Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Знаете ли, че билките могат да помогнат при зъбобол и възпалени и кървящи венци

Зъбобол

–          Бял оман: една супена лъжица ситно нарязани корени на бял оман се варят 10 минути в половин литър вряла вода. С прецедената и изстинала отвара се жабури устата.

–          Мащерка: вземат се 25 г стръкове от мащерка и се запарват с половин литър вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда и се използва за жабурене на устата.

–          Брезови пъпки: взимат се 25 сушени брезови пъпки и се заливат с четвърт литра силна ракия. Оставят се да престоят 10 дни, след което се прецеждат. На болния зъб се слага памуче, напоено с настойката.

–          Пчелен клей: върху корена на болния зъб се държи парченце пчелен клей с големината на грахово зърно.

–          Малина, орех, мента: взимат се равни количества ситно нарязани листа от малина, орех и мента, слагат се в бутилка и се заливат с горещ винен оцет. Оставят се да престоят 3 дни и се прецеждат. С настойката се жабури болният зъб. Прилага се при лош дъх в устата.

–          Смрадлика, нишадър, сол: по една щипка смрадлика, нишадър и сол се варят няколко минути в една чаена чаша вода. Сместа се прецежда и с нея се жабури устата 4 или 5 пъти на ден.

Възпалени и кървящи венци

–          Дрян: прави се запарка, като пет или десет грама сухи дренки се заливат с една четвърт литър кипяща вода. След като изстине запарката се прецежда. Устата се жабури няколко пъти дневно.

–          Къпина: приготвя се запарка като десет грама листа от къпина се пускат в половин литър кипяща вода. Сместа се вари 10 или 15 минути, след което се дръпва от огъня и се оставя да изстине. Прецежда се и се използва за гаргара.

–          Бяла мура: два пъти в месеца се дъвче по един  час смола от бяла мура.

–          Зайча стъпка: приготвя се отвара, като две чаени лъжички ситно надробени корени от зайча стъпка се варят в една четвърт литра вряща вода. Отварата се прецежда и с нея се жабури устата няколко пъти дневно.

–          Тученица: цъфнала тученица се нарязва на ситно, поръсва се със зехтин и се яде като салата.

–          Лечебна динка: вземат се половин чаена лъжичка счукано коренище от лечебна динка, залива се с една и половина чаени чаши вода и се оставя да кисне 8 часа. С прецедената течност се правят гаргари няколко пъти на ден.

–          Бял равнец: вземат се 15 г ситно надробени цветове и стръкове от бял равнец и се заливат с една чаена чаша вряща вода. След като изстине, запарката се прецежда и с нея се жабури устата.

–          Дива чубрица: приготвя се отвара от дива чубрица, към която се добавя щипка стипца. Устата се жабури с тази смес.

–          Смрадлика: вземат се 100 г листа от смрадлика и се запарват с един литър вряла вода. С изстиналата запарка се правят гаргари.

–          Киселец: счукани пресни листа от киселец се слагат в устата като тампон на венците.

–          Камшик: вземат се един или два стръка камшик и се варят 15 или 20 минути в една чаена чаша вода. Отварата се прецежда и след като изстине, устата се жабури с нея 4 или 5 пъти на ден.

–          Черен оман, нар, водно пипериче, невен, лайка:  вземат се равни количества корени от черен оман, кора от нар, стръкове от водно пипериче и цветове от невен и лайка. Една супена лъжица от сместа се вари 5 минути в две чаени чаши вода, оставя се да кисне 2 часа и се прецежда. Устата се жабури с прецедената отвара 5 пъти дневно през три часа. Лечението продължава 10 дни след изчезване на възпалението.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *