ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Как да спрете прегърбването: Упражнения, които ще ви направят по-високи и по-слаби!

Прегърбването е вредно. Добрата осанка неминуемо подобрява човешкото здраве

прегърбването
Лошата стойка разболява тялото и загрозява лицето

Прегърбването, когато не е причинено от заболяване на гръбначния стълб, може да накара човек не само да изглежда, но и да се чувства различно.

През деня рядко си спомняме за необходимостта да държим гърба изправен. Ходим прегърбени, сякаш приковани от светски проблеми, и не се замисляме как изглеждаме отстрани. А позата играе много важна роля в създаването на впечатлението, което човек прави върху другите.

Правият гръб създава величествен вид

Не без причина, преди няколко века, аристократичното потомство потомството е било научено от ранна възраст да държи гърба си изправен, тъй като прегърбването е един от основните признаци на по-ниската класа, която работи усилено физически и е в унизено подчинено положение. Хората от привилегированата висша класа държаха да имат горд вид чрез царствена поза. Днес на въпроса за стойката не се обръща толкова внимание, колкото преди. Въпреки това, без да го забелязваме сами, ние продължаваме да формираме мнението си за даден човек по начина, по който той е свикнал да „държи“ тялото си.

Правилната стойка може да промени начина, по който изглеждате. Би било полезно за жените, които толкова много държат на хармонията на фигурата и красотата на лицето, понякога да си спомнят необходимостта да държат гърба си изправен. Достатъчно е да се изправите, за да увеличите визуално гърдите, за да сте сигурни, че бедрата изглеждат по-стройни, а коремът е прибран и е сравнително по-плосък. Нищо не прави жените, а и мъжете, да изглеждат по-добре от добрата стойка! Дори и да оставим настрана естетиката на проблема с прегърбването, то има отрицателно въздействие върху здравето. Неправилното положение на гърба при ходене или седене се отразява негативно на състоянието на вътрешните органи. Наклонът уврежда работата на сърцето, белите дробове, диафрагмата. При неправилно положение на гърба се натрупва напрежение в шийните прешлени, което уврежда кръвоснабдяването на мозъка.

Защо прегърбването, причинено от лоша стойка е опасно?

Следенето на стойката е важно не защото е естетично, а защото в този случай цялото тяло ще функционира оптимално . Добрата поза поддържа костите и ставите в правилната позиция, което ви позволява да намалите износването на ставните повърхности и да се елиминират рисковете от свързаните с това състояния (например артрит и остеохондроза), намалява натоварването на гръбначния стълб и предотвратява умората (мускулите се използват по-ефективно и тялото изразходва по-малко енергия).

Промените в гръбначния стълб могат, според принципа на обратната връзка, да повлияят на работата на нервните центрове на гърба, които контролират работата на вътрешните органи и кръвоносните съдове. Заради това пациентите изпитват такива оплаквания като усещане за липса на въздух, за прекъсване работата на сърцето, замаяност, студ и изтръпване на ръцете и краката.

Освен това проблемите със стойката могат да нарушат баланса, да увеличат риска от падане (а това е особено важно за по-възрастните хора) и да затрудни храносмилането. В допълнение, лошата стойка създава допълнителен стрес върху врата, което може да доведе до главоболие от напрежение – един от най-честите видове болка, която се усеща като стегната превръзка около главата.

Какво да направите, така че детето да не се прегърби?

Mного e важно да се обърне внимание на пълноценното физическо развитие на детето: активните игри на открито, плуването и масажите ще имат положителен ефект върху здравето тук, сега и в бъдеще.

Когато трябва да се изпълняват задачи, които включват работа на бюро, важно е да се уверите, че височината на масата и стола съвпада с височината на детето.

Често родителите, наблюдавайки прегърбената поза на детето, се опитват да го потупат, да му издърпват раменете възможно най-често с надеждата, че това ще помогне за коригиране на ситуацията. Обикновено подобни действия не дават резултат и детето продължава да се прегърбва. Това се дължи на факта, че при такива опити често се изпитва болка или дискомфорт в напрегнатите мускули. Следователно, доста бързо позата отново става прегърбена, тъй като в това положение няма болезнени усещания.

Важно е да се въздейства върху мускулите по такъв начин, че да се облекчи напрежението и да се възстанови работата им – с помощта на масаж, физиотерапия, мануална терапия, лечебна физкултура. Правилно подбраният комплекс често води до факта, че позата се променя без допълнителни усилия и болезнени напомняния.

Работят ли коланите за стойка и корсетите?

Тук не всичко е толкова ясно. Експертите казват , че макар да привеждат мускулите в неутрално състояние, те не правят нищо, за да укрепят онези, които ни държат изправени, и да отпуснат другите, които са напрегнати, когато човек се прегърби. В резултат на това, веднага след като коланът или корсетът бъдат премахнати, тялото се връща в първоначалното си положение. Такива средства могат да бъдат в помощ, но не и като цяло да доведат до корекция на стойката. Важно е да се наблегне на триото: масаж, физическа активност и упражнения.

Упражнения за правилна стойка и корекция на прегърбването

Въпреки че спортът наистина е много, много полезен при всякакви здравословни проблеми, само фитнес залата, за съжаление, няма да може напълно да неутрализира ефекта от неправилното седене (или стоене). Проучванията показват , че жените, които спортуват редовно, седят точно като своите „колеги“, които водят заседнал начин на живот.

Добра новина: научната общност е съгласна , че най-доброто решение на проблема е да се движите повече през деня. В идеалния случай трябва да станете и да ходите, но дори баналното изправяне и ставане от стола, както и непрекъснатата промяна на позицията на краката ще бъде по-полезно от нищо.

Що се отнася до специфичните упражнения, лекарите съветват да се правят преди всичко класическия мост и планк. Защото когато става въпрос за укрепване на мускулите, които допринасят за здравата и правилна стойка, фокусът е върху глутеусите и мускулите на гърба.

И можете също да опитате разтягане. Представете си, че през цялото тяло от горната част на главата до петите минава шнур, който ви дърпа нагоре. Трябва да посегнете към него, но не стойте на пръсти. Опитвайте се да държите гърба максимално изправен. Това е все едно да искате да докоснете тавана. Може също така да движете лопатките на гърба със спуснати рамене (задържане в това положение за 5-6 секунди и повтаряне на упражнението 4-5 пъти).

Практикуването на т.н. „котешки гръб“ също е полезно, като веднага след като гърба се извие като свод, той трябва да падне надолу като обърната обратно дъга

На всяка възраст е полезно да укрепвате мускулната рамка на гърба. Така се поддържа стойката и здравето на гръбначния стълб. Също така е важно и да се разтягате, да облекчавате напрежението в гърба и да развивате гъвкавост.

Ако вече имате проблеми с гърба, първо трябва да се свържете с невролог. Тъй като физическата активност чрез болка, разбира се, няма да бъде полезна, а само ще влоши проявата на болестта.

И между другото, носете удобни обувки с ниски токчета. Вярно е, че високите токчета натоварват допълнително мускулите и увреждат стойката. Затова трябва да ги носите само при специални поводи. Разпределяйте тежестта, когато носите пазарски торби. И не забравяйте – прегърбването не уврежда само гърба, а почти цялото тяло. Освен това, то постепенно, но и сигурно изтрива красотата на лицето, причинявайки двойна гуша и увиснали бузи.

Източник: www.dikul.net, osteomed-clinic.ru

колан за изправяне на гърба
Колан за изправяне на гърба

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *