Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Метформинът причинява недостиг на витамин В12!

Метформинът е едно от най-популярните лекарства в света, за което е доказано, че причинява недостиг на витамин В12. 

Недостигът на витамин В12 може да бъде особено висок сред по-възрастните хора, които взимат високи дози на метформин и/ или го използват за продължително лечение. Това може да доведе до трайно увреждане на мозъка и нервната система. Ето какво трябва да знаете, за да се избегнете дефицит на витамин B12, ако вземате метформин.

Метформинът е лекарство, което се използва за лечението на диабет тип 2.  Другите имена на лекарства с метформин включват glucophage, glucophage XR, glumetza и fortamet. Те намаляват нивата на глюкозата в кръвта по три начина:

1. Потискат производството на глюкоза от черния дроб.
2. Повишават чувствителността на черния дроб, мускулите, мазнините и клетките към инсулина, който се произвежда от тялото ви.
3. Намаляват усвояването на въглехидратите, които консумирате.

Употребата на метформин може да повлияе на усвояването на витамин B12 вероятно чрез промени в чревната мобилност, увеличаване на бактериалния свръхрастеж или промени на комплексни вътрешни фактори. Някои  проучвания са показали, че концентрациите на витамин В12 са били значително по-ниски при затлъстели хора, в сравнение с такива, които контролират теглото си.

Витамин В12 е водоразтворим витамин, който е необходим за правилното образуването на червените кръвни клетки, неврологичната функция и ДНК синтеза. Има някои доказателства, че витамин В12 може да помогне за предотвратяване на сърдечно-съдови заболявания и дори болестта на Алцхаймер. Този витамин се намира основно в животинските храни, като месо, морски дарове, яйца и млечни продукти, поради което някои вегани са изложени на риск от недостиг на B12. Има и достатъчно  хранителни източници на B12. Възрастните хора често са изложени на риск от дефицит на този витамин поради проблеми с абсорбцията на стомашно-чревния тракт.

Симптомите на недостиг на B12 включват някои видове анемия, безплодие, невропатия (увреждане на нервите), хронична умора, загуба на паметта, объркване и дори деменция.  Ако имате такива симптоми, веднага посетете вашия лекар.

Какво можете да направите?

Лицата, които приемат метформин, трябва да проверяват нивата на В12 ежегодно. Прост кръвен тест може да оцени състоянието на витамин B12.

 

 

Напуканите нокти са сигнал за липса на витамини!

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *