Нека Ви помогнем да намерите продукт, който ще реши проблема Ви!

Най-добрите диуретици при високо кръвно, глаукома, чернодробни и бъбречни заболявания

Приемът на диуретици помага на тялото да отстрани по-добре вода, соли и токсини

диуретици

Диуретици се предписват не само за високо кръвно налягане, но и при такива състояния като:

• подуване на стъпалата, глезените и долната част на краката;
• течност в белите дробове, причинени от сърдечна недостатъчност;
• натрупване на течности в корема, причинено от увреждане на черния дроб или някои видове рак;
• очни заболявания като глаукома.

Други състояния, които могат да бъдат лекувани с диуретици, включват безвкусен диабет, синдром на поликистозните яйчници, камъни в бъбреците, оплешивяване от мъжки тип при жените ( андрогенна алопеция) и остеопороза.

Има няколко различни класа диуретици, всеки от които действа по различен начин в бъбреците, за да помогне на тялото да се освободи от излишната вода и сол.

Примерите за диуретици включват:

– Бримкови диуретици с активни съставки като фуроземид, буметанид , торсемид и етакринова киселина.

– Тиазидни диуретицис активни съставки като хидрохлоротиазид, хлорталидон и метолазон.

– Калий -съхраняващи диуретици, включително спиронолактон, еплеренон, триамтерен и амилорид.

– Инхибитори на карбоанхидразата с активни съставки като ацетазоламид, използвани главно при глаукома и височинна болест.

Предупреждения и предпазни мерки при прием на диуретици

Не приемайте диуретици, ако имате проблеми с уринирането или ако сте алергични към активните или неактивните съставки, намиращи се в лекарството.

Посъветвайте се с вашия лекар дали трябва да избягвате или да внимавате да използвате диуретици, ако:

• Имате тежко чернодробно или бъбречно заболяване;
• Дехидратирани сте;
• Имате неравномерен пулс;
• Вие сте в третия триместър на бременността и/или сте развили високо кръвно налягане по време на бременност;
• Вашата възраст е 65 или повече години;
• Имате подагра;
• Приемате салицилати като аспирин и бисмут субсалицилат (лекарства като Де-Нол, например);
• Или аминогликозиди като антибиотиците Амикацин и Гентамицин.

Чести странични ефекти при приема на диуретици

Не е необичайно да изпитате някое от следните неразположения, докато приемате диуретик:

• Световъртеж или главоболие;
• Жажда;
• Обрив или сърбеж;
• По-високи нива на кръвна глюкоза или холестерол;
• Промени в сексуалната функция или менструалния период;
• Мускулни крампи (при прием на бримкови диуретици);
• Звън в ушите (бримкови диуретици);
• Ниски нива на натрий, калий и/или магнезий в кръвта (бримкови диуретици);
• Високи нива на калий в кръвта (при прием на калий-съхраняващи диуретици);
• Уголемени гърди при мъжете.

Лекарствени взаимодействия

Много лекарства могат да взаимодействат с диуретиците, но се консултирайте с лекар или фармацевт, за да сте сигурни, че не приемате повече от един диуретик наведнъж (освен ако вашият лекар не ви е казал друго).

Уверете се, че следите нивата на калия внимателно, ако използвате Дигоксин и бримков или тиазиден диуретик.

Може да се наложи коригиране на дозите на инсулина и пероралните лекарства за диабет, докато се използват диуретици.

Посъветвайте се с лекар ако ви се налага да взимате диуретици и приемате стабилизатори на настроението с литий, или ако имате изписани някакви други лекарства, които могат да ви накарат да се почувствате дехидратирани.

Как да изберете отводняващи таблетки

Изборът на диуретично лекарство до голяма степен зависи от това какъв проблем трябва да бъде решен. Това може да бъде обостряне на глаукома, хипокалиемия (липса на калий в организма), хипертония, цироза на черния дроб, оток на фона на сърдечно-белодробна недостатъчност, възпалително заболяване на пикочната система. Следователно, само лекар може да предпише лекарството, като се вземат предвид основните и съпътстващи заболявания, възрастта и състоянието на пациента, показанията и противопоказанията за приемане на лекарството.

Билкови и растителни диуретици

Някои билки и растения се считат за „естествени диуретици“, включително:

– глог;
– зелен и черен чай;
– магданоз.

Те (и други, подобни на тях) не са предназначени да се използват за заместване на диуретик, отпускан по лекарско предписание.

Популярни въпроси и отговори

Защо се предписват диуретици и как да се приемат правилно, обяснява неврологът Анна Даншина.

Анна Даншина

За какво се изписват диуретиците?

– Тези лекарства се използват за засилване образуването на урина, премахване на излишната вода от тялото и на отока, за намаляване на налягането, за ускоряване елиминирането на токсините в случай на отравяне.

Кога е най-доброто време да приемате диуретични таблетки?

– Няма строги ограничения за приемане на диуретиците, но е по-добре да взимате тези лекарства сутрин, един час преди хранене или 2-3 часа след хранене.

Какво се „измива“ от тялото, когато се приемат диуретици?

– При използване на бримкови диуретици (Фуроземид, Фурантрил) и тиазидни диуретици (Дехидратин), съдържанието на калий и магнезий в кръвта намалява. В резултат на това водно-солевият баланс се нарушава и се наблюдават симптоми като ниско кръвно налягане, тахикардия, силна сухота в устата, слабост, летаргия и гадене.

Повишеният обем на отделената течност от тялото може да доведе до рязко намаляване нивото на натриев хлорид и калций. Това води до нарушаване на протеиновия, липидния и въглехидратния баланс на организма, нарушава се работата на централната нервна система и стомашно-чревния тракт.

Дългосрочната употреба на калий-съхраняващи диуретици води до повишаване нивото на калций и калий в кръвта. И това също не е добре за организма на пациента.

С какво се комбинират диуретиците?

– За предотвратяване дефицита на микроелементи и намаляване на риска от странични ефекти при използване на диуретични лекарства (гърчове, нарушения на сърдечния ритъм) се препоръчва прием на Панангин или Potassio magnesio. Съставът на тези лекарства включва магнезиеви и калиеви йони, компенсиращи липсата на тези вещества в организма. Възстановява се естественият ритъм на сърцето. Магнезият нормализира функционирането на нервната система и намалява риска от гърчове. Курсът на лечение с Panangin или Potassio magnesio може да продължи няколко седмици.

Ако налягането е нормално, мога ли да спра да приемам ежедневно диуретик?

– Не, защото приема на диуретици 1-2 пъти седмично може да бъде вредно за пациента. При такъв график изтичането на урина се нарушава, налягането в бъбреците се повишава и може да се развие сърдечна недостатъчност. По-добре е малка доза редовно (половин таблетка или по-малко милиграми активно вещество), отколкото рязко спиране и употреба само от време на време.

9 ефективни и евтини диуретици

Триампур композитум

Комбиниран диуретик, който се състои от две активни вещества (триамтерен/хидрохлоротиазид). Действието на лекарството, което струва около 6 лева, започва след час и може да продължи до 10 часа.

Показания за употреба: предписва се при едематозен синдром (хронична сърдечна недостатъчност, нефротичен синдром, цироза на черния дроб, токсикоза в късна бременност, хронична венозна недостатъчност), както и при артериална хипертония.

Противопоказания: Първи триместър на бременността, не се взима по време на кърмене, при хронична бъбречна недостатъчност, гломерулонефрит.

Фуроземид/Фурантрил

Диуретик с бързо краткотрайно действие. Започва да отстранява течността от тялото в рамките на един час след поглъщане, ефектът продължава до 4-6 часа.

Показания за употреба: За ускорена диуреза в случай на химическо отравяне или хранително натряване.

Помага за намаляване на налягането по време на хипертонична криза, когато е необходимо бързо да се намали количеството течност в тялото.

Противопоказания: бъбречна и чернодробна недостатъчност, бременност и кърмене, нарушения на водния и електролитния метаболизъм.

Торазидекс

По своето действие лекарството е подобно на Фурантрил, но в по-малка степен намалява нивото на калий в кръвта, има по-голяма диуретична активност и се освобождава по-дълго време. Започва да действа в рамките на първия час след поглъщане и може да продължи до 8-10 часа. Подходящ за продължително лечение.

Показания за употреба: едематозен синдром от различен произход (включително хронична сърдечна недостатъчност, чернодробни и бъбречни заболявания), артериална хипертония.

Противопоказания: бременност, дехидратация, нарушения на оттока на урина, остър гломерулонефрит. Използвайте с повишено внимание по време на кърмене.

Спиронолактон

Диуретик с удължено действие, не причинява дефицит на калий и магнезий в организма. Действието на лекарството започва 1,5-2 часа след поглъщане и продължава до 24 часа. Помага за намаляване на високото кръвно налягане, а при нормално налягане не му влия на стойностите.

Спиронолактон също така значително намалява риска от внезапна сърдечна смърт и смърт от прогресиране на сърдечна недостатъчност.

Показания за употреба: изписва се за облекчаване на отоци при хронична сърдечна недостатъчност, бременност, нефротичен синдром, чернодробна цироза. Използва се и при комбинирано лечение на хипертония с неизвестен произход (есенциална хипертония).

Противопоказания: 1-ви триместър на бременността, болест на Адисон, хронична бъбречна недостатъчност, анурия, диабетна нефропатия.

Хиподехидра

Диуретик с антихипертензивно (понижаващо кръвното налягане) действие. Активира отделянето на калий и магнезий от организма. Диуретичният ефект настъпва в рамките на 2 часа и продължава до 12 часа.

Показания за употреба: артериална хипертония (като самостоятелно лекарство или в комбинация с други лекарства), безвкусен диабет, глаукома. Хипотиазид се предписва и при отоци, причинени от хронична сърдечна недостатъчност, нефротични и предменструални синдроми, остър гломерулонефрит, хронична бъбречна недостатъчност, портална хипертония или по време на лечение с кортикостероиди.

Противопоказания: тежки форми на подагра и захарен диабет, 1-ви триместър на бременността, период на кърмене, деца под 3-годишна възраст.

ТеваИндам

ТеваИндам помага за бързото отстраняване на излишната течност от тялото и понижава кръвното налягане. Ефектът на лекарството продължава до 24 часа.

Показания за употреба: артериална хипертония (като монотерапия или в комбинация с други лекарства).

Противопоказания: тежки нарушения на черния дроб и бъбреците, бременност и кърмене, деца под 18 години.

Фитолизин паста

 

Комбиниран препарат от растителен произход – в състава му има лечебни екстракти от 9 билки и 4 етерични масла. Предлага се под формата на паста, която трябва да се разреди в половин чаша вода, за да се получи суспензия. Има диуретичен, противовъзпалителен и спазмолитичен ефект.

Показания за употреба: инфекциозни и възпалителни заболявания на пикочните пътища.

Противопоказания: гломерулонефрит, бъбречна и сърдечна недостатъчност, бременност и кърмене, деца под 18 години.

Канефрон

Комбиниран препарат от растителен произход. Има диуретичен, спазмолитичен, противовъзпалителен, антимикробен ефект. Канефрон може да се предписва и като средство за предотвратяване образуването на пикочни камъни, както и след отстраняването им.

Показания за употреба: използва се в комплексна терапия за:

– хронични инфекции на пикочния мехур (цистит) и бъбреците (пиелонефрит);
– неинфекциозно хронично възпаление на бъбреците (гломерулонефрит, интерстициален нефрит).

Противопоказания: индивидуална непоносимост, обостряне на язва на стомаха и дванадесетопръстника, възраст до 6 години.

Комбинирайте приема на диуретици с Potassio&Magnesio

 

Източници: www.expertcen.ru, www.medicalnewstoday.com, expertology.ru, www.healthline.com

Материалите в lekuva.net са авторски и може да се използват само с публикуване на активен dofollow линк към оригиналния текст и без промяна на съдържанието, запазвайки всички линкове!

Това ще ви помогне

Специално подбрани от нас продукти, помагащи при описаните в статията здравословни проблеми.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *