Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

От днес могат да се поставят ваксини на Moderna на деца от 6 до 11 г.

От днес (11 март) се разрешава използването на ваксината Spikevax на Модерна за деца от 6 до 11 години включително

ваксинация на деца

От министерство на здравеопазването днес (11 март) съобщават, че в Националния имунизационен регистър, който e част от Националната здравно-информационна система, може да бъде включена ваксинация със Spikevax на Moderna за деца от 6 до 11 годишна възраст включително. В кратката характеристика на лекарствения продукт има промени от 4 март. За децата от 6 до 11 години се използва половин доза от тази, която е за възрастни. Схемата на поставяне на ваксината е същата, като за възрастните. Тя се поствя на 2 пъти с интервал от 28 дни.

До сега във възрастовата група от 5 до 11 години у нас се прилагаше само педиатричната ваксина на Pfizer/BioNTech. Интервалът между двете дози при нея е 21 дни.

Също така от днес Националният имунизационен регистър разрешава и поставянето на бустерна доза от ваксината Comirnaty при деца на и над 12 г. Бустерната игла за деца в тази възраст се слага не по-рано от 6 месеца след завършена ваксинация с 2 дози от същата ваксина.

Списък с имунизационните пунктове, където се прилагат ваксини на деца от 5 до 11 г., включително, ще намерите тук:

https://www.mh.government.bg/bg/novini/aktualno/spisk-na-lz-i-rzi-po-oblasti/

Източници: https://www.mh.government.bg/; https://pixabay.com/

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *