ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Здравата кожа не допуска да се развие тетанус

Здравейте! През лятото, като си работех в градината на вилата, си убодох пръста на нещо, не обърнах внимание. След два дни той подпухна, зачерви се отидох при личния лекар, той ри даде направление за хирург, който постави инжекция против тета­нус. Каза ми, че може да се развие такова заболяване и че е много опасно. Моля, да разкажете по-подробно за него!

Анелия Иванова – Шумен

Тетанусът е остро инфекциоз­но заболяване, което се предизвиква от специфични бактерии. Невротоксините от тетанусната бактерия са една от най-силните биологични отрови, която се разпространява бързо в организма и уврежда нервните клетки на гръбначния и главния мозък.

 

 

Тетанусът е остро инфекциозно заболяване, което се предизвиква от една специфична бакте­рия, нарича се клостридия. Обикновено живее в червата на млекопитаещите, без да им причи­нява вреда, така както и сапрофитите. Те са микроби, хранещи се от мъртви органични ве­щества. Клостридията може да живее и в човеш­ките черва. Но най-много се размножава в червата на тревопасните живот­ни, например конете, както и сред едрия рогат добитък. От тях тя по пада в оборската тор и в земята.

Тетанусната бакте­рия е прекалено устойчи­ва. В неблагоприятна за нея среда образува много устойчиви спори. Нека по­ясним за спорите – това е тази форма на микроби­те, която ги предпазва в неблагоприятни условия. В този случай обмяната на веществата се забавя и няма размножаване, сякаш микробите спят. А спорите на тетанусния бацил могат да се запа­зят в земята до 30 дни. Ако попадне в среда на дезинфектиращи сред­ства, като йод и спирт, може да се съхрани до 12 часа. Дори и след кипване и варене пак остава жива повече от половин час.

Ако такава спора попадне върху здрава ненаранена кожа, нищо няма да се случи. Ако изядете един недобре измит морков например, върху който има такива спори, бацилът може да се настани в черва­та ви заедно с другите микроорганизми, като сапрофитите, за които споменахме.

За Lekuva.net – в-к „Доктор”

 

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *