ГЛЮКО БАЛАНС – четворна комбинация за нормализиране на кръвната захар

Тайния причинител на чернодробни проблеми – Хепатит B

Хепатит В е инфекциозен хепатит, причинен от вируса на хепатит В (HBV). Тази инфекция има двe възможни фази: 1) остър и 2) хроничен.

1. Остър хепатит В се наричат новите инфекции. Засегнатите лица забелязват симптоми приблизително 1 до 4 месеца след излагането на вируса. При повечето хора с остър хепатит, симптомите отзвучават в седмици до няколко месеца и те са излекуват от инфекцията. Въпреки това, малък брой хора развиват много тежка, животозастрашаваща форма на остър хепатит, наречена Фулминантен хепатит.
2. Хроничен хепатит В е инфекция с HBV, която трае по-дълго от 6 месеца. След като инфекцията стане хронична, тя може никога да не изчезне напълно.

Приблизително 90% до 95% от заразените възрастни са в състояние да се преборят с вируса, така че инфекцията да бъде излекувана. Само около 5% до 10% от възрастните, заразени с HBV, развиват хронична инфекция. Децата са изложени на много по-висок риск за хронична инфекция. До 90% от заразените деца няма да успеят да изчистят вируса от телата си и ще развият хронична инфекция.

Около две трети от хората с хронична инфекция от хепатит В са хронични носители. Тези хора не развиват симптоми, въпреки че те приютяват вируса и го предават на други хора. Останалата една трета развиват „активен“ хепатит, заболяване на черния дроб, които може да бъде много сериозен.

• Черният дроб е важен орган, който филтрира токсините от кръвта, съхранява енергия за по-нататъшна употреба, спомага за храносмилането и създава веществата, които се борят с инфекциите и контролират кървенето.
• Черният дроб има невероятна способност да се само лекува, но в дългосрочен план възпалението, причинено от HBV може да доведе до трайно увреждане.
• Увреждане на черния дроб се нарича цироза, състояние, традиционно свързвано с алкохолизма, но то също така може да бъде причинено инфекция сактивен хроничен хепатит В. Когато това се случи, черния дроб вече не може да извършва нормалната си функции и може да откаже напълно. Единственото лечение на чернодробна недостатъчност е трансплантация на черния дроб.
• Хроничен хепатит B може да доведе до вид рак на черния дроб, известен като хепатоцелуларен карцином.
• Всяко едно от тези състояния могат да бъдат фатални. Около 15% до 25% процента от хората с хроничен хепатит В умират от чернодробно заболяване.

Хепатит B е най-честата сериозна инфекция на черния дроб в света. В световен мащаб около 350 милиона души са хронични носители на HBV, от които повече от 620 хиляди умират от болести свързани с черния дроб всяка година.

В Съединените щати, хепатит B е до голяма степен заболяване на млади хора на възраст 20-50 години. Около 800 хиляди до 1,4 милиона американци са вирусо-носители на хроничен хепатит B, което причинява около 3 000 смъртни случая всяка година.

Добрата новина е, че инфекцията с HBV обикновено е предотвратима, защото има ефективна ваксина. Използването на ваксината е довело до 82% спад в броя на новите инфекции, докладвани в САЩ всяка година.

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

От първия до “Тайния причинител на чернодробни проблеми – Хепатит B

  1. Pingback: Консумацията на алкохол води до алкохолно чернодробно заболяване | Лекува нет

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *