Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

9 храни, които стимулират растежа и здравината на косата

Това, с което се храним, може да е от ключово значние за косата.

за здрава и бързорастяща коса
Косопадът може да бъде намален значително с помощта на промяна в храненето

За да насърчите растежа на косата си и да я заздравите, може би всичко, което трябва да направите, е да промените диетата си. В много случаи храната, която ядем, ни осигурява всичко необходимо за решаването на някои дребни здравословни проблеми. Редовното приемане на определени хранител вещества може да стимулира растежа на косата и да я заздрави. По-надолу ще ви запознаем с 9 храни, които гарантирано ще ви помогнат да се радвате на красива, жизнена и здрава коса.

 

Храни за ускоряване на растежа и заздравяване на косата:

 

  1. Сьомга

Сьомгата е сред рибите, които са най-богати на омега-3. Това хранително вещество укрепва фуликулите и стимулира растежа на косата. Изследвания показват, че редовната коснумация на тези важни мастни киселини намалява фазата на загуба на космения фоликул.

Освен това сьомгата е богат източник на витамин B12 и желязо, които също са полезни за растежа и здравината на косата.

 

  1. Пиле

Пилето е месо, което е богато на животински протеини, които са изключително важни за произовдстовото на кератин в организма. Кератинът е вществото, което съставялва 80% от косата.

Ако имате дефицит на този протеин в продължение на 2 или 3 месеца, това може да забави растежа на косата и да доведе до косопад. Други меса, богати на животински протеини са пуешкото и заешкото.

 

  1. Бадеми

Бадемите са източник на витамин Е. Това хранително вещество помага за активиране на растежа на косата и укрепването й. Някои експерти твърдят, че приемът на този витамин може да спре косопада, както се вижда от проучване, публикувано в “Dermatology and Therapy”

Консумирането на около 20 бадема на ден е достатъчно, за да си набавите 70% от нужното дневно количество витамин E. Бадемите също така богати на биотин, мастни киселини и втамини от групата B, всички от които са важни за здравето на косата.

 

  1. Стриди

Стридите са не само истински деликатес, но са и много полезни за косата. Те са отличен източник на цинк, който помага за растежа й и предава блясък. Трябва да консумирате само една стрида на ден, за да си набавите нужните количества от този минерал.

Други богати на цинк храни, подходящи за стимулиране на растежа на косата са:

  • Пшеница
  • Черен дроб
  • Говеждо месо

 

  1. Тиквени семки

Тиквените семки са чудесен източник на витамини от групата B. Те са идеални за насърчаване на растежа на косата и подобряване на състоянието на скалпа.

Маслото от тиквеното масло е силно препоръчително за предотвратяване на косопад и алопеция.

 

  1. Леща

Лещата съдържа голямо количество желязо, едно от основните хранителни вещества за осигуряване на здрав растежа на косата. Една порция леща съдържа около половината от препоръчителната дневна доза желязо.

Лещата също така е източник на цинк и холин. Тези хранителни вещества са от съществено значние за нормалното кръвообращение на скалпа.

 

  1. Яйца

Яйцата са сред най-богатите на протеини храни. Освен това те осигуряват значително количество витамин B12 и биотин. Биотинът е важен за производството на кератин.

Редовната консумация на яйца ще ви гарантира по-бързо растяща и по-силна коса.

 

  1. Спанак

Той е богат на микроелементи като витамин А, витамин C, фолиева киселина, желязо и цинк. Всички те играят основна роля в растежа на косата.

Проучването, публикувано в цитираното по-горе списание “Dermatology and Therapy” също доказва, че дефицитът на тези хранителни вещества е рисков фактор за появата на алопеция.

 

  1. Авокадо

Авокадото е сред най-полезните за косата храни. То се използва в направта на множество козметични продукти и маски за коса, но консумацията му също носи чудесни ползи.

Това е сред най-богатите на витамин E храни. Както споменахме по-горе, витамин E насърчава растежа на косата и също така е способен да забави косопада в някои случаи.

 

Храни, които вредят на растежа и здравината на косата

 

Точно както някои храни са полезни за косата, други са вредни. Става въпрос за рафинираните и преработени храни с високо съдържание на захари и трансмазнини.

Тези продукти могат директно да насърчат появата на косопад. Прекомерните количества захар водят до увреждане и счупване на космените фуликули (с последващ дефицит в растежа). Това все пак не означава, че трябва тотално да бъде елиминирана консумацията на захари, но е добре да се има предвид.

Зависи от вас да опитате да контролирате приема на тези вредни продукти и да ги замените с други по-здравословни алтернативи. Косата ви ще ви благодари за това!

Източник: https://steptohealth.com; https://pixabay.com/

против косопад
ПАУЪР НЮ ХЕЪР – лосион против косопад, стимулира растежа на нова коса

косопад

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *