Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Кои лечебни билки и подправки понижават кръвната захар?

Кръвната захар може да скочи рязко не само при диабетици, но и при хора, страдащи от пристъпи на паника, например такива, които се страхуват да летят със самолет

Има билки и подправки, които ще помогнат за нормализиране нивата на кръвната захар.

Живеем във време, в което лекарствата с рецепта стават все по-скъпи и не чак толкова ефективни. В тази връзка алтернативната медицина набира скорост . Алтернативните терапии са по-безопасни, по-достъпни за нашия джоб, за нашето тяло и разбиране.

Поддържането на нормални нива на кръвната захар е от съществено значение за тялото. Билките и подправките вършат чудесна работа за естественото понижаване нивата на захарта, което ги прави истинска благодат за диабетици и преддиабетици. Нещо повече, билките и подправките са естествени и с широк спектър на действие. С консумацията им ще получите цялостни ползи за здравето, като допълнение към балансирането на кръвната захар.

Използването на билки и подправки за диабет не е толкова лесно, колкото приемането на хапчета или използването на инсулин. Билките и подправките изискват време, търпение и познаване на болестта. Те имат различен ефект при различните хора, но компенсират това с дълготрайни и ефективни резултати. Най-важното е да не се отказвате, защото успехът няма да дойде веднага.

При лечението на диабет се използват различни билки и подправки, които пряко или косвено помагат за подобряване на благосъстоянието на пациентите.

Условно те са разделени на следните групи:

• Адаптогени, които повишават имунитета, нормализират метаболитните процеси и възстановяват хормоналните нива. Те включват женшен, елеутерокок, розов златовръх, женско биле и др.;

• Диуретици, които премахват излишната захар в урината. Такова лечение на диабет се извършва с помощта на хвощ, коприва, хвойна, градински чай, липа, риган;

• Бигуаниди. Тези растения нормализират усвояването на глюкозата, като съхраняват инсулина. Под въздействието на съставните им вещества се забавя процесът на образуване на глюкоза от невъглехидратни съединения. Билката Галега не е единствен, но е най-силен представител на тази група;

• Растения, съдържащи инсулин. Те включват корени от бял оман, глухарче, репей и ерусалимски артишок, цикория, артишок, корени от тръстика;

• Билки, съдържащи елемент като хром. Използвайки ги при лечението на диабет, е възможно да се нормализира взаимодействието на инсулина с рецепторите. Такива растения включват соя, овес, пшеничен зародиш, ерусалимски артишок;

• Билки, богати на цинк, които насърчават производството на инсулин. Това са смокиня, череша, бреза, градински чай , кайсия и др.

По-долу публикуваме подробна информация за най-ефективните лечебни растения с антидиабетни свойства, които са проучени и доказано ефективни.

Лечебни свойства на билката галега при диабет

Галега (galega officinalis ) е едно от най-успешните растения за диабет, откривани някога. Във Франция местните лечители използват галегата (френски люляк) от векове. Билката е била добре познат лек за симптомите на болестта, която днес наричаме диабет.

Galega officinalis е в основата, тя е зародиша на метформин, едно от най-често използваните лекарства за диабет тип II днес. Френският диабетолог Жан Стърн, базиран на алкалоида галегин, изолиран от растението, произвежда метформин и в началото го нарича „глюкофаг“. Освен че понижава кръвната захар, галегата повишава глюкозния толеранс, като тялото реагира много по-бързо на промените в нивата на захарта, което елиминира резките скокове. Добре е да се използва галега в началния стадий на заболяването, когато билките и диетата могат да помогнат за нормализиране нивата на кръвната захар.

Бял трън при диабет

Белият трън (лат. Sílybum marianum) е прекрасно терапевтично средство за чернодробни заболявания. Той е ефективен борец срещу инсулиновата резистентност (панкреасът е принуден да произвежда повече инсулин от необходимото) и хипергликемията, причинена от диабета.

Силимаринът, открит в семената на белия трън, проявява силни антиоксидантни свойства, които предпазват панкреаса от оксидативния стрес, който може да причини или влоши диабета. Проучванията са установили, че при диабетици от тип II, които са получавали 200 милиграма силимарин три пъти дневно, в комбинация с конвенционално лечение, е имало значително намаляване на:

• кръвната захар на гладно;
• гликирания хемоглобин;
• общия холестерол;
• холестерола с липопротеини с висока плътност;
• триглицеридите.

В допълнение, белият трън подобрява способността на черния дроб да абсорбира повече глюкоза, извличайки я от кръвния поток, което помага да се избегнат много от тежките симптоми на диабет, включително:

• увреждане на паметта;
• бавно заздравяване на рани;
• повишен риск от инфекции;
• проблеми със зрението, включително диабетна ретинопатия.

Със способността си да стимулира регулирането нивата на инсулина в кръвта, белият трън може да намали риска от наддаване на тегло, което е един от страничните ефекти на високите нива на кръвната захар.

Лечение на диабет с корен от репей

Коренът от репей (лат. Arctium ) съдържа инулин, диетични и пребиотични фибри, които подобряват храносмилането, спомагат за забавяне усвояването на захарта в кръвния поток, като по този начин намаляват нивата ѝ, което прави репея отличен избор за хора, които се опитват естествено да управляват кръвната захар без химикали.

Инулинът е особено ефективен за спиране развитието и намаляване тежестта на диабета и свързаните с него диабетни усложнения, особено диабетната ретинопатия. Двете активни съставки в корена на репея, арктин и арктиген, понижават нивата на кръвната захар след богата на въглехидрати храна. Растението съдържа мощни антиоксиданти като фенолни киселини, кверцетин и лутеолин.

Значителните нива на инулин в корена на репея понижават общия холестерол в кръвта, като по този начин защитават сърдечно-съдовата система. Веществата, които придават на корена на репея горчив вкус, стимулират производството на жлъчка, което помага на черния дроб да обработва токсините по-бързо и да ги изведе от тялото.

Как агримонията лекува диабета

Агримонията (лат. Agrimonia eupatoria) е една от най-популярните билки в средновековна Европа, която контролира диабета и възстановява чернодробната функция. Екстрактът от агримония действа, като стимулира производството на инсулин и усвояването на глюкозата. По този начин понижава нивата на кръвната захар и помага в борбата с много важен враг – оксидативния стрес, причина за сериозно увреждане на черния дроб и нервните клетки.

Оксидативният стрес създава системен възпалителен процес, който е отличителен белег на диабета и много други заболявания, като затлъстяване, омазняване на черния дроб и високо кръвно налягане. Използването на алкохолен екстракт от агримония предотвратява наддаването на тегло и натрупването на мазнини в черния дроб, а дългосрочните ефекти се приписват на неговите антиоксидантни, противовъзпалителни и възстановяващи черния дроб свойства.

Може ли берберинът да помогне за предотвратяване или лечение на диабет тип 2?

Берберинът, който традиционно се използва в китайската медицина, е доказано, че понижава нивата на кръвната захар толкова ефективно, колкото лекарствата за диабет от първа линия.

 

Какво е берберин? Берберинът е съединение, което се среща естествено в растения като европейски берберис и златен сенник, според MedlinePlus. И това не е нещо ново – проучване, публикувано през декември 2014 г. в Biochemistry and Cell Biology, отбелязва, че берберинът се използва в китайската, индийската и близкоизточната народна медицина в продължение на поне четири века.

През последните години берберинът се наложи в Съединените щати като добавка без рецепта. „Може едва сега да навлиза в така наречения масов поток от добавки, но източната медицина използва билката от хиляди години“, казва Робин Форутан, регистриран диетолог, специализирана в интегративната, функционалната медицина и холистичните лечебни модалности в Morrison Center в Ню Йорк Сити. „Изглежда така сякаш нашето изследване настига нещо, което древните лечители са знаели от дълго, дълго време.“

 

Научен преглед от катедрата по вътрешни болести в Павия, Италия, съобщава, че берберинът е най-ефективното допълнение към лекарствата за диабет (Arch Med Sci, 2014).

ГЛЮКО БАЛАНС е хранителна добавка с висока концентрация на берберин

Само две капсули дневно може да държат нивата на кръвната захар под контрол. За да е ефективна и за да действа на няколко фронта ГЛЮКО БАЛАНС е комбинирана хранителна добавка.

Това означава, че освен силата на берберина, в нея са съчетани лечебните свойства на още две естествени противодиабетни съставки – канела и сминдух.

Активното действие на ГЛЮКО БАЛАНС се поддържа още и от минерала хром пиколинат.

Хромът е минерал, който е от съществено значение за здравето на диабетиците. Той съществува в няколко форми и човешкия организъм си набавя хром по естествен път, чрез консумацията на редица храни.

Хром пиколинат е алтернативна форма на хрома, която се абсорбира по-добре и по-бързо от организма.

Хранителната добавка ГЛЮКО БАЛАНС може да поръчате ТУК

 

Берберинът действа толкова ефективно поради способността си да навлиза в кръвоносната система и оттам да прониква в клетките

Активните му съставки се свързват с молекулите на кръвта и променят основните им функции към по-добро. Същият принцип на действие важи и за лекарствата, които се изписват за прием при диабет.

Данните от много клинични проучвания потвърждават ефективността от употребата на берберин при захарен диабет тип 2. Този алкалоид действително допринася за значителното намаляване нивата на кръвната захар. Освен това, по отношение на нивото на активност, не отстъпва на класическите лекарства за понижаване на захарта.

Робин Форутан

Берберинът действа и като естествен „антибиотик“, засягайки широк спектър от болестотворни организми, включително Candida albicans.

И още: подобрява чернодробната функция и също така насърчава активната жлъчна секреция. Има положителен ефект върху функционирането на жлъчния мехур. Помага му да се отърве от застояли процеси в жлъчните пътища, по които се отделя жлъчката. Освен това допринася за бързото отстраняване на продуктите на разпад от тялото и токсините, които могат да се натрупат в черния дроб. Има и положителен ефект върху гладката мускулатура на червата, като по този начин подобрява перисталтиката.

В допълнение, това естествено средство премахва болката в коремната област, тоест спазмите. Високата антимикробна активност на берберина осигурява положителен ефект при комплексното лечение на стомашни и чревни заболявания.

Като допълнение към мощния ефект при диабет – берберинът намалява нивата на холестерола и риска от сърдечни заболявания, а също така насърчава и загубата на тегло.

Пелин за лечение на диабет

Пелинът (лат. Artemisia) е изключително горчива билка, която има антидиабетни свойства и допринася за доброто чревно здраве. Именно горчивината прави пелина толкова силен. Пелинът понижава кръвната захар като активира собствените сили на тялото.

Проучванията показват, че използването на 70% алкохолен екстракт от пелин води до значително намаляване нивата на кръвната захар от 2 до 4 часа след прием на тинктурата. Резултатите се подобряват с всяко следващо приложение.

Екстрактът от пелин действа като ензим, който превръща нишестето и простите захари в глюкоза без бърз скок, докато употребата на инсулин е необходима в по-малки дози.

Пелинът не само понижава нивата на кръвната захар, но може да гарантира и здравето на червата, черния дроб и жлъчния мехур. Знае се, че когато тези органи не успяват да работят добре, това е открит път към диабета и свързаните с него заболявания.

Използването на пелин има следните предимства:

• понижава холестерола;
• упражнява контрол върху наддаването на тегло;
• подпомага усвояването на мазнините;
• стимулира апетита;
• горчивината на пелина намалява желанието за сладко;
• предотвратява образуването на газове, което често е причинено от неефективно храносмилане.

Семена от сминдух при захарна болест

Семената на сминдуха (лат. Trigonella foenum-graecum) са с високо съдържание на разтворими фибри, които забавят храносмилането и усвояването на захарта в кръвта. По този начин помагат за поддържане на стабилни нива. Индийски учени откриха, че добавянето на 100 грама обезмаслено семе от сминдух на прах към ежедневната диета на пациенти с диабет тип 1 значително понижава кръвната захар на гладно, подобрява глюкозния толеранс и намалява холестерола и триглицеридите.

В друго проучване включването на 15 грама прах от семена от сминдух в храната, консумирана от хора с диабет тип II, доведе до намаляване на кръвната захар след хранене. Друго отделно проучване установи, че след прием на 2,5 грама сминдух два пъти дневно за три месеца значително намалява нивата на кръвната захар при хора с нетежък диабет тип II. Препоръчителната доза за прием на сминдух варира от 2,5 до 15 грама на ден. Трябва да обсъдите с вашия лекар приема на сминдух и да поискате допълнителни препоръки въз основа на вашето тегло и други фактори.

Източници: www.diabetes.co.uk, www.stamfordhealth.org, www.medicinenet.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *