

 

  1. Моркови

Морковите са една от най-полезните храни за ядене, когато сте изгорели. Това е така, защото те съдържат голямо количество бета каротин.

Бета каротинът е каротеноид, който се съдържа естествено в храните, които са оранжеви и жълти. Заедно с морковите, сладките картофи и пъпешите също съдържат този ключов каротеноид. Зеленолистните зеленчуци (като спанак) също са добри източници на каротин.

Каротеноидите се натрупват във въшния слой на кожата, за да образуват защитна бариера срещу влиянията на околната среда, включително ултравиолетовата (UV) радиация. Това предпазва от кожата от стареене и запазва еластичността и хидратацията й.

Изследванията показват, че получаването на адекватни количества бета каротин чрез хранене влияе благоприятно на кожата и стимулира по-бързото й възстановяване след увреждането, причинено от ултравиолетовите лъчи.

 

  1. Ферментирали млечни продукти

Ферментиралите млечни продукти, като киселото мляко и кефир, се правят чрез добавяне на полезни бактерии и/или мая към млякото. Резултатът е жива храна, която съдържа бактериални култури с много ползи за здравето.

Доказано е, че млякото, което е ферментирало, стимулира възстановяването на ДНК и подобрява имунитета на кожата след слънчево изгаряне. Ако във ферментиралия млечен продукт се сдържат и колагенови хидролизати, това допълнителни ще насърчи излекуването на кожата.

 

  1. Портокалов сок

Портокаловият сок може да осигури 15% от дневната препоръчителна стойност на витамин D. Напитката също така хидратира и снабдява организма с жизненоважни антиоксиданти и полифеноли.

Изследванията показват, че полифенолите могат да намалят вредите от ултравиолетовата A (UVA) и ултравиолетовата B (UVB) радиация върху кожата.

Доказано е, че витамин D бързо облекчава възпалението на кожата при слънчево изгаряне. Проучванията показват също, че консумацията на повече цитрусови плодове намаляват риска от развитие на базалноклетъчен карцином (вид рак на кожата).

 

  1. Домати

Яденето на доматено пюре е вкусен и лесен начин да поддържате кожата си здрава по всяко време, особено след слънчево изгаряне.

Доматената паста съдържа ликопен. Това е каротеноид, който осигурява защита на кожата.

Проучванията показват, че ежедневното ядене на доматено пюре намалява зачервяването, причинено от излагането на ултравиолетови лъчи. Също така има данни, които сочат, че доматите понижават риска от някои видове рак.

 

  1. Нар

Нарът е незаменим източник на полифеноли, които носят противовъзпалителни, антиоксидантни и противоракови ползи.

Плодът също така е перфектен за хора със слънчево изгаряне. Изследвания подчертават защитните ефекти на нара срещу увреждането на клетките от UVB светлина.

Наблягането на тези храни ще подпомогне заздравяването на кожата след изгаряне и ще ограничи риска от ракови заболявания, свързани с прекомерното излагане на слънце. Въпреки това, най-доброто, което може да направите, е да се предпазите и да не изгорите.

 

Основни съвети за предпазване от слънчево изгаряне:

 

  • Не излизайте, когато слънцето е най-силно
  • Стойте под чадър на плажа
  • Носете шапка, която да покрива лицето, ушите и задната част на врата
  • Използвайте широкоспектърен слънцезащитен крем с висок фактор на защита.

Източници: https://www.verywellhealth.com; https://pixabay.com/

Глобал Хелт Дерматил
ДЕРМАТИЛ – крем №1 при слънчеви изгаряния и ухапвания от насекоми

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *