Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Салата табуле за здраво сърце, укрепване на костите и за защита от ракови заболявания

Всички съставки за салатата табуле могат да се намерят във всеки един супермаркет

Магданоза е много здравословна подправка, която може да укрепи цялостно нашето здраве. Нека разясним по- точно  какви са ползите за здравето от редовната консумация на тази салата.Магданоза съдържа много полезни за тялото витамини и микроелементи като: витамин А, витамин К, витамин С, калий, фолат и други.Тази билка е много богата на антиоксиданти, които са много важни за нашия организъм. Също така те предотвратяват увреждането на клетките от свободните радикали. Антиоксидантите, които се съдържат в магданоза са: флавоноиди, каротеноиди, мирицетин и апегинин.Проучванията показват, че салати като табулето, богати на флавоноиди, могат да намалят риска от заболявания, включително рак на дебелото черво, диабет тип 2 и сърдечни заболявания.

 

Консумацията на тази салата подпомага за здравето на костите

Витамин К помага за изграждането на по-здрави кости, като поддържа клетките, изграждащи костите, наречени остеобласти. Този витамин също така активира определени протеини, които увеличават минералната плътност на костите.Проучванията показват, че редовната консумация на тази под формата на салати може да намали риска от фрактури на костите с повече 35%.

 

Редовната консумация на салата табуле намалява шанса за развитие на ракови заболявания

Магданозът има растителни съединения, които е известно, че намаляват шанса от развитие на рак. Учените са установили, че завишения прием на флавоноиди може да намали риска от рак на дебелото черво с  40%. Други проучвания от 2021 година са сочат, че редовната консумация на магданоз може да намали шансовете да се разболеем от рак с над 20%.

 

Тази салата с магданоз е много полезна за сърцето

Американско проучване направено на база на 1900 мъже доказва, че редовния прием на магданоз в пресен вид под формата на салати може да намали риска от развитието на сърдечни  заболявания с над 45%.

 

Необходими продукти за салата табуле

  • 2 средно големи домата
  • 5 стръка зелен лук
  • 1 голяма връзка магданоз
  • ½ чаена чаша листа от мента
  • 1 малка глава маруля
  • 1 супена лъжица булгур
  • Сока на лимон и половин лимон
  • Половин чаена чаша зехтин
  • Сол на вкус

Приготвяне:

 

Вземете една купа и започнете с приготвянето на дресинга. За целта разбийте зехтина и лимоновия сок заедно със сол на вкус и булгура. Разбъркайте добре!

След това нарежете на ситно доматите, зеления лук, магданоза и ментата. Трябва да ги нарежете колкото се може по на ситно. Нережете марулята, защото тя ще се използва като обвивка на салатата.

Смесете всичко в голяма купа и разбъркайте добре.

 

Източници: https://www.alphafoodie.com/ https://www.healthline.com/www.webmd.com/pixabay

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *