Сезонът на грипа вече е тук – как да му се противодейства?

–         Лайка: две- три супени лъжици сушена лайка се пускат в 1 литър кипяща вода. Може да се добави и една чаена лъжичка сода за хляб. Болният покрива главата си с кърпа  надвесва се над съда и вдишва парата с отворена уста в продължение на 10 или 15 минути. Инхалациите с лайка се прилагат в комбинация с други билкови и медикаментозни средства за лечение на грипа.

–          Иглика: вземат се 10 г сушени листа от иглика и се заливат  една четвърт литра вряща вода. Запарката се прецежда след 15 минути. От нея се пие по една кафена чашка на ден.

–          Ракита: една чаена лъжичка ситно нарязана кора от ракита се накисва за осем часа  в половин литър студена вода. След това течността се прецежда и се изпива за един ден.

–          Горска пищялка:  една чаена лъжичка ситно нарязани корени или плодове от горска пищялка се залива с една четвърт литра студена вода. След половин час сместа се кипва за няколко минути, прецежда се и течността се изпива за един ден.

–          Лук: за предпазване при грипни епидемии се правят инхалации. Няколко пъти дневно за две или три минути се вдишват изпаренията от прясно настърган кромид лук.

–          Хрян: равни части прясно изцеден сок от хрян, мед и настъргана ябълка се разбъркват и от сместа се взема по една чаена лъжичка 3 пъти на ден по време на хранене.

–          Шипки, касис, малини, мед: вземат се по една супена лъжица шипки, касис, малини и мед и се заливат с един и половина чаени чаши вряща вода. Запарката се оставя да престои 15 минути и се прецежда. Пие се по 3 пъти на ден по половин чаена чаша преди ядене.

–          Чесън, мед: равни части счукан чесън и пчелен мед се разбъркват добре. От сместа се взима по една супена лъжица вечер преди лягане, след което се изпива една чаена чаша преварена вода.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *