Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Защо трябва да пиете мляко с масло, когато имате възпалено гърло?

При възпалено гърло болката настъпва почти веднага, затова не е трудно да се вземат някои навременни мерки

гърло
Мляко с масло – неочаквано полезна комбинация

Липсата на ограничения, които бяха наложени заради ковид-пандемията, както и колебанията в температурите, кара все повече хора да се оплакват от болки заради възпалено гърло.

Нужно ли е да се пият антибиотици, да се купуват скъпи таблетки за смучене от аптеката? Не, разбира се, особено ако става въпрос за първите часове или дни от възпалението.

Веднага щом гърлото започне да „драска“ неприятно, но все още няма други симптоми, много хора действително започват да търсят варианти какво да направят, за да предотвратят възникването на болест и усложненията, които могат да настъпят заради нея.

Едно от първите неща, за които ни идва на ум при проблеми с гърлото, е млякото с добавки

Смята се, че млякото с мед, сода или масло има някакъв лечебен ефект. Всъщност лекарите посочват, че не всички добавки вършат работа. Защо си струва да се пие само мляко с масло и нищо друго при болки в гърлото обяснява оториноларингологът Владимир Зайцев.

Владимир Зайцев

Когато гърлото започне да боли, да се усеща нещо като гъдел или драскане, не бива да отлагате посещението при лекар, защото само специалист може да предпише правилното лечение. Въпреки това, като допълнение към официалната медицина, и в началните етапи, млякото може да се използва в разумни граници.

То има, от една страна, омекотяващо, а от друга – силно отхрачващо действие. Ако добавите малко масло към млякото – буквално половин супена лъжица, тогава обгръщащият ефект ще бъде невероятно силен.

Освен това трябва да е ясно, че студеното мляко няма да има такъв ефект, както горещото. Млякото трябва да е топло, малко по-топло от стайна температура – това ще бъде идеално. Такава напитка има положителен ефект върху задната стена на фаринкса, палатинните сливици, хранопровода, лигавицата на стомашно-чревния тракт.

Дори ако изпиете не пълна чаша мляко, а само 100-150 ml, веднага се получава добра експекторация. Маслото допълнително ще засили ефекта. В резултат на това се появяват четири действия наведнъж – отхрачващо, обгръщащо, омекотяващо и противовъзпалително. Но е важно да запомните, че това не е заместител на лекарствата, а е само допълнение към тях.

Защо не мед?

Комбинацията от мляко и мед е най-очевидната, популярна и предсказуема. В крайна сметка на меда традиционно се приписва способността да лекува буквално всичко. Всъщност, това не е съвсем така. Медът е много силен алерген, не всеки може да го понесе. Освен това нивата на захарта се повишават. Има и немалка вероятност човек да се пристрасти към меда. Възможно е да причислите такъв продукт към онези, на които не можете да се наядете, независимо от количеството и честотата на употреба. Като например ядките – не ги оставяте, докато опаковката не свърши.

Същото се отнася и за пиенето на мляко с мед – толкова е вкусно и така добре ухае, че ще искате да пиете още и още. И тук възниква друг проблем – когато човек пие много мляко, стрептококовата микрофлора започва да бушува, тоест условията за храненето ѝ са отлични. И това вече не е полза, а вреда.

Защо не сода?

В млякото не трябва да се добавя и сода, защото се случва химическа реакция. Ако ще правим нещо със сода, тогава това трябва да е само външно, например изтъркване на кожата и изплакване на косата със содена вода. Содата не се усвоява в стомашно-чревния тракт, а се абсорбира и отлага в бъбреците, в резултат на което могат да се образуват камъни. Така че, колкото и да е препоръчвана от народната медицина (комбинацията мляко със сода), не бива да се употребява.

Цената на содата често ви кара да я предпочитате, но не трябва, тъй като това ще провокира проблеми с бъбреците и уролитиаза. Млякото и содата са подобни на други фатални и нездравословни хранителни комбинации, като например мляко с банан.

Кога може да се добави млечна терапия към лечението?

Важно е да се разбере, че млякото с масло може да се използва или в самото начало на възпалителното заболяване, или в самия край като средство за рехабилитация. В същото време ще е добре да наблюдавате себе си и да се вслушвате в сигналите, които тялото ви изпраща. Така че, ако млякото с масло помага и обективно се подобрявате, добре. Но това не трябва да е обнадеждаваща терапия, когато състоянието се влоши и човек да продължава да пие мляко, с надеждата че ще подейства. И, разбира се, използването на такова средство като допълнение към общия режим на лечение трябва да бъде съгласувано с лекуващия лекар.

Източник: ayzdorov.ru

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *